Utazás Fórum  

Vissza   Utazás Fórum > Európa > Dél-Európa > Portugália


Válaszol
 
LinkBack Téma eszközök Keresés ebben a témában Megjelenítési módok
Régi 2010-06-11, 15:20   #1 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 10-06-11
Összes hozzászólás: 13
Hírnév szint: 0
Katalin a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás Madeira

A nép nyelvén leginkább „az óceán virágának” nevezik, egyszerű szavakkal „édenkertnek” becézhetnénk. Az őserőktől formált szigeten a különleges klímának köszönhetően ízletes gyümölcsök, vadon termő nemes virágcsodák, dús halpiacok és szívet-lelket melengető borok várják az utazót. A romantikus sétákat, a felhőbe tűnő hegycsúcsokat, a Golf-áramlat bársonyos simogatásában

A vulkáni eredetű sziget elszigeteltsége miatt mindig is az önkéntes és önkéntelen száműzetést vállalók helye volt. Amikor Erzsébet császár- és királyné 1860-ban egy barátságtalan, viharos tengeri utazás után a „Viktoria & Albert” brit királyi jachton a szigetre érkezett, csupán orvosai tanácsában bízva reménykedett a klímaváltás pozitív hatásában. A kiegyensúlyozott meleg, a mediterrán klíma télen is barátságos ölelése, a virágoskertek és a szívélyes lakosság azonban hamarosan megtette fizikai és pszichikai gyógyhatását. „A tenger olyan számomra, mint a gyónás, mindennapi szükséglet!” – mondta a bécsi császári udvar merev etikettje elől menekülő Sissi, akinek a nyugtalan utazásvágy egyre inkább életelemévé lett. Amikor 1893–94-ben újra Madeirára érkezett, már a komfortos Reid’s Palace-ban, a napjainkban is legelegánsabb szállodában szállt meg, ahol néhány apró, személyes emléktárgyából és az évszázadok folyamán idelátogató előkelőségekről készült fotókból álló kiállítás ma is elevenen tartják emlékét, akárcsak a főváros, Funchal dombján álló bronzszobra, melyet turisták és bennszülöttek egyaránt áhítattal látogatnak.
Nemcsak Erzsébet belső emigrációjának helyszíne volt azonban a pompás virágsziget, hanem az utolsó Habsburg-uralkodó, Károly király valódi száműzetésének helye is. 1921-et írt a történelem, amikor egy angol hadihajó Zitát és Károlyt utolsó lakhelyére és az uralkodó végső nyughelyére szállította. A 35 évet élt, szerencsétlen sorsú és szerencsétlen döntéseket hozó, de őszintén szenvedő király szarkofágja ma is a főváros, Funchal fölé magasodó Monte hegy impozáns lépcsősoron megközelíthető Miasszonyunk-templomának oldalkápolnájában áll. Károlyt boldoggá avatása után a család és a szentté avatással foglalkozó Liga a bécsi Kapuzinergruftba szállíttatta volna, de Madeira lakossága szó szerint megtiltotta földi maradványainak elszállítását.

Séta a világörökség részében

Mind a lakosság, mind a történelmi emlékekből profitáló utazási irodák szorgalmasan ápolják a Habsburgok emlékét ezen az öntörvényű, saját önkormányzat alatt álló és a portugál partoktól 1000 km-re fekvő gyönyörű szigeten. Az alig 750 km2 területű Madeirát történelmi hangulata és zöldellő tájai mellett enyhe klímája teszi egész évben vonzóvá: az átlaghőmérséklet télen 17, nyáron 23 fok, a Golf-áramlatnak köszönhetően pedig a tenger a hűvösebb hónapokban is 18 fokos marad. Természeti adottságainál fogva a virágsziget kedvelt túrázóparadicsom, sehol máshol nincsen ennyi kilátóhely a turistaútvonalak mentén, de ilyen pompás kilátás sem, mint itt! A természetbarátokat és ökoturistákat mágnesként vonzza a mintegy hatvanötmillió évvel ezelőtt kialakult Laurissilva, avagy babérerdő, amely egyedülálló módon túlélte a szárazföldet sújtó utolsó jégkorszakot is. A fűszeres illatú erdő akár 40 méter magas fáival 1999 óta az UNESCO kulturális világörökségeinek sorába tartozik, a jól kiépített túraútvonalak pedig rengeteg botanikai különlegességet tartogatnak a bakancsosoknak, legyenek akár kezdők, akár haladók. A sziget nevét is erdőinek köszönheti: Madeira ugyanis portugál nyelven a fa szigetét jelenti.
Legkedveltebbek a szigeten a Levada-séták, amelyek az öntözőrendszerek mentén 1400 km hosszan betekintést engednek a sziget valódi lelkébe. Ezek a célszerű, keskeny, természetes út menti csatornák a XV. században létesültek, hogy a hegyekből kristálytiszta vizet szállítsanak dél felé, és gondoskodjanak a kertek és ültetvények vízszükségletéről. A kísérő hűvös erdők, az út mentét szegélyező, vadon burjánzó kék hortenziák tömege, a lélegzetelállító szakadékok és elvarázsolt szirtektől határolt égszínkék öblök pittoreszk szépsége földöntúli élményekkel gazdagít. Kikapcsolódást, lelki nyugalmat, ugyanakkor valami isteni-ördögi kalandvágyat sugallnak a Pico do Arieiro közel 2000 m magas, napfényben színesedő bizarr sziklaformációi; az innen a legmagasabb hegyre – a Pico Ruivóra – vezető túraútvonal bárkiben képes felkelteni a vándorlás szenvedélyét.
Mivel Madeira partja leginkább sziklákkal csipkézett, így kevés alkalom nyílik a kellemes fürdőzésre, a legkézenfekvőbb megoldás tehát áthajózni vagy átrepülni (hajóval kb. 2 óra, repülővel 20 perc) a szomszédos Porto Santo-szigetre, amely 9 km hosszú homokos stranddal büszkélkedhet, a homok magas ásványtartalma pedig kiválóan alkalmas reumatikus eredetű betegségek gyógyítására. Aki mégis inkább Madeirán maradna, keresse fel a festői fekvésű Porto Moniz halászfalut, ahol csodálatos természetes, vulkanikus eredetű fürdő található.

Funchal – a meredek „főváros”

Funchal a szigetcsoport fővárosaként Madeira déli partján fekszik: egyik oldalról egy kellemes tengeröböl, a másikról mélyzöld hegyek határolják. Különleges fekvése miatt gyakran előfordul, hogy míg a tengerparton vakítóan süt a nap, addig néhány kilométerrel arrébb, a hegyek fölött már vészjóslóan tornyosulnak az esőfelhők. Madeirán egész évben sokat esik, de a gyorsan lezúduló víztömeg vigasztalásul buja növényzettel és olyan klímával ajándékozza meg a szigetet, amely jótékony hatással bír a gyógyítható légúti megbetegedésekre. A százezer lakosú város méreteihez képest szinte túldimenzionált piaca a mediterrán térség gyümölcs-, zöldség- és halféleség-kínálatával, illetve tarka virágorgiájával különleges ízeket és élményeket tartogat, ám jobb az árat előre tisztázni, mert az itteni kereskedők egzotikus gyorsasággal kerekítenek felfelé.
A piac színpompája, a mediterrán hangulatú utcák és a virágzuhataggal ellátott házak mellett a Sé-katedrális gyarapítja a látnivalók sorát. Az 1514-ben késő gótikus stílusban épült templom megtekintése után érdemes a tengerparton sétát tenni, és megcsodálni a kikötőben időző jachtokat és tengerjáró luxushajókat, de itt találjuk Kolumbusz Kristóf hajójának mérethű rekonstrukcióját is. Megéri az Atlanti-óceán virágoskertjét más perspektívából is szemügyre venni, és benevezni egy vitorláskörútra, vagy hőlégballonból szemlélni a táj szépségeit. A város fölé magasodó Monte hegyre két libegővel is fel lehet jutni, a Miasszonyunk temploma mellett itt található Funchal legszebb helye, a botanikus kert is. A kerti séta nemcsak csodálatos városi panorámával ajándékozza meg a látogatókat, de felülmúlhatatlan választékot kínál több mint 2000 fajta egzotikus növényből, amelyek közül nem egy még származási helyén is már csak ritkán fordul elő. Ezenfelül Madeirán lépten-nyomon trópusi kertekbe, parkokba vagy akár orchidealigetekbe botlunk – mint például a Palheiro-kert, a Trópusi kert, a Quinta da Boa Vista, az Orchideakert vagy a Jardins do Imperador –, melyek az angol, skót és osztrák előkelőségek szakszerű ápolása mellett a botanika vonzó csodáivá váltak már a XVIII. és a XIX. században.
Elegáns szállodák kényeztetnek és számtalan sportlehetőséget kínálnak: jól szervezett minden elképzelhető vízi sport, a siklóernyőzés és a golf is. Lehetetlen nem visszatérni ismételten az Orient-Express hotelcsoport málnahabszínű Reidl-palotájához, mely – akárcsak valami elkényeztetett hölgy – ápolt kertjei fölé magasodva uralkodik az óceán szakadékos partjai fölött. Arisztokraták és államférfiak, aktív és kényszerpihenőt tartó uralkodók látogatták és látogatják ötórai teáit, Winston Churchill, Gregory Peck és Roger Moore értékelték kitűnő szendvicseit.

Egészséges finomságok

A madeirai konyha bővelkedik egzotikus gyümölcsökben és tengerihal-specialitásokban, az egyik legeredetibb különlegessége a fekete abroncshal, melyet Espadának neveznek. Ez a szinte áttetsző halfajta 1500 méter mélyen él, fényre érve azonban elfeketedik: a szigeten általában grillezve vagy banánnal egybesütve kínálják. Nem összetévesztendő azonban az Espetadával, amely szintén hagyományos étel a szigeten, ám egy majdnem egy méter hosszú húsnyárs neve. Eredetileg a nyársat babérfából készítették, de a természet védelme érdekében mára áttértek a fémnyárs használatára, ám a húst még ma is babérlevelekkel dörzsölik be, ami igazán különleges ízt kölcsönöz az ételnek. Nem kell azonban feltétlenül sok pénzt költenünk ahhoz, hogy a helyi specialitásokkal megismerkedhessünk: a piacon és a bárokban kevés pénzért minden földi jó megtalálható, többek között nagyon finom halas szendvicsek is.
A világhírnévnek örvendő madeirabort szinte senkinek nem kell bemutatni, hiszen minden jó konyhában aperitifként vagy digesztívként, a borból készült szószt pedig főzéshez használják. Kevesen tudják viszont, hogy ezt az elegáns italt akár 100 évig is lehet tárolni, ha 15 évenként kicserélik a palack dugóját, és ha felbontásra kerül egy üveg, akkor akár még egy év múlva is minőségi veszteség nélkül élvezhető.
A bennfentesek nemzeti itala viszont a „poncha”, amelyet cukornádpálinkából és citrom- vagy narancsléből készítenek. Madeira konyhája nagyon érdekes ízekkel rendelkezik, az ínyencek mindenképpen próbálják végig az egész kínálatot egészen a desszertekig, melyek közül a Bolo-de-Mel, azaz a mézes süti külön említést érdemel.
Bár nem egyszerű eljutni a virágszigetre, hiszen Magyarországról nem indul közvetlen járat – a legkönnyebb Lisszabonon keresztül repülővel közlekedni –, aki Madeirára érkezik, rögtön tudja, hogy jó döntést hozott. Hullámtörő, gigantikus sziklaszirtjeivel kacagva dacol e csodasziget az Atlanti-óceán télen partokat döngető erejével, miközben még ilyenkor is simogató levegőjével kényezteti az elcsábult turistát. Legalább egyszer az életben látni kell, hogy örökre visszavágyjunk vonzáskörébe!

A virágfesztivál

A szigetlakók életének szerves részét képezik a fesztiválok és ünnepségek, amelyek közül az egyik leglátványosabb a húsvét után megrendezett tavaszköszöntő virágfesztivál. A szubtrópusi klímának köszönhetően Madeirán a tavasz ezer virággal és intenzív színekben pompázik, így ez az időszak igazi ünnepség az érzékeknek. A virágfesztivál hagyományosan öltözött gyerekek felvonulásával kezdődik, akik segítenek egy virágokból álló fal létrehozásában, amely a „Remény fala” nevet kapta, hogy emlékeztesse az embereket a béke fontosságára. A következő napon pedig lélegzetelállító felvonulás veszi kezdetét, ahol számtalan feldíszített kocsi mutatja be a szigeten honos virágfajok pompáját. Emellett művészek, előadások, néptánccsoportok mutatják be tudásukat, a virágkertészek pedig kirakatdekorációs versenyben mérhetik össze a kreativitásukat.
Katalin nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-09-03, 09:41   #2 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 10-03-18
Összes hozzászólás: 16
Hírnév szint: 0
Bomi a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás Madeira repülőjegy

Madeira is szerepel a vágyaink közt, bár sajnos ez már nem olyan olcsó, mint Porto, vagy Liszabon.
Ha sikerülne találnunk olcsó, vagy legalábbis nem drága repülőjegyet Madeirára, akkor máris esélyesebb lenne, hogy oda utazzunk.

Funchal-ba keresünk tehát repülőjegyet megfizethető áron. Lehet fapados is.
Eddig a Portugál TAP légitársaság járatait találtam legkedvezőbbnek, de még az is 100 ezer forint fölött van.
Bomi nem elérhető   Válaszol idézettel
Hirdetések
Régi 2010-09-03, 09:43   #3 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 10-03-18
Összes hozzászólás: 16
Hírnév szint: 0
Bomi a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Ja és amúgy köszönöm Katalinnak a részletes leírást. Igen érdekes volt ennyit olvasni Madeiráról.
Ha legközelebb fényképekkel is tudnád szinesíteni a beszámolód, akkor lenne végképp perfekt!
Bomi nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-09-21, 18:31   #4 (permalink)
dru
Új tag
 
Csatlakozott: 10-09-21
Összes hozzászólás: 22
Hírnév szint: 0
dru a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Ha hajlandó vagy Londonban átszállni, akkor onnan Ryanair jó lehet.

Egyébként tényleg a TAP.
dru nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-10-05, 11:30   #5 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 10-10-04
Összes hozzászólás: 7
Hírnév szint: 0
Lou5 a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Érdekes élményben lesz részed, ha Madeirára repülsz. A repülőtér ugyanis a tengerpartra épült, félig cölöpökön van, vagyis a levegőben marad a gép, miután leszállt.
A hegyek is közel vannak, sokan meg is ijednek leszállás közben, mert a gép a hegy felé megy és csak a pálya vonalát elérve fordul el másik irányba.

Azért én így utólag inkább látványosnak nevezném Funchal repülőterét. Igazán különleges élmény ott le és felszállni. Nagyon illik Madeirához.
Lou5 nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-10-18, 21:39   #6 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 10-10-16
Összes hozzászólás: 3
Hírnév szint: 0
Petko a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Nekunk is tervbe van veve egy madeirai utazas.Arrol szeretnenk informaciot kapni,hogy vajon milyenek ott az allapotok a teli tragikus sarlavina utan? Jart -e ott azota valaki?
Elore is koszonjuk a valaszt.
Petko nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-10-19, 12:23   #7 (permalink)
Szenior tag
 
Csatlakozott: 09-10-10
Összes hozzászólás: 339
Hírnév szint: 14
traveller már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.traveller már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.traveller már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.traveller már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás

Már lassan egy éve volt a sárlavina katasztrófa. Az állapotok gyorsan rendeződtek.

Lehet még fogod a nyomát látni, de ez az utazás élményére nem lesz szerintem hatással. Madeira nyugodt szívvel ajánlható utazási helyszín.

Mikor mennétek?
traveller nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-10-19, 21:23   #8 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 10-10-16
Összes hozzászólás: 3
Hírnév szint: 0
Petko a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás Madeira

Köszönjük a választ.Jó lenne még többet megtudni az ottani helyzetről,mennyire sérültek a sziget látnivlói,természeti szépségei?Különben a jövő nyáron szeretnenk utazni.
Petko nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-10-19, 21:39   #9 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 10-10-16
Összes hozzászólás: 3
Hírnév szint: 0
Petko a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Idézet:
Katalin eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
A nép nyelvén leginkább „az óceán virágának” nevezik, egyszerű szavakkal „édenkertnek” becézhetnénk. Az őserőktől formált szigeten a különleges klímának köszönhetően ízletes gyümölcsök, vadon termő nemes virágcsodák, dús halpiacok és szívet-lelket melengető borok várják az utazót. A romantikus sétákat, a felhőbe tűnő hegycsúcsokat, a Golf-áramlat bársonyos simogatásában

A vulkáni eredetű sziget elszigeteltsége miatt mindig is az önkéntes és önkéntelen száműzetést vállalók helye volt. Amikor Erzsébet császár- és királyné 1860-ban egy barátságtalan, viharos tengeri utazás után a „Viktoria & Albert” brit királyi jachton a szigetre érkezett, csupán orvosai tanácsában bízva reménykedett a klímaváltás pozitív hatásában. A kiegyensúlyozott meleg, a mediterrán klíma télen is barátságos ölelése, a virágoskertek és a szívélyes lakosság azonban hamarosan megtette fizikai és pszichikai gyógyhatását. „A tenger olyan számomra, mint a gyónás, mindennapi szükséglet!” – mondta a bécsi császári udvar merev etikettje elől menekülő Sissi, akinek a nyugtalan utazásvágy egyre inkább életelemévé lett. Amikor 1893–94-ben újra Madeirára érkezett, már a komfortos Reid’s Palace-ban, a napjainkban is legelegánsabb szállodában szállt meg, ahol néhány apró, személyes emléktárgyából és az évszázadok folyamán idelátogató előkelőségekről készült fotókból álló kiállítás ma is elevenen tartják emlékét, akárcsak a főváros, Funchal dombján álló bronzszobra, melyet turisták és bennszülöttek egyaránt áhítattal látogatnak.
Nemcsak Erzsébet belső emigrációjának helyszíne volt azonban a pompás virágsziget, hanem az utolsó Habsburg-uralkodó, Károly király valódi száműzetésének helye is. 1921-et írt a történelem, amikor egy angol hadihajó Zitát és Károlyt utolsó lakhelyére és az uralkodó végső nyughelyére szállította. A 35 évet élt, szerencsétlen sorsú és szerencsétlen döntéseket hozó, de őszintén szenvedő király szarkofágja ma is a főváros, Funchal fölé magasodó Monte hegy impozáns lépcsősoron megközelíthető Miasszonyunk-templomának oldalkápolnájában áll. Károlyt boldoggá avatása után a család és a szentté avatással foglalkozó Liga a bécsi Kapuzinergruftba szállíttatta volna, de Madeira lakossága szó szerint megtiltotta földi maradványainak elszállítását.

Séta a világörökség részében

Mind a lakosság, mind a történelmi emlékekből profitáló utazási irodák szorgalmasan ápolják a Habsburgok emlékét ezen az öntörvényű, saját önkormányzat alatt álló és a portugál partoktól 1000 km-re fekvő gyönyörű szigeten. Az alig 750 km2 területű Madeirát történelmi hangulata és zöldellő tájai mellett enyhe klímája teszi egész évben vonzóvá: az átlaghőmérséklet télen 17, nyáron 23 fok, a Golf-áramlatnak köszönhetően pedig a tenger a hűvösebb hónapokban is 18 fokos marad. Természeti adottságainál fogva a virágsziget kedvelt túrázóparadicsom, sehol máshol nincsen ennyi kilátóhely a turistaútvonalak mentén, de ilyen pompás kilátás sem, mint itt! A természetbarátokat és ökoturistákat mágnesként vonzza a mintegy hatvanötmillió évvel ezelőtt kialakult Laurissilva, avagy babérerdő, amely egyedülálló módon túlélte a szárazföldet sújtó utolsó jégkorszakot is. A fűszeres illatú erdő akár 40 méter magas fáival 1999 óta az UNESCO kulturális világörökségeinek sorába tartozik, a jól kiépített túraútvonalak pedig rengeteg botanikai különlegességet tartogatnak a bakancsosoknak, legyenek akár kezdők, akár haladók. A sziget nevét is erdőinek köszönheti: Madeira ugyanis portugál nyelven a fa szigetét jelenti.
Legkedveltebbek a szigeten a Levada-séták, amelyek az öntözőrendszerek mentén 1400 km hosszan betekintést engednek a sziget valódi lelkébe. Ezek a célszerű, keskeny, természetes út menti csatornák a XV. században létesültek, hogy a hegyekből kristálytiszta vizet szállítsanak dél felé, és gondoskodjanak a kertek és ültetvények vízszükségletéről. A kísérő hűvös erdők, az út mentét szegélyező, vadon burjánzó kék hortenziák tömege, a lélegzetelállító szakadékok és elvarázsolt szirtektől határolt égszínkék öblök pittoreszk szépsége földöntúli élményekkel gazdagít. Kikapcsolódást, lelki nyugalmat, ugyanakkor valami isteni-ördögi kalandvágyat sugallnak a Pico do Arieiro közel 2000 m magas, napfényben színesedő bizarr sziklaformációi; az innen a legmagasabb hegyre – a Pico Ruivóra – vezető túraútvonal bárkiben képes felkelteni a vándorlás szenvedélyét.
Mivel Madeira partja leginkább sziklákkal csipkézett, így kevés alkalom nyílik a kellemes fürdőzésre, a legkézenfekvőbb megoldás tehát áthajózni vagy átrepülni (hajóval kb. 2 óra, repülővel 20 perc) a szomszédos Porto Santo-szigetre, amely 9 km hosszú homokos stranddal büszkélkedhet, a homok magas ásványtartalma pedig kiválóan alkalmas reumatikus eredetű betegségek gyógyítására. Aki mégis inkább Madeirán maradna, keresse fel a festői fekvésű Porto Moniz halászfalut, ahol csodálatos természetes, vulkanikus eredetű fürdő található.

Funchal – a meredek „főváros”

Funchal a szigetcsoport fővárosaként Madeira déli partján fekszik: egyik oldalról egy kellemes tengeröböl, a másikról mélyzöld hegyek határolják. Különleges fekvése miatt gyakran előfordul, hogy míg a tengerparton vakítóan süt a nap, addig néhány kilométerrel arrébb, a hegyek fölött már vészjóslóan tornyosulnak az esőfelhők. Madeirán egész évben sokat esik, de a gyorsan lezúduló víztömeg vigasztalásul buja növényzettel és olyan klímával ajándékozza meg a szigetet, amely jótékony hatással bír a gyógyítható légúti megbetegedésekre. A százezer lakosú város méreteihez képest szinte túldimenzionált piaca a mediterrán térség gyümölcs-, zöldség- és halféleség-kínálatával, illetve tarka virágorgiájával különleges ízeket és élményeket tartogat, ám jobb az árat előre tisztázni, mert az itteni kereskedők egzotikus gyorsasággal kerekítenek felfelé.
A piac színpompája, a mediterrán hangulatú utcák és a virágzuhataggal ellátott házak mellett a Sé-katedrális gyarapítja a látnivalók sorát. Az 1514-ben késő gótikus stílusban épült templom megtekintése után érdemes a tengerparton sétát tenni, és megcsodálni a kikötőben időző jachtokat és tengerjáró luxushajókat, de itt találjuk Kolumbusz Kristóf hajójának mérethű rekonstrukcióját is. Megéri az Atlanti-óceán virágoskertjét más perspektívából is szemügyre venni, és benevezni egy vitorláskörútra, vagy hőlégballonból szemlélni a táj szépségeit. A város fölé magasodó Monte hegyre két libegővel is fel lehet jutni, a Miasszonyunk temploma mellett itt található Funchal legszebb helye, a botanikus kert is. A kerti séta nemcsak csodálatos városi panorámával ajándékozza meg a látogatókat, de felülmúlhatatlan választékot kínál több mint 2000 fajta egzotikus növényből, amelyek közül nem egy még származási helyén is már csak ritkán fordul elő. Ezenfelül Madeirán lépten-nyomon trópusi kertekbe, parkokba vagy akár orchidealigetekbe botlunk – mint például a Palheiro-kert, a Trópusi kert, a Quinta da Boa Vista, az Orchideakert vagy a Jardins do Imperador –, melyek az angol, skót és osztrák előkelőségek szakszerű ápolása mellett a botanika vonzó csodáivá váltak már a XVIII. és a XIX. században.
Elegáns szállodák kényeztetnek és számtalan sportlehetőséget kínálnak: jól szervezett minden elképzelhető vízi sport, a siklóernyőzés és a golf is. Lehetetlen nem visszatérni ismételten az Orient-Express hotelcsoport málnahabszínű Reidl-palotájához, mely – akárcsak valami elkényeztetett hölgy – ápolt kertjei fölé magasodva uralkodik az óceán szakadékos partjai fölött. Arisztokraták és államférfiak, aktív és kényszerpihenőt tartó uralkodók látogatták és látogatják ötórai teáit, Winston Churchill, Gregory Peck és Roger Moore értékelték kitűnő szendvicseit.

Egészséges finomságok

A madeirai konyha bővelkedik egzotikus gyümölcsökben és tengerihal-specialitásokban, az egyik legeredetibb különlegessége a fekete abroncshal, melyet Espadának neveznek. Ez a szinte áttetsző halfajta 1500 méter mélyen él, fényre érve azonban elfeketedik: a szigeten általában grillezve vagy banánnal egybesütve kínálják. Nem összetévesztendő azonban az Espetadával, amely szintén hagyományos étel a szigeten, ám egy majdnem egy méter hosszú húsnyárs neve. Eredetileg a nyársat babérfából készítették, de a természet védelme érdekében mára áttértek a fémnyárs használatára, ám a húst még ma is babérlevelekkel dörzsölik be, ami igazán különleges ízt kölcsönöz az ételnek. Nem kell azonban feltétlenül sok pénzt költenünk ahhoz, hogy a helyi specialitásokkal megismerkedhessünk: a piacon és a bárokban kevés pénzért minden földi jó megtalálható, többek között nagyon finom halas szendvicsek is.
A világhírnévnek örvendő madeirabort szinte senkinek nem kell bemutatni, hiszen minden jó konyhában aperitifként vagy digesztívként, a borból készült szószt pedig főzéshez használják. Kevesen tudják viszont, hogy ezt az elegáns italt akár 100 évig is lehet tárolni, ha 15 évenként kicserélik a palack dugóját, és ha felbontásra kerül egy üveg, akkor akár még egy év múlva is minőségi veszteség nélkül élvezhető.
A bennfentesek nemzeti itala viszont a „poncha”, amelyet cukornádpálinkából és citrom- vagy narancsléből készítenek. Madeira konyhája nagyon érdekes ízekkel rendelkezik, az ínyencek mindenképpen próbálják végig az egész kínálatot egészen a desszertekig, melyek közül a Bolo-de-Mel, azaz a mézes süti külön említést érdemel.
Bár nem egyszerű eljutni a virágszigetre, hiszen Magyarországról nem indul közvetlen járat – a legkönnyebb Lisszabonon keresztül repülővel közlekedni –, aki Madeirára érkezik, rögtön tudja, hogy jó döntést hozott. Hullámtörő, gigantikus sziklaszirtjeivel kacagva dacol e csodasziget az Atlanti-óceán télen partokat döngető erejével, miközben még ilyenkor is simogató levegőjével kényezteti az elcsábult turistát. Legalább egyszer az életben látni kell, hogy örökre visszavágyjunk vonzáskörébe!

A virágfesztivál

A szigetlakók életének szerves részét képezik a fesztiválok és ünnepségek, amelyek közül az egyik leglátványosabb a húsvét után megrendezett tavaszköszöntő virágfesztivál. A szubtrópusi klímának köszönhetően Madeirán a tavasz ezer virággal és intenzív színekben pompázik, így ez az időszak igazi ünnepség az érzékeknek. A virágfesztivál hagyományosan öltözött gyerekek felvonulásával kezdődik, akik segítenek egy virágokból álló fal létrehozásában, amely a „Remény fala” nevet kapta, hogy emlékeztesse az embereket a béke fontosságára. A következő napon pedig lélegzetelállító felvonulás veszi kezdetét, ahol számtalan feldíszített kocsi mutatja be a szigeten honos virágfajok pompáját. Emellett művészek, előadások, néptánccsoportok mutatják be tudásukat, a virágkertészek pedig kirakatdekorációs versenyben mérhetik össze a kreativitásukat.
Kedves Katalin !Sárlavina után jártál a szigeten? Ugyanis mi emiatt mondtuk le a júliusra befizetett utazást.Jövő nyárra terveznénk ismét az utat.Ez annak is függvénye,hogy a sziget szépségeit mennyire sikerült helyrehozni.
Petko nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2011-06-01, 01:06   #10 (permalink)
Ani
Új tag
 
Csatlakozott: 11-06-01
Összes hozzászólás: 1
Hírnév szint: 0
Ani a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás Madeira blog

Sziasztok,

néhány napja érkeztünk vissza Madeiráról és annyira tetszett a sziget, hogy úgy döntöttem, elindítok egy blogot, amiben praktikus utazási infókat és az élményeinket osztom majd meg azokkal, akik szintén szeretnének Madeirára utazni.

Bár nem olcsó az út, de csodaszép a hely: mindenkit csak buzdítani tudok, hogy kezdjen el félretenni az utazásra! :-)

Íme a blog linkje:

http://goglobe.hu/blog/madeira
Ani nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2011-09-19, 16:26   #11 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 11-09-19
Összes hozzászólás: 3
Hírnév szint: 0
asztroka a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás asztroka

Mi két hét múlva megyünk Funchalb a a Pestana Madeira Beach Clubba.
Állítólag egy fél óra a reptérről. Nem tudjátok mennyi a busz, vagy a taxi.
asztroka nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2011-09-24, 11:15   #12 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 11-09-19
Összes hozzászólás: 3
Hírnév szint: 0
asztroka a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Ezt az oldalt nem olvasátok?
asztroka nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2011-09-24, 11:25   #13 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 11-09-19
Összes hozzászólás: 3
Hírnév szint: 0
asztroka a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Ani mi éjjel fél 1-kor szállunk le, nem tudod, akkor busz közlekedik-e, vagy Ti mivel mentetek el szállodába.
asztroka nem elérhető   Válaszol idézettel
Válaszol

Címkék
Atlanti-óceán, Funchal, Madeira, Portugália, VirágfesztiválJelenlévő aktív tagok böngészik ezt a témát: 1 (0 tag és 1 látogató)
 
Téma eszközök Keresés ebben a témában
Keresés ebben a témában:

Részletes keresés
Megjelenítési módok

Hozzászólás szabályai
nem indíthatsz új témát
nem válaszolhatsz
nem csatolhatsz
nem javíthatsz hozzászólást

BB code is bekapcsolva
Pofik bekapcsolva
Az [IMG] kód bekapcsolva
A HTML kód kikapcsolva
Trackbacks bekapcsolva
Pingbacks bekapcsolva
Refbacks bekapcsolvaA pontos idő 08:31 , a GMT +1 időzóna szerint.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright © 2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.