Utazás Fórum

Utazás Fórum (http://forum.utazas.hu/)
-   Repülőjegy (http://forum.utazas.hu/repuelojegy/)
-   -   Ferihegyi reptér megközelítése (http://forum.utazas.hu/repuelojegy/282-ferihegyi-repter-megkoezelitese.html)

kvalcsi 2011-01-06 12:24

Ferihegyi reptér megközelítése
 
http://www.weekendbus.hu/

2011. január 1-ején indult az az új ferihegyi buszjárat, amely egyelőre az ország uniós elnöksége idején, azaz a következő fél évben közlekedik a két ferihegyi terminál és a főváros csomópontjai és szállodái között. A Weekendbus Zrt. által üzemeltetett buszjáratról a repülőtér dolgozói és az utasok is egyelőre keveset tudnak, és bár többen szálltak fel a BKV járatára, azért magyar és külföldi utasok is üdvözölték az új szolgáltatást.

Korrektnek tűnik, főleg ha a BKV buszaival összehasonlítjuk ezt - mondta az [origo]-nak Mátyás, akivel a Ferihegy 2A terminál érkezési oldalán beszélgettünk a buszmegállóban, ahol a Weekendbus Zrt. új reptéri szolgáltatásával és az árakkal ismerkedett. A fiatalember elmondta, hogy sokszor fordul meg Európa repülőterein és tapasztalatai szerint a Weekendbus tarifája olcsóbb mint a legtöbb repülőtér hasonló szolgáltatása.

A társaság január 1-ején indította új szolgáltatását, amely a tervek szerint Magyarország uniós elnökségének idején, a következő félévben működik és ha beválik, a cég esetleg folytatja a szolgáltatást. A Weekendbus egyelőre négy járművet működtet a Roosevelt tér, Erzsébet tér, Blaha Lujza tér, Keleti pályaudvar, Stadionok, Népliget, Ferihegy 1, Ferihegy 2 útvonalon, a buszok félóránként közlekednek és az utolsó éjfélkor indul Ferihegy 2-ről. A jegyek 5 euróba kerülnek, de lehet fizetni forintban is, így 1400 forintot kell leszurkolni a sofőrnek.

Mátyás szerint igénybe venné a szolgáltatást, ha a városba készülne, bár azt furcsának tartja, hogy akkor is 5 eurót kell kifizetni a jegyért, ha Ferihegy 2-ről az 1-es terminálra megyünk és akkor is, ha mondjuk az Erzsébet térre. Az Oroszországból érkező Irina és férje szerint ez még így is megéri. A pár többször utazott már a két terminál között taxival és előfordult, hogy 5 eurónál nagyobb összeget kértek el tőlük. Ha pedig a belvárosi szállodánkba megyünk, mindenképpen jobban megéri, mint a 20-30 euróba kerülő taxizás - mondták. A két terminál közül egyedül Ferihegy 1-re lehet vonattal is eljutni, ide a Nyugati-pályaudvarról indulnak vonatok.

Az éppen a megállóban várakozó járat sofőrjétől megtudtuk, hogy magyarok és külföldiek egyaránt váltottak már jegyet a buszra, de egyelőre kevés az utas, többen használják a BKV 200-as jelzésű járatát. A buszvezető szerint ez csak azért van, mert egyelőre nincs bevezetve a szolgáltatás. A repülőtér érkezési oldalán mi sem találtunk ismertető anyagokat, szórólapokat, vagy feliratokat, amelyek felhívnák az érkezők figyelmét a buszokra. Két információs pultnál is érdeklődtünk, de érdemi felvilágosítást itt sem kaptunk a buszokról. Az itt dolgozó hölgyek csak annyit tudtak mondani, hogy egy nagy barna buszt keressünk, de sem a jegyárakról, sem az útvonalról nem tudtak részleteket. Nedeczky Tibor, a Weekendbus ügyvezetője szerint a megállóban ugyan volt egy tájékoztató tábla, de azt valaki néhány nap alatt leszerelte.

A cég honlapja részletes információkat közöl a járatokról, de angol nyelven csak az árakról találtunk egy pdf fájlt, valamint egy Google fordítót is bekötöttek az oldalra, így az országba érkező diplomatáknak sem lesz könnyű dolguk, ha busszal szeretnének bejutni a városba.

kvalcsi 2011-01-06 12:28

Minibusszal:

http://fixshuttle.com/transfer-ferihegy-minibus

Akár 8 személy részére Minibusszal Ferihegy - Budapest vagy Budapest -Ferihegy útvonalra

kvalcsi 2011-01-06 12:31

Vonattal:

2007. július 16 óta közvetlen vasúti összeköttetés van Budapest-Nyugati pályaudvarról Ferihegy 1-re. Csaknem 100 járat - köztük InterCity vonatok - könnyíti meg a városból a reptérre való kijutást és vissza, kevesebb, mint fél óra alatt, mindössze 365 forintért. Járataink számának növelése mellett, 2009-ben árainkat változatlanul hagytuk, illetve Budapest Kártyával rendelkező kedves utasaink részére további 20% kedvezményt biztosítunk.

Érkező utasok a menetjegyeket az 1-es terminálon található Tourinform irodában vehetik meg reggel 9-től este 10-óráig. A nyitva tartási időn túl a szerelvényeken, a jegykezelőnél is megváltható a viteldíj.

Azok az utasok, akik a 2A, illetve a 2B terminált szeretnék elérni, innen autóbusszal mehetnek tovább.

kvalcsi 2011-01-06 12:35

Metróval, busszal:

A budapesti repülőtér tömegközlekedési eszközökkel is viszonylag jól megközelíthető. Az 1-es és 2-es terminálra illetve terminálról közvetlen buszjárat a 200-as reptér busz szállítja az utasokat. A 200-as busz a BKV Zrt. szolgáltatása, mely jobban alkalmazkodik a repülőtéri utasforgalomhoz: a nagyobb tér miatt egyszerűbb a poggyászszállítás; sűrűbben közlekedik; és a szokásosnál hosszabb ideig közlekedik, éjfél után és hajnalban is megteremti a kapcsolatot a város és reptere között.
Az 1-es terminál elől a továbbiakban is a 93-as busz szállítja az utasokat a Köbánya-Kispest Metrovégállomásig. Az innen induló "kék" metró 20 perc alatt éri el a város központját, a Deák Ferenc teret. A tömegközlekedési eszközök használatért fizetni kell.

kvalcsi 2011-01-06 12:37

Taxival:

A megállapodásnak megfelelően 2010. december 7-től a Főtaxi szolgálja ki a légi utasokat a Budapest Airport valamennyi terminálján.
A reptéri szolgáltatásba beosztott valamennyi főtaxis jármű rendelkezik hitelkártya olvasó POS-terminállal és a cég további műszaki fejlesztéseket is vállalt, amelyeket 2011 első felében vezet be a terminálokon.

Dávid 2011-01-19 11:03

Autóval kimaradt. :)

A parkolás igen drága egy teljes út időhosszát figyelembe véve, de pl. Ferihegy 1 közelében a vasút túloldalán az utcákon ingyen lehet parkolni. Nem tudom az ott lakóknak van-e ebből problémája, de egy reális megoldásnak tűnik otthagyni az autónkat.

Ti hogyan szoktátok megoldani?

kvalcsi 2011-01-19 15:00

Szia!

Bocs, igazad van! Ezt elfelejtettem mivel minket nem érint hiszen nincs autónk.
Mi vagy taxival megyünk ki a reptérre és érkezéskor haza, vagy kivisz és hazahoz a reptérről valamelyik rokonom.

Dávid 2011-03-24 10:28

Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér
 
Milyen gyorsan változnak a dolgok. - Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér
Most már ez Ferihegy neve. Szerintem nem lesz jellemző így használva.

F-ati 2011-07-04 13:57

Idézet:

Dávid eredeti hozzászólása (Hozzászólás 1840)
Autóval kimaradt. :)

A parkolás igen drága egy teljes út időhosszát figyelembe véve, de pl. Ferihegy 1 közelében a vasút túloldalán az utcákon ingyen lehet parkolni. Nem tudom az ott lakóknak van-e ebből problémája, de egy reális megoldásnak tűnik otthagyni az autónkat.

Ti hogyan szoktátok megoldani?

Most találtam:

http://www.bud.hu/utasok/kozlekedes_...hid=11517&prk=

Amúgy egyetértek, de ez így korrekt!

F-ati 2011-07-12 14:20

Én a munkám miatt elég sokat utazom, nem vagyok nagy paragép, de a 2 éves autómat nem szívesen hagynám a közeli utcákban, pár napra sem. A reptéri parkolás nekem eddig bejött, kényelmes, árban sem vész és be is van kamerázva. Aki vidéki, annak mindenképpen így a legolcsóbb, a mostani tömegközlekedési árakat nézve, sajnos.


A pontos idő 15:55 , a GMT +1 időzóna szerint.

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright © 2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.