Utazás Fórum

Utazás Fórum (http://forum.utazas.hu/)
-   Bosznia-Hercegovina (http://forum.utazas.hu/bosznia-hercegovina/)
-   -   Bosznia turizmusa (http://forum.utazas.hu/bosznia-hercegovina/190-bosznia-turizmusa.html)

Utazás 2010-08-15 10:07

Bosznia turizmusa
 
Bosznia-Hercegovina sokaknak tán meglepő módon egyre vonzóbb utazási célpont.
Magyarországtól nem is olyan messzire található ország gyorsan fejlődik, a délszláv háború nyomait kezdi maga mögött hagyni.

Az Adriával határos országot viszont aligha rövidke tengerpartja miatt fogják tömegesen felkeresni, hisz a 21km hosszúságú partszakasz méretéből adódóan sem tud sok turistát fogadni.
A Dinári-hegység 2000 méter fölötti hegyeinek köszönhetően még síelésre is alkalmas helyek is várják az utazókat, de természetesen nyáron sem utolsó dolog szabadidőnket ott tölteni.
Mostar és a Mostari Öreg híd talán már többeknek mond valamit. Mostart és a dél országrészeket, akár Horvátország kapcsán is érdemes lehet felkeresni, hisz Dubrovnik amúgy is Bosznián át közelíthető meg legegyszerűbben, de ugyanúgy útba ejthetik, akik Montenegró csodás hegyeit, vagy tengerpartját kívánják meglátogatni.

Továbbá egyre felkapottabb téma és helyszín a Boszniai piramisok völgye, melyet Szarajevóval egybekötve szintén érdemes lehet meglátogatni.

Várjuk az első kézből származó tapasztalatokat és a fényképeket, de a kérdések is jöhetnek!

harzol 2010-09-21 17:52

Öcsém éppen Boszniában biciklizik menyasszonyával. Ha minden igaz lesznek beszámolók is.

Mivel nem túl sokan járnak arrafele, így gondolom hasznosak lehetnek az általuk írtak: http://rekuvalromaba.evobike.hu/

Most épp Szarajevóban vannak, de holnap már mennek is tovább.
Aki esetleg a napokban néz rá, az a nyomkövetésre is vessen egy pillantást.

peterka 2011-01-20 11:22

boszniai kellemetlenségeim
 
Horvátországból hazafele Bosznián keresztül jöttünk a nyáron. Este-éjszaka utaztunk, így sokat nem láttunk belőle de az a kevés gyönyörű volt! Szarajevóban két órát forgolódtunk, míg egy helyi "vagánycsávó" kivezetett a városból - csak jóindulatból, meg is lepődtem. Itt azonban ellőttük. Szarajevóig nagyon jók voltak az utak. Ha innen Belgrád felé megyünk továbbra is jó lett volna, de a térképen úgy tűnt Újvidék fele jobb lesz - arra indultunk. A térképen sajnos mindkét útvonal ugyanolyan vastagon volt rajzolva, de a valóságban a magunk választotta úton egyre kisebb és rosszabb mellékutakra kellett letérni. A harmadik letér már gyanús volt de mentünk rendületlenül az éjszakában. Szerencsére gyerekkoromban legalább olvasni megtanultam oroszul, mert már kizárólag ciril betűs helységnévtáblák voltak - így a hangzását össze tudtam vetni a térképen írottakkal.

Ami nagyon kellemetlen volt: annyira elhagyatott vidéken mentünk keresztül, hogy egyáltalán nem lepett volna meg, ha megállít valami bosnyák rablóbanda :) Áthaladtunk két hatalmas hegyvonulaton, sehol egy élő ember, a több órás úton két-három gépkocsival ha találkoztunk. Még jó, hogy épp nem állt le a motor vagy semmi gond nem volt, mert nem tudom ki hozott volna le onnan minket:) Amikor átértünk Szerbiába, még azt sem bántam, hogy öt kilométeren keresztül fel volt törve az út - de legalább tisztességes helységeken mentünk át.

Még egyszer ugyanitt éjszaka átmenni - hát semmi pénzért:) Nappal biztos nagyon szép lehet, de az éjszakai utazás a "senkiföldjén" - számomra elég rémisztő volt.

reni80 2011-01-23 09:34

Ismerősök voltak Montenegróban a nyáron és már többen is meséltek róla.
Az utazásról is kifaggattam őket és egyikük sem mondott semmi rosszat a biztonságról. Odafele Szerbián át mentek, visszafelé pedig Dubrovnik, Mostar, Sarajevo útvonalon. A Bosnyák fővárosban még aludtak is egy éjszakát fillérekért, majd szép kényelmesen hazajöttek, útközben még megnézve Eszéket is.
Ők egyértelműen azt javasolták nekünk, hogy legalább az egyik irányba Bosznián át menjünk, mert bár nem lehet gyorsan menni, de sokkal érdekesebb, mint bármely más útvonalon.
Egy másik pár vadkempingezett az országút közelében és ők sem mondtak semmi rosszat. Mindannyian csak átutazóban jártak az országban és egyikőjüknek sem volt semmi gondja.

Nem lehet, hogy csak az előítéleteitek miatt majréztatok?

peterka 2011-01-23 20:51

Persze, hogy amiatt... mint írtam: nappal gyönyörű lehet, hiszen így az éjszakai holdvilágnál is fantasztikusak voltak a félhomályban derengő hegycsúcsok. De itt van lassan ez a nyár, ismét lesz Szerbia, Bosznia, de Montenegró is és persze megint Horvátország. És lemondok az éjszakai utazásokról - mondjuk azért volt az kényelmesebb, mert a két gyerek alszik és nem hisztizik. Nagyon fárasztó nekik az 5-8-órás utazások.


Idézet:

reni80 eredeti hozzászólása (Hozzászólás 1852)
Nem lehet, hogy csak az előítéleteitek miatt majréztatok?


Malex 2012-02-13 10:11

Bosznia az egyik legszebb ország, ahol jártam. A délszláv háború borzalmain túl, Bosznia kezd újra önmagára találni, és olyan természeti szépségekkel lepi meg a látogatót, amilyennel csak nagyon kevés ország büszkélkedhet.
Mi Međugorjeban voltunk, ami az egyik legismertebb európai zarándokhely. A Mária-jelenésekről híres városkában éppen ifjúsági világtalálkozó volt, amely még színesebbé tette a helyet. A zarándoklat szerves része az imádsággal egybekötött hegymászás.

cobranco 2014-10-03 16:56

Az idén nyáron tettünk egy kis bringást kirándulást a Balkán-régióban,az erről készült filmes utibeszámoló első részét fogadjátok nagy szeretettel:
Útvonal:
Banja Luka-Ducipolje-Vrbas kanyon-Krupa na Vrbasu-Grebenska klisura-Bocacko jezero-Podmilac-Jajce

Térkép:
http://users.atw.hu/cobranco/terkepek/adria1.2014..html

Kellemes időtöltést!

cobranco 2014-11-01 15:03

Balkáni bringatúránk második része megtekinthető,akit érdekel:Útvonal:
Jajce-Pliva-tó-Vinacka klisura-Donji Vakuf-Bugojno-Kupreska Vrata/1384m/-Kupres-Kupresko polje-Malovan hágó/1184m/-Krug planina-Livno-Busko jezero-Arzano-Zadvarje-Gubavica vizesés-Cetina kanyon

Térkép:
http://users.atw.hu/cobranco/terkepek/adria2.2014..html

Nem „apróztam el”,remélem lesz aki végigüli

cobranco 2015-02-06 22:02

Tavaly nyári balkáni túránk újabb epizódját fogadjátok szeretettel:

Ezúttal fókuszban a Neretva-völgye:


Útvonal:
Neum-Klek-Opuzen-Metkovic-Capljina-Pocitelj-Mostar-Jablanica-Jablanicko Jezero-Rama völgye-Prozor

A szokásos kapcsolódó linkek, akik nemcsak tévézni szeretnek:

Térkép:
http://users.atw.hu/cobranco/terkepek/adria5.2014..html

Írásos túrabeszámoló /8-9 nap/:
http://users.atw.hu/cobranco/turabes..._14_adria.html

Fotóalbum:
https://plus.google.com/photos/10842...94015585034257

Slideshow:
https://plus.google.com/108429527626...1f114b0e31dafc

Üdv Cobranco


A pontos idő 09:21 , a GMT +1 időzóna szerint.

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright © 2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.