Utazás Fórum

Utazás Fórum (http://forum.utazas.hu/index.php)
-   Afrika (http://forum.utazas.hu/forumdisplay.php?f=59)
-   -   Egyiptom (http://forum.utazas.hu/showthread.php?t=78)

Bobita 2010-01-27 17:47

Egyiptom
 
Kedvenc országom Egyiptom, így ha megengeditek nyitok neki egy fórumot.
Rövidesen írok róla bővebben is. Sok helyen jártunk Egyiptomban és sok helyet meg szeretnénk nézni.

Várom a többi Egyiptom kedvelőt és oda utazó fórumozót.

Bobita 2010-01-27 18:18

Mikor először 2004-ben Egyiptomban jártunk, akkor teljesen belebolondultunk. Persze főleg én, mert mindig is lenyűgözött a történelem és a történelmi emlékek.
Ezekből pedig rengeteg van Egyiptomban. Kairó és Alexandria nekem kicsit zsúfolt volt, jobban éreztem magam a sivatagi napokon. Kicsit meleg volt, mert beleválasztottunk a nyárba. Ezt az ilyen típusú utaknál senkinek sem ajánlom, de kibírható volt és az emlékek megszépülnek.
Programon volt a Gizai Piramisok, a Szfinx és tényleg jól elkalauzoltak minket.

Második alkalommal sima tengerparti nyaralás Hurghadában, ami a páromnak volt a vágya. Nem kellett csalódnunk a 4 csillagos szállodában és a Vörös-tengerben sem. Nagyon szuper volt, de nekem kicsit mehetnékem volt. Nem vagyok az a strandon fekvő típus, de a meleg engem is a víz közelében tartott.
Persze azért errefelé is akadt látnivaló, de az első úthoz képest azért nekem maradt hiányérzetem.

Legutóbb tavaly jártunk ebben a csodás országban. Egy Nílusi hajóúton vettünk részt, feszített programmal.
Karnak és Luxor templomok, Királyok völgye és sziklába vájt fáraó sírok. Krokodil nézés sem maradatott ki. Sok-sok minden más, de nekem ezek a legfelejthetetlenebbek. Egyszóval nagyon-nagyon jó volt.

Legközelebb lehet megpróbálkozunk egy egyéni szervezéssel. Volt már valaki így Egyiptomban?

grave 2010-04-26 10:53

Mi még nem voltunk, de a nyári üdülésünk helyszíneként szóba került.

Leginkább olyan megoldásokat keresünk, ahol egyszerre találunk látnivalókat és szuper tengerpartot megfizethető áron.

Piramisok adottak, no meg más történelmi emlkékek. Sivatagot sem láttunk még, a tengerpartról viszont nincsenek elképzeléseim milyen lehet. Ha valaki eben tudna segíteni az jó volna.

DaveeD 2010-05-29 19:41

Egyszer volt szerencsém Egyiptomhoz, és felejthetetlen élmény volt. Egyetlen gond volt, hogy elsődlegesen búvárkodás céljával mentünk, és így nem tudtunk túl sok mindent megnézni, mert a 7 napból 5-öt hajón, vagy a víz alatt töltöttünk (bár ezt is érdemes kipróbálni, mert nagyon szép és gazdag a vízi élővilág is).
A szárazföldön csak egy napot voltunk körülnézni, amikor is elmentünk busszal a királyok völgyébe és a karnaki templomba. Nagyon szép volt, csak kicsit a 2x6 órás buszút megviselt. Sajnos a piramisokat nem tudtuk megnézni, mert a csoport nagyobb hányada leszavazta a dolgot, mivel az már 2 x 10 óra buszozás lett volna oda vissza.
Sokan félnek a terroristáktól, de alaptalanul, mert az út mentén minden kiló méternél állt egy géppuskás katona, aki a rendet ügyelte, a buszút folyamán pedig katonai kísérettel haladtunk konvojba.
A szálloda csodás volt, hatalmas zöld oázis kerttel, és saját tengerparttal.

Azt kihagytam, hogy Hurgadában voltunk. :D

Mindenkinek ajánlom!

Edit 2010-05-31 19:58

Terroristákkal kapcsolatban azért nem túl biztató, ha csak katonai kísérettel lehet közlekedni, és kilométerenként gépfegyveres áll. leginkább azért, mert mi egyénileg szeretünk utazni, nem csoportosan.

DaveeD 2010-06-03 22:27

Egyiptomban egyénileg nem is engednek rá az autópályákra, de én nem is erőltetném. Emellett tökéletes biztonságban éreztem magam pont a fokozott katonai jelenlét miatt, akik nem az ottaniak, hanem kizárólag a turisták miatt vannak jelen, mert belőlük él kb az egész ország, és ha bajuk esne, akkor nem járnának oda az emberek.

Van még egy ok, ami miatt nem igazán érdemes saját kocsit bérelve elindulni, az pedig az ottani közúti közlekedési stílus. Az teljesen alap, hogy a 2x2 sávos középen elválasztott autóútra simán felhajtanak szembe, mert azon az oldalon közelebb van a lehajtó, amit a másikon. Éjszaka nem használnak lámpát, maximum vészvillogót, vagy indexet, mert zavarja őket, ha a szembejövő a szemükbe világít. Ezen teljesen ledöbbentem :/

Taksi 2010-08-03 00:19

Még az első időkben voltam Hurghadán, a Tropicana Palacio hotelben.
Érdemes tudni, hogy a szállodák többsége messze esik a várostól, így Taxival kell közlekedni. Nekünk néhány száz forintnál soha nem volt több az út, de a végére jöttünk bele igazán az alkudozásba. Ekkor már volt olyan is, hogy nem vitt el minket az első autó!

A város elég sűrű, tele van szuvenírárusokkal, ahol persze a sok silány holmin kívül nem sok mindent kapni. Hoztunk belőlük fillérekért. Alkudni erőből kell ezekre is, mint mindenre, de ebben partnerek az eladók is, akik nem hagynak elmenni és egyre mennek le az árakkal. Pár mecseten túl nincs más látnivaló Hurghadában, én legalábbis nem emlékszem semmi említésre méltó dologra.

A Vörös-tenger közel 30 fok meleg volt és nagyon sós. Lehet megcsaltak az érzéseim, de sósabb, mint máshol a tengerek. A tengerfenék, a korallzátony viszont hibátlan, leszámítva az emberi pusztítás apróbb nyomait. Erősen kapacitálják az arra hajlamosakat, hogy ne csak snoorkellingezzenek, hanem rendes búvár felszerelésben merüljenek. Ezt nem mertem kipróbálni, merthogy semmi ismeretem nem volt róla.

Kimozdulni elég hosszadalmas. Kairo pl. egy napból aligha járható meg, bár állítólag szerveznek buszos utakat. Piramis mindenek felett, azt még a Hurghadára búvárkodni érkezők se hagyják ki, ha nem voltak még Egyiptomban. Luxor és a Nílus már kicsit kevesebb utazással megúszható program, mint Kairo.

KeriKe 2010-08-06 16:04

az lenne a kérdésem hogy Egyiptomba mit kerüljek?:D

Taksi 2010-08-06 16:17

Mire gondolsz pontosan?

Kerüld az agresszív árusokat, mert akármennyit alkudsz is a végén biztosan ő jön ki jobban az üzletből. Kerüld a megbízhatatlan szálláshelyeket és az értékek szem előtt hagyását. Széfbe el kell tenni mindent.

Ha arra gondolsz mely területekre nem érdemes menni, mert esetleg veszélyes azt nem tudom megmondani. Mi ilyen részen nem voltunk, igaz távolabbra nem is mentünk csak szervezett program keretében.
Ezeknek egyébként egyik nagy előnye, hogy nem kell ilyemivel törődni. Akik a turizmusból élnek, azok vigyáznak a turistákra Egyiptomban is.

Tutanhamon 2010-08-15 23:32

sziasztok!

gondoltam beköszönök ide, mert itt fogtok a legtöbbet látni. nagy egyiptom, piramis és nevemhez méltóan tutanhamon rajongó vagyok. minden fáraó érdekel ezen túl is.
sajnos érdeklődésem virtuális, mert mindig csak tervezem az utat a fáraók földjére.

kérdezni viszont nagyon tudok, szoktam is!

Tutanhamon

dru 2010-09-21 17:21

Én 5 éve voltam Egyiptomban és ami azt illeti egyelőre elég volt. Kairó, Luxor, a piramisok, meg minden. Még októberben is túl meleg volt.
Igaz én nem vagyok egy nagy Egyiptom fan, de vagy legyen valami rettentően kényelmes és toljanak alám mindent, vagy olyan látványra vágyom ami mindent felülmúl.

Ezt nekem Egyiptom nem adta meg.

Kitty 2010-10-04 12:20

Idézet:

Tutanhamon eredeti hozzászólása (Hozzászólás 1007)
sziasztok!

gondoltam beköszönök ide, mert itt fogtok a legtöbbet látni. nagy egyiptom, piramis és nevemhez méltóan tutanhamon rajongó vagyok. minden fáraó érdekel ezen túl is.
sajnos érdeklődésem virtuális, mert mindig csak tervezem az utat a fáraók földjére.

kérdezni viszont nagyon tudok, szoktam is!

Tutanhamon

Sajnos én sem engedhetem meg magamnak, hogy Egyiptomba utazzam.. pedig gyermekkorom óta vágyom oda. Mindig is érdekeltek a fáraók, a piramisok, a csapdák, meg az egész misztikus "aura", ami körül veszi.
Bámulatos dolgokat találni amúgy interneten is, könyvekben, én egyelőre ezekkel csillapítom egyiptom-szenvedélyemet.
Meg voltam még tavasszal a Tutanhamon kincse kiállításon. Az is nagyon jó volt. És amennyire tudom, a Szépművészeti Egyiptom kiállítása is megújult nemrég, de azt még nem láttam - bár nem is nagyon hiszem, hogy ott túl nagy változás történt volna, sajnos.

Hiccs 2010-10-06 10:48

Nekem se érné meg Egyiptom, mert dög meleg van! Meg az arabokat se birom túlságosan :S viszont imádom a történelmét! Hihetetlen, hogy mekkora tudással rendelkeztek az ókorban! Azért mondom nektek , hogy nem kell elmászni Egyiptomig, menjetek el erre a Ramszesz kiállításra, tökjó lesz a hangulata szerintem! Én elmennék ha lenne rá időm bár amennyi könyvem van már Egyiptomról inkább olvasnom kéne őket. Mert kb minden karácsonyra ilyen könyvet kapok a családomtól és és tök gáz, h még mindig nem volt időm elolvasni őket :S

bokker 2010-10-06 11:32

Hiccs, szerintem inkább menj el a kiállításra, amíg tart, ha ennyire érdekel az Egyiptomi történelem. Biztosan bemutatnak egy csomó mindent, amit máshol nem láthatnál, főleg ha mostanában nem is nagyon tudsz Egyiptomba utazni. A könyvek meg megvárnak ;)

tramcrash 2010-10-06 12:18

Sziasztok!
Látom nem vagyok egyedül azzal, hogy szenvedélyesen szeretem az ókori történelmet! :)
Egyiptom és a piramisok nagyon vonzó téma számomra is, és látom, hogy lesz valami kiállítás ezzel kapcsolatban. Légyszi írjatok részleteket erről, vagy ha valaki esetleg már látta is élőben, írja meg, hogy milyen tapasztalatokat szerzett, és hogy érdemes e elmenni. Köszi! :)

szigetan 2010-10-13 12:45

Nekem az örök kedvenc Róma: a császárok palotái, a Domus, a városbeli lakóházak stílusa, hidak, középületek, Római császárfürdők, Colosseum. Ha tehetném, ott élnék. Viszont Egyiptomnak is megvannak a sajátosságai, ahogy írtad a piramisok főként. Rómáról is csinálhatnának kiállítást. :) Biztos ez az Egyiptomos is nagyon jó, amelyik kiállításon sikerült már részt vennem, tetszett mind.

KeriKe 2010-10-13 14:38

Sziasztok!
Most nézegettem milyen kiállítások vannak és elég rendesen lehet válogatni. Most nyílt a Da Vinci és a Ramszesz kiállítás. Tudjátok valamelyiket véleményezni? Nekem mind a kettő felkeltette az érdeklődésemet. :)

sorszan 2010-10-15 10:10

Sziasztok!
Néztem a Ramszesz ásatás vándorkiállítás honlapját, egész érdekesnek tűnik, bár nem tudom, hogy mennyire lesz interaktív. Egy ilyen jó témában, mint az Ókori Egyiptom annyi mindent bele lehet tenni ami az embereket érdekli. A Da Vinci kiállításnak a honlapját még nem néztem meg, de az is nagyon érdekelne. Fura, hogy most milyen sok ilyen kulturális kiállítás van, ami interaktív. Barátnőm annyiszor el akart vinni galériákba, festményeket nézegetni, de annál unalmasabb programot nem tudok elképzelni :S
Viszont ahol ki lehet próbálni a dolgokat, az minden szempontból érdekesebb :D

Kitty 2010-10-15 11:00

Egy kis érdekesség: Sokféle elmélet alakult ki a piramisok építése körül. A tudósok szerint az ókori egyiptomiak még nem ismerték a kereket. Viszont rájöttek, hogy sokkal könnyebb eljuttatni a követ a piramis helyére, ha azt görgetik, így megalkották a "gördülő kövek" fogalmát. Egy egyszerű, görbített faelemekből álló szilárd, kerékszerű szerkezet fogta közre a követ, amelyet 12-15 ember húzott az építkezés helyére. Ezzel az ötlettel nemcsak az építészet művészetét gazdagították, hanem ha nem is tudták, de felfedezték a kereket is. Ha meghoztam a kedveteket, induljatok ti is felfedezőútra a piramisok világába. ;)

sorszan 2010-10-19 12:05

Idézet:

KeriKe eredeti hozzászólása (Hozzászólás 1227)
Sziasztok!
Most nézegettem milyen kiállítások vannak és elég rendesen lehet válogatni. Most nyílt a Da Vinci és a Ramszesz kiállítás. Tudjátok valamelyiket véleményezni? Nekem mind a kettő felkeltette az érdeklődésemet. :)

Na!
Voltam a hétvégén és nagyon tetszett igazából nem tudom, mi a különbség egy sima múzeum és ez között de király volt szal aki teheti az menjen mert megéri :) :cool:

Hiccs 2010-10-19 13:31

Én is erre a hétvégére tervezem hogy elmegyek, annyian mondják hogy jó hogy nem fogom kihagyni:) sorszan! Te előre vetted meg a jegyet vagy ott? A másik kérdés hogy sokan voltak?

Hiccs 2010-11-23 12:30

Lenyűgöző ország, sajnos még nem sikerült oda eljutnom. Bár tervezem, de kicsit visszatart a sok robbantgatás, és a "szalmonella veszély". Nem tudom, hogy véleményetek szerint ezek reális félelmek-e? Nagyon vágyom rá, hogy az ókori egyiptomi kultúrát egyszer saját szememmel láthassam. Mindig megnézem az Egyiptomról szóló dokumentum filmeket...de egyszer végre az lenne az igazi, ha én magam láthatnám. Kézzel fogható a történelem, és lenyűgöző a kultúra. Ha egyszer sikerül eljutnom oda, akkor egy percet sem fogok a tengerparton tölteni, csakis műemlék nézegetés lesz...így a minimum 10 nap, amit terveznék oda....

sineas 2010-12-05 16:02

Szerintem egy kicsit eltúlzott a félelmed. Ha jól emlékszem, 2007-ben volt robbantás Sharm el Sheikhen, akkor vezették be a konvojt. Mi 2008-ban még konvojoztunk, de 2009-re már eltörölték.
Egyiptom nagy hangsúlyt fektet a közbiztonságra, és a turista bármikor bemehet a sötét hátsó utcákba is, nem fogják zaklatni.
Amit szalmonellának hívsz az valójában nem szalmonella. Az egyiptomi csapvízben van egy olyan baktérium, ami komoly hasmenést okoz. Ezért nem szabad csapvizet inni kint, érzékenyebbek még a fogmosást is csak palackozott vízzel csinálják. A legtöbb szállodában tisztított vízzel mossák a zöldségeket és abból készítik a jégkockát. Kis odafigyeléssel el lehet kerülni. Ha mégis elkapta valaki, akkor 2 dolgot tehet: 1. ha nem súlyos, akkor beszerzi az Antinal vagy Drotazine nevű gyógyszert, 2. ha súlyos, akkor irány az orvos (utasbiztosítás nélkül elindulni botorság). Az orvos ad injekciót és/vagy infúziót és néhány órán belül jobban lesz a beteg.
Ami gondot szokott okozni, az AI ellátás miatt van. Reggel-délelőtt-délben-délután-este-éjszaka ott a terülj-terülj asztalkám. Ha valaki nem tud ellenállni, akkor a gyomorrontás borítékolható, és ezt sokan összekeverik a fertőzéssel, mert a tünetek hasonlóak.
Én pl. ettem már utcai árusnál is és semmi bajom nem lett.

Írtad, hogy nem szereted az arabokat. Miért? Mert más kultúrájuk, más vallásuk, más színük van? Attól még ők is emberek, és tiszteletet érdemelnek. De természetesen nem vagyunk egyformák, és a véleményünk is más. Van megoldás, nem kell arab országba menni.
Mellesleg, kirándulásra ideális a téli időszak, mert akkor nincs annyira meleg a Királyok völgyében sem.

Vándor 2010-12-18 10:35

Sharm el-Sheikh elérhető valahogy magánszervezésben?

Megy oda valamilyen légitársaság közvetlenül? Átszállással mennyire macerás és drága?
Szóval az érdekelne engem, hogy hogyan lehet repülővel olcsón eljutni!

AnaMi 2011-01-31 04:03

Sziasztok.
Eddig 3 x adatott meg, hogy rövidebb- hosszabb időt tölthettem Egyptomban.
Jártam Hurghadában, privát- patyolat tiszta- lakásban laktam. de nem vagyok vízimádó,így csak egy hetet maradtam.
Naponta lejártam a tengerpartra kb 200Ft a belépő+ napágy.
Nem igazán volt szép,, kavicsos, kicsit szemetes, és amitől naponta kiborultam, 5 perc napfürdő után, mindig akadt egy "Ahmed" aki napernyőt cipelt fölém.
Kérdésemre, hogy ugyan minek? rámutatott egy-szerintem- szép barnára sült
nőre, és közölte, ne legyek olyan csúnya fekete. Így szintelenűl utaztam Cairoba.
Sharm El Seikh ,, 5 * hotel , Cairo- ból a hotel kocsijával utaztam -9 órát-,, néha megállva egy- egy vendéglőnél örömteli találkozás a Mekkába utazókkal.
Az elsőre érthetetlen közúti, és útlevél ellenőrzés, - a Sharm ba nyaralóknak nem terjed ki a vízum egész Egyptomra, meg a Gázai incidens miatt is vigyáznak .
A Suezi alagút,, lenyűgöző vakító fényével.
Grand Sharm hotel,,, csodás szoba, medencék tenger,, és a pincérek,,
csak rájuk nézel , és hozzák amit még csak gondolatban rendeltél ,
meg a jéghideg illatos nedves minitörölközőt, hogy felfrissítsd az arcod.
Itt is csak pár napot bírtam ki
Alexandria,,
csodás, a Qaibay,olyan mintha csak tegnap építették volna.
Hihetetlenűl tiszta, és hatalmas.
Órákig tartott bebarangolni, megcsodálni.
A kilátás lenyűgöző, mérhetetlen nyugalom , mintha visszamentem volna az időbe.
A könyvtár, egyszerűen mesés, kis múzeum, kiállítótermek, kortárs festészet, és mindenhol a halk duruzsolás,,
a könynyomtatás relikviái között tanulnak, neteznek a -többnyire -fiatal diákok.
Csak elvétve akad turista.Csaknem 6 órát töltöttem el itt, mindent ugyan nem láttam, de amit igen, az lebilincselő volt.
Stanly híd,, élmény,két utat is építettek, át egyik, követi a tenger vonalát, a másik a hídon megy át.A híd alatti öböl , nyáron fenséges napozó, télen pihenőhely.
Az állatkert,,, inkább nem minősítem.
Egy olyan országban ahol hatalmas területek vannak, két felnőtt oroszlán, kb 3 négyzetméteren él koszos ketrecben.
Kevés, és eléggé lestrapált állatot láttam, gyakorlatilag egy kis pénzért bármelyikkel lehet fotót csinálni .
Még itt,,,,
6 Oktober city, csodás tengerpart, szuper bérelhető lakások, és piszokul olcsó szuvenírek.Itt szántam ré magam, hogy megkóstoljam a már annyiszor látott fura zöldes színű valamit,amihez addig nem volt bátorságom,
talán a fura arab neve miatt-asir assab-ami cukornád, és attól kezdve
a kedvencem lett.
Fél liter kb.40Ft.Kérheted pohárba, vagy-ne nevess-nylon zacskóba, szívószállal.
Már a második nap úgy üdvözölnek, mintha ott születtél volna.
Szinte csak arabok vannak, az a néhány odatévedt turista igazi kincs,
és meg is becsülik.
Hatalmas szupermarket, mindig teljesen feltöltve, tisztán, és nagyon barátságos eladó fiúkkal.
Damietta,,,, Főleg bútor készítéssel foglalkoznak, kicsi tiszta városka.
Ras El Barr,, a szinte fekete homokú tengerpartjával, a leírhatatlanul sokszínű 3- 4 emeletes házaival, ami jobbára bérelhető lakások halmaza.
Minden lakáshoz hatalmas sarok erkély van, a lakások tiszták , az ágynemű, törölköző szinte újak.
A makulátlanul tiszta lépcsőházban emeletenként légfrissítő.
Itt igazán nincsenek turisták, viszont tiszta és rendezett ,
de itt is csak pihenni lehet.
A tengerparton csak ruhában lehettem, csak széken vagy napágyon lehet ülni, a homokon - ki tudja miért- nem .
10 Ramadan city parkját illik megcsodálni, nyugodt, békés hely- télen-.
Szinte nem tudni hol kezdődik, és hol a vége.Gyönyörű utak, különleges fák, játszóterek, állítólag nyáron nagyon zsúfolt, idejárnak piknikezni.
Zagazig,, farmer város,, viszonylag tiszta, "idegenmentes" övezet, kedves emberekkel.Viszonylag kevés-pár százezer lakos- és összesen 3, velem együtt 4 európaival. Lépten-nyomon megállítottak, egy fotó, egy tea vagy shisha meghívás, és nem illik nem-et mondani.
Ha a bazárban vettem valamit, és érdekelt még más üzlet, a tulaj elkísért, és fillérekért megkaptam , amit vettem.
Mindezt kedvességből, végig kalauzolt olyan helyeken, ahova egyedül biztosan nem tudtam volna elmenni.
Mindez persze nincs az útikönyvekben, én egyedül barangoltam -kis segítséggel- minden félelem nélkül.
Szerelmem Cairo,, napokig tudnék mesélni, mivel nem a turista útvonalakra fordítottam az időt,
sok olyan csodát láttam amiről még az idegenvezetők sem beszélnek,
A Moqattam hegyen az első keresztény templom, a hegybe vágva , tökéletes állapotban .
A szabadtéri templom, ahol minimum 500 ember fér el.
És olyan béke, és nyugalom, hogy nincs is kedve elmenni onnan aki egyszer ott van.
Az ide vezető út viszont maga a rémálom egy olyan embernek aki a tisztasághoz van szokva.10 emeletes, feketére kopott házak,2 méter széles sikátorok, ajtó nélküli , örökké nyitva tartó üzletek- ahol minden, szó szerint minden -kapható.
Kis mederben mintha a szenny víz folydogálna.
Taxival mentünk fel, de ide nem lehet taxit rendelni, alkonyatkor barátnőmmel , gyalog indultunk le,, hát életemben nem féltem még annyira.
Persze nem volt mitől, de akkor nem tudtam, most már bármikor felmennék, akár egyedül is.
A templomok , barlangtemplomok simán megérik.
Moqattam másik arca, luxus lakások, villák, és a cairoiak kedvenc helye, esküvő, buli után itt kell elidőzni a lábunk előtt heverő várost csodálva.
Pillanatok alatt hozzák a székeket, asztalt, teát, vagy bármit. amit kérsz, pedig közel s távol nincs semmi üzlet.
A Khan El Khalili re - ősi bazár- minimum 6 órát illik szánni, csak ugy a múzeumra a Taharir téren.
Khan El Khalili,,, Ősrégi városrész, tele üzletekkel, minden nyelven beszélő dögös arab eladó fiúval, és nagy tudású öreggel, aki szívesen mesél, akkor is ha nem vásárolsz, megkínál sishával- nem illik visszautasítani- teával.
Szánj rá időt, és órákig hallgathatod a "meséket" történeteket.
Kaphatsz ételreceptet, öltözködési, kozmetikai tanácsot, szerezhetsz barátokat.
Ha teheted térj vissza többször, akár a következő évben, és hidd el , meg fognak ismerni
Múzeum,,,, a turista kb 3 órát ha nézelődhet,, háát az olyan min amikor éhes vagy , és a tele asztalról csak morzsákat ehetsz.
Én többször voltam saját idegenvezetővel, aki csak az enyém volt, csaponghattam, fényképezhettem, kérdezhettem.kb 20 órát töltöttem el,
de szinte alig láttam valamit.
A Cairo toronyba -kb 80 m- muszáj felmenni, nappal. és éjjel is.
Álomszép a panoráma.Csak sétálni körbe-körbe,és nézni az örökké nyüzsgő várost, a végeláthatatlan autó folyamot.
Nekem volt szerencsém látni a torony oldalán a fény játékot csodaszép volt.
Giza,, már a Cornish rol lehet látni tiszta időben,
Érdemes taxival menni, és bent lovaskocsival folytatni az utat, a kocsis fenemód érti a dolgát, és kérésre olyan helyre visz , és olyan képet csinál rólad , ami bejárhatja a világot.
Persze, amikor száguldozik a kocsival, jobb ha hat kézzel kapaszkodsz .
A tevegelés kihagyhatatlan, és isteni, már annak aki nem fél a magasban.
Felmászni a Piramisra, vagy előtte állva rádöbbenni,, mik is vagyunk,, kis porszemek,, talán.
Elmerengeni a Szfinxen,, állni a sivatagban , a város közepén.
Gizában minőségi hastáncruhát lehet kapni, meg egyéb izgi szuvenírt, nem olcsó, de megéri.Beülni egy nem luxus étterembe, és a szfinx, piramisok látványában gyönyörködve ebédelni
A Salah Al Din citadella lenyűgöző, el lehet időzni a mecsetben, megpihenni, elmélkedni.
Figyelni az embereket, csoportok, iskolások ülnek körben a földön, és ki tudja miről beszélnek, de kellemes a látványuk.
Mások, főként férfiak , hosszasan imádkoznak, nem véve tudomást a kíváncsi idegenekről.
Ugyanitt a a hadtörténeti múzeum , igazán figyelemre méltó.
Igaz ,, itt is legalább 8-10 órára lenne szükség, hogy legalább egy kis részt jobban megnézhessen az ember.
És lehet fényképezni bent is.
A citadelláról rálátni a Holtak városára, semmi félelmetes nincs benne, hiszen élők is lakják.
Nem szabad kihagyni az éjjeli hajókázást- tánccal egybekötve- a Niluson, szintén a Taharir térnél.
Lehet választani , mennyi időre mennél-fél - egy -másfél óra-, s olyan hajóra visznek, az ár, max 600Ft/fő.
Néha egész családok jönnek együtt, kikapcsolódni. De főként fiatal fiúk klikkekben, félelmetes hastánctudással.
Szívesen tanítanak, és istennőként tisztelnek, nem tolakodóak.
A finnyásabbak maradjanak a turista útvonalon, mert Cairo sivatagra épült, homokos, koszos,
és lakói - vannak kivételek- nem lesznek soha környezetvédők.
A tömegközlekedés- metro- szégyentelenül olcsó, a "minibuszok" bárhova elvisznek,
csak beszélj arabul, vagy irasd fel honnan, hova akarsz menni.
Segítőkészek, nem tolakodóak- ez nem érvényes a turista útvonalakra- fehér nők simán közlekedhetnek kísérő nélkül, nem gázosabb mint Bp,
Érdemes kipróbálni az igazi arab kaját, hawowshy , shawerma, kushary, birka és kecske húsból készülteket,-nálam a teve is bejött-
meg millió mást, a frissen facsart gyümölcsök, a cukornád,, ilyet a szállodákban nem kapsz, és nem leszel beteg tőle,,,
A csapvíz nem ajánlott, bár , én a második hónapban már csapvízzel mosott salátát gyümölcsöt ettem, néha, - ha nem volt más - megittam,, semmi gond nem volt.
Közbiztonság,,,
Cairo ,,,9-12 személyes kisbusz, amin sokszor 16-20 ember van, metro csúcsforgalomban,,
a táska KÜLSŐ zsebeiben, mobil, fényképező, napszemüveg, PÉNZTÁRCA.
Soha hozzá nem ért senki.
Amikor eltévedtem, mert persze ilyen is volt párszor, hívtam a haverom, segítsen,
jó-mondja- olvasd el mi van kiírva,,,, hahahahah arabul.
Jó vicc
Adjam oda valakinek a telefont- na itthon akkor látnám utoljára- és kedélyesen elcsevegnek, majd a vadidegen felajánlja , hogy elvisz ahova menni akarok.
Opps
Itthon biztosan nem mernék beülni a kocsijába. És láss csodát 25-30 percnyi kocsikázás után a haverom nyitja a kocsi ajtót, fülig érő szájjal a város másik felén.
Féltem ???
NEM
Mitől is??
2008-2009 december, január.
A gázai háborúról akkor tudtam , mikor a lányom hívott-már vagy 4 napja nem szóltam haza-
hogy a honi média a háborúval van tele.
Nem tudtam, igaz a kedvenc énekesem, Tamer Hosny koncertje elmaradt, amitől sírva fakadtam,
szilveszter éjjel a vendéglátónk, a philippi követ , a lakásán tartott partin közölte , nem lesz tüzi játék, és ha lehet a teraszon kissé fogjuk vissza a túl hangos éneklést.
Másnap és később is, nem volt látható jele a szomszédban folyó harcnak.
A rendőrök az utcán ugyanúgy falhoz támasztották a puskát, és a járdaszélen ülve cigiztek beszélgettek.
Cairo igazán őrült város, mindig karácsonyi hangulattal, a rengeteg örökké égő lámpa fűzérektöl ,
sohasem alszik,, szédületes forgatagával, a luxus mellett a szegénységgel .
Érdekes módon jól megvannak egymás mellet , nem igazán ismerik az irigység fogalmát,
viszont, mindig adnak a koldusnak,, ,,
Tudni kell , ha az aki koldul összeszedi a napi ételere valót, - kb 1 max 1,5 $- hazamegy.
Cairoban a házunk előtt minden nap ott ült egy idős koldus-valószinűleg - nő.
Haverom, barátnőm mindig adott "alamizsnát", és mondták, ha egyedül vagyok ,nekem is kell adni .
Ne gondoljatok sok pénzre, 50 piaszter, 1 pound, kb 20-45Ft.
A piasztert én nem használtam , mert azt mondták az olyan kevés hogy nem érdemes vele foglalkozni- ezért mindig a koldusé-, de mivel olyan szép pénz, én szorgalmasan gyűjtögettem.
Hajgumival összefogva lapult a táskám alján, egészen addig , mígnem egyedül indultam útnak.
Az én koldusom ott ült, és eszembe jutott, adni kell valamit,
Így előszedtem a szép kis göngyöleg pénzt, odaadtam, és mentem tovább.
Pár másodperc múlva éktelen visító hangot hallottam, visszafordulva látom a koldus áll ott kezében a pénzzel, és nekem kiabál.
Ilyenkor nem illik elrohanni, -bár szerettem volna, mert azt hittem mindjárt lenyomja a torkomon a pénzt, nyilván kevesli" az itthoni tapasztalatok alapján gondoltam erre"- így vártam és mivel a Francia intézet mellett voltunk, tudtam lesz aki fordít.
Így volt, jött egy arab úr, és elmondta, biztos tévedésből adtam olyan sokat, és vegyem vissza.
Nem tettem, és most a döbbenet,, az a pénz -kiszámolták- 5 napi ennivalóra volt elég.
A nénit 5 napig nem láttuk.
Ezután soha nem mulasztottam el adni, és ,, ahogy megvolt a napi kajára való, a koldus elment.
El Herafeyeen-ben -Cairo- ahol pár hétig laktam, a lépcső alatt lakott a "gondnok" feleség,2 gyerek.
Akkor jöttem rá , hogy a függöny mögött emberek élnek, -kb 4 négyzetméteren- mikor egy nap elindultam otthonról, bezártam az ajtót,
és valami fura "nyivákoló hangot hallottam.
Odamentem a függöny előtti -talán narancsos- rekeszhez, azt gondolván macska van benne, én meg egyébként is cicabolond vagyok,
és egy csecsemő volt benne, azt sem tudtam , mit csináljak.
Hátrébb mentem, hogy felhívjam a haverom, mikor kijött az anya,
csak takarított "odabent"addig tette ki a babát.
Rám mosolygott. és visszament, borzasztóan el szégyelltem magam,
én egyedül laktam egy 4 szobás lakásban, ők meg ott,,,,,,,
Már láttam a ház előtt, mindig kedvesen köszönt, nem utált a "gazdagságomért", megvártam míg bement, és az időközben összegyűlt , szintén hajgumival összefogott piasztereket becsempésztem a baba mellé.
A következő naptól kezdve, mindig tiszta volt az ajtóm, szépen leporolva, a lábtörlő szintén.
A haverom aki hozott - vitt, kis időre bejött a lakásomba, mikor indultunk,
meglepve vette észre, ragyog a kocsi, olyan tiszta.
A gondnok, ugyan nem köszönte meg a pénzt, de tudatta, hogy örül., és viszonozta, ahogy tudta.
Egyszerű emberek olyan hatalmas szívvel , ami ritkaság.
Nagyon sok jó emberrel hozott össze a sors barangolásaim során Egyptomban.
Megsimogathatod az utcán a holnapi vacsorádat - birka, kecske-mert ugye
azért vannak az utcán élő állatok ,
és elámulhatsz a mérhetlen mennyiségű kóbor macska , kutya jelenlétén.
A Maadi kobri-híd- alatt komplett családok élnek gyerekeikkel , állataikkal
Cairó 20 milliós összevisszaságát csak az tudja megérteni , elfogadni , aki szerelmes ebbe az őrült városba.
A turista meg csak bámulja a kijelölt látnivalókat
Hát ennyi

AnaMi 2011-01-31 04:05

Ha valakink kérdése van, nyugodtan "keressen" meg
Amiben tudok, segítek

AnaMi 2011-01-31 04:15

HICCS !!!!!!!!!!!!!!
Ha nem szereted a meleget, menj télen, november -március 18- 25 c
nagyon kellemes, éjjel kell egy vékony kabát.
És olvashatsz 100 könyvet,,, más az érzés, a hangulat,,,
Olyan mintha a legcsodásabb legfinomabb recepteket olvasnád, nézed az ínycsiklandozó képeket, és eszed a vajas kenyeret.
Szívesen elolvasnám helyetted a könyveidet.
Ha van kis időd, olvass bele a leírásomba, Egyptomról, hátha kedvet kapsz.

AnaMi 2011-01-31 04:20

Idézet:

Vándor eredeti hozzászólása (Hozzászólás 1659)
Sharm el-Sheikh elérhető valahogy magánszervezésben?

Megy oda valamilyen légitársaság közvetlenül? Átszállással mennyire macerás és drága?
Szóval az érdekelne engem, hogy hogyan lehet repülővel olcsón eljutni!

Az Egypt Air a legocsobb, és megbízható.
Érdemes a neten szállást keresni, kihagyva a szállodákat.
http://cairo.craigslist.org/roo/
böngéssz itt

traveller 2011-02-06 20:04

Most egy darabig mindezek ellenére senki nem nagyon fog menni Egyiptomba nyaralni. :(

Edit 2011-02-08 19:29

Évek óta nézegetem Egyiptomot, de eddig sem mondtak túl biztató dolgokat, hogy oda menjek nyaralni. Eddig is fegyveres őrök védték a turistákat. Én szeretek a magam útján, a magam feje után menni és várost nézni. De ott eddig sem javasolták az önálló mászkálást.

harzol 2011-03-09 13:03

Ha nem is lehet kerek-perec kijelenteni, hogy Egyiptom mostanra már biztonságos, de a tüntetések előtti állapotot közelíti lassan a helyzet, ami a népszerűbb Vörös-tenger menti üdülőhelyeket illeti. Ezt a külügyminisztérium közleményben is tudatta: http://www.kormany.hu./hu/kulugymini...a-valo-utazast

A nagyvárosok, de akár a piramisok meglátogatását továbbra sem javasolják.

Van, aki így is bevállal mostanában egy egyiptomi utat?

Hiccs 2011-03-09 13:35

Szerintem nem találsz ilyen embert esetleg olyat akinek valamiért muszáj kimennie...
Nekem nagy vágyam Egyiptom sajnos még nem sikerült eljutnom, oda de nagyon szeretnék, ellenebn hogy most ekkora balhék vannak arrafelé :S:S Csak abban bízom hogy ez nem terjed majd el annyira hogy a műkincseiket is veszélyeztessék vagy hasonló, ellenben tény hogy ráfér már arra a térségre is egy kis rend...

harzol 2011-03-09 13:42

Pedig hidd el biztos lesznek viszonylag sokan. Az utazási irodák honlapjain legalábbis szép számmal vannak kint egyiptomi utak. Nem kis akciókkal, ami tekintve, hogy a nyaralóhelyeket elkerülték az események sokaknak vonzó lehet.

Persze a piramisok látogatásáról és a hotel+tengerpartja által nyújtott szolgáltatásokon felül szinte mindenről le kell mondani.

Én sem mennék most, de szerintem sokan nem olyan nagyon óvatosak, mint te vagy én.

nana 2011-03-09 13:56

Igen mi voltunk egyéni úton többször is. Bejártuk a Fayoum oázist és környékét, Théba nemesi sírjait és az összes templomot, Aswan két kőbányáját Silsylei kőfejtőt, Sinai félsziget, 3 nagy oázist stb.

mesike101 2011-03-12 07:57

Sziasztok.
Én megyek Egyiptomba. Van valaki aki esetleg jön még a március 26.-ai indulással?
Állitolag már nem 26.-án hanem 27.-én megy a gép. Hallott rola valaki valamit? Vagy ez megint olyan átverés,hogy ki tudja hova kerülünk majd....??????

pimpus 2011-03-12 14:03

Kedves mesike 101
Én készülök Egyiptomba és nekem is azt mondták az utazási irodában, hogy csak 27-én
lesz indulás, Én Hurghadába mennék, Te hova

Edit 2011-03-13 16:43

Hát, hiába lehet beutazni az országba, ha nem javasolják sem a nagyvárosok, sem a történelmi emlékek megtekintését. Engem nem elégít ki, ha csak a szállodában lehetek.

mesike101 2011-03-13 22:31

Szia pimpus.
na nem is számitottam rá hogy valaki még rajtam kivül megy. :) Én is hurghadába készülök.
Neked mondtak valamit miért lett áttéve az időpont? Na ha minden jol megy akkor egy gépen utazunk Melyik szállodába mész?

Üdv:MESI

pimpus 2011-03-14 08:23

mesike
 
Szia mesike

Nekem azt mondták az utazási irodában hogy kevés a jelentkező
és azért indula a gép csak 27-én.A Triton Empire hotelbe megyek,
mert egy ismerősömmel találkozom Hurghadában aki a hotel közelében
lakik, bár még nincs lefoglalva, de gondolom nem lesz tuljelentkezés.
Te melyik szállodába mész és egyedül jössz?
Üdv pimpus

mesike101 2011-03-14 12:27

Szia pimpus!
Irtam privát üzit!

The Goran 2011-03-23 13:26

Lassan indultok, ha jól értettem. Én is kíváncsi vagyok ám. Meséljetek majd.

Jucó54 2011-04-10 08:21

Én "1napos csibe" vagyok ezen a fórumon,de nagyon tetszenek a közvetlen,normális beírások, ezért csatlakoztam.No,meg azért mert minden infót szeretnék összeszedni Egyiptomról mielőtt mennénk.Ugyanis máj.27-én Hurghada Hilton Long Beach-be utazunk,nem felelőtlenségből,hanem "muszájból".Olyan jó lenne,ha mesike101 leírná reptéri, szállodai élményeit.Csak remélni tudom ,hogy charter gépekre nem lőnek eltévedt gépek Líbia felől.
Már 10 éves korom óta imádom Egyiptomot,minden könyvet/legyen az regény,utikönyv stb/ elolvasok a témában.Messze lakom Pesttől,de azért el tudtam menni a Tutenhammon kiállításra,valami csodálatos volt.
4 éve voltunk Egyiptomban,akkor 2 napos Kairói programban sem tudtam a múzeumban ennyi mindent megnézni. Hála az égnek,hogy akkor lehetőség szerint mindenhova elmentünk,most semmit nem tervezek, pedig Abu sinbel nagyon csábít.
Várom a frissen hazaérkezettek válaszait

Edit 2011-04-10 10:18

Mesike101, Pimpus hazajöttetek már? Milyen volt? Meséljetek!

vezérállás 2011-05-17 23:49

Sziasztok! Érdeklődnék hogy Hurghadán mik a magyarok által látogatott legnépszerűbb szállodák?Egyszerűen nem tudunk dönteni melyik a jobb!Amit kinéztünk,kiderült hogy oroszokkal és németekkel van tele!Volt hozzájuk "szerencsém",többet nem kérek belőlük.Legyetek szívesek írjátok meg,szerintetek melyik szálloda a jó. 4-5-csillag és all.inc.Köszi a válaszokat!

AnaMi 2011-05-29 00:08

Ha teheted, bérelj lakást, olcsó, tiszta és garantáltan nem zavar senki
Kaját meg vehetsz mindenhol, és nem is drága,
ami a fő, biztos nem leszel beteg , mint a szállodai kajáktól
AnaMi

AnaMi 2011-05-29 00:19

Idézet:

Edit eredeti hozzászólása (Hozzászólás 1938)
Évek óta nézegetem Egyiptomot, de eddig sem mondtak túl biztató dolgokat, hogy oda menjek nyaralni. Eddig is fegyveres őrök védték a turistákat. Én szeretek a magam útján, a magam feje után menni és várost nézni. De ott eddig sem javasolták az önálló mászkálást.

Marhaság,,,
olvasd el az idei beszámolómat, 3 honapot voltam ,, egyénileg

AnaMi 2011-05-29 00:23

Idézet:

Bobita eredeti hozzászólása (Hozzászólás 293)
Mikor először 2004-ben Egyiptomban jártunk, akkor teljesen belebolondultunk. Persze főleg én, mert mindig is lenyűgözött a történelem és a történelmi emlékek.
Ezekből pedig rengeteg van Egyiptomban. Kairó és Alexandria nekem kicsit zsúfolt volt, jobban éreztem magam a sivatagi napokon. Kicsit meleg volt, mert beleválasztottunk a nyárba. Ezt az ilyen típusú utaknál senkinek sem ajánlom, de kibírható volt és az emlékek megszépülnek.
Programon volt a Gizai Piramisok, a Szfinx és tényleg jól elkalauzoltak minket.

Második alkalommal sima tengerparti nyaralás Hurghadában, ami a páromnak volt a vágya. Nem kellett csalódnunk a 4 csillagos szállodában és a Vörös-tengerben sem. Nagyon szuper volt, de nekem kicsit mehetnékem volt. Nem vagyok az a strandon fekvő típus, de a meleg engem is a víz közelében tartott.
Persze azért errefelé is akadt látnivaló, de az első úthoz képest azért nekem maradt hiányérzetem.

Legutóbb tavaly jártunk ebben a csodás országban. Egy Nílusi hajóúton vettünk részt, feszített programmal.
Karnak és Luxor templomok, Királyok völgye és sziklába vájt fáraó sírok. Krokodil nézés sem maradatott ki. Sok-sok minden más, de nekem ezek a legfelejthetetlenebbek. Egyszóval nagyon-nagyon jó volt.

Legközelebb lehet megpróbálkozunk egy egyéni szervezéssel. Volt már valaki így Egyiptomban?

Igen
én csak egyénileg vagyok hajlando menni,, és csak hosszabb időre
olvasd el az írásaimat

AnaMi 2011-05-29 00:29

2011 Cairo a forradalom után
 
Mindenkinek !!!!!!
Most jöttem vissza Cairo ból, március elsején mentem ki,, minden tiltás, tiltakozás ellenére .
Ahol utasbiztosítást akartam kötni, de olyan napi árat mondtak, amiből kint fél évig meg lehet élni, igy úgy döntöttem"hazamegyek" -Cairo ba- biztosítás nélkül.
Nem volt bennem semmi félsz, vagy aggodalom.6 October-city- ben laktam 5 napig, tiszta ,
jol felszerelt lakásban- pc, tv, légkondi-de kicsit messze Cairo tól.
Csere, be Maadi ba,, nem tul szép környék, de patyolattiszta lakás,, közel a metro.
Bérleti díj,, 0 . Filippi barátnőm vendége voltam, de több kiado lakás kulcsa is nálam volt
- baráti szivesség- hogy legyen választási lehetőségem.
Tahrir,, minden héten ott voltam ahol a forradalom elkezdődött.
Eleinte csak hétköznap- ilyenkor csak néhány állandóan a téren tartózkodó fiatal tartotta a "frontot" minden eshetőségre készen.
De Cairo legtöbb terén jelen voltak, jelszavuk, " addig maradunk, míg a nép akarata nem teljesül".
Péntekenként viszont megteltek a terek,minden gond nélkül lehetett ott tartózkodni.
Mikor először mentem pénteken, az volt a forradalom kezdetétől számított 100. nap. igazi élmény, mindenki boldog , felszabadult, és ,, elkészült az arab országok egybevarrt hatalmas zászlója.
Egyszerűen csodás volt ott lenni , magával ragadott a hangulat, az öröm.
Mindenki kedves volt, és kiváncsi, lehet e látni a változást, lépten nyomon megállítottak, beszélgetni, fényképezni, vagy csak meghívni egy teára.
És persze voltam Alexandria ban, kicsit fura volt, hogy al Montaza kastély nem látogatható,
tank őrizte, de a park nyitva, és gyönyörű.
Itt fogtam életemben először igazi fegyvert a kezembe- a haverom vett e magának-
Minden lehető felületet az egyptomi zászló szinei fedtek végig a tengerpart mentén is.
Hurghada ban semmi nyoma nem volt a lezajlott eseményeknek, talán csak kevesebb turista, azok is zömmel oroszok.
Nagy átalakításba kezdtek utak , járdák,,
Készülve az alacsony árak által idecsábított turistákra,
5 napot maradtam, nekem már túl meleg volt .
Ismét Cairo.
Sok időt töltöttem a Nilus partján, vagy hajon- étteremben, vagy valamelyik klubban .
Felfedeztem a Libanon i konyhát, ami igazán meglepően finom ízeket produkál, és az első számú kedvenc,, a shawerma-juk.
Ha erre vágytam , taxi és irány az étterem, már tudták, hogy a pitát jól megpirítva szeretem.
A Libanese Nights étteremben annyira kedvesek voltak, hogy végig az imádott egyptom i énekesem- Tamer Hosny- dalai szóltak.
Bár azt hiszem , ebbe a haverom keze is benne volt.
Mint mindenhol, ahol megjegyeztem Tamer a kedvencem, igyekeztek minél több számát lejátszani, evvel is tovább marasztalni .
Voltam igazi frissen pörkölt kávét áruló boltban, itt különböző erösséggel pörkölik,
majd ízesítik a megdarált kávét- szegfűszeg, gyömbér, meg sok más.
Kicsit belekontárkodtam az eladásba, de sikerem volt.
Becsábítottak egy fodrász üzletbe is,, miután kifésültem a hajam, a tulaj vette kezelésbe,,
csak fésülgette- mást nem engedtem-
Készültek a fotok, amik már másnap a kirakatban voltak, jó reklám,,,,
Kijárási tilalom, ,,,
először éjféltől reggel 6 ig, majd 02 től reggel 6 ig.
Előfordult, hogy a Down Town ból hajnali 4 kor indultam haza, egyedül, taxival,
mindenhol katonai kordonok, ahol meg kell állni, mivel nem látták ki ül a kocsiban,
kopogtak az ablakon, jo álmos , nyügös voltam, és nem igazán kedvesen szóltam ki ,
miután látták, hogy külföldi ül bent, csak intettek, hogy tovább, a következő ellenőrző pontnál már úgy mentünk át , mit kés a vajon.
És mindvégig teljes biztonságban éreztem magam.
Márciusban átéltem egy igazán nagy záport, ami egy napig tartott, utána 3 napig nem tudtam kimenni, olyan magasan állt a viz -utcai csatornázás nincs-
De utána,,, minden olyan ZÖLD lett- sajnos , csak rövid ideig, hiába, itt a homok az úr .
Azt hiszem napokig tudnám sorolni az élményeket,, füszerezve a fotokkal, soha sem tudok betelni Egyptom mal,, a millió csodával, az emberekkel, még mielőtt a hazaútra gondoltam ,
már azon agyaltam, mikor, hogy tudok visszamenni.
Rengeteg fénykép készült aminek egy része már látható a face book on .,,,,, AnaMi Teyinka ,,
itt meg lehet nézni, Ha kérdeznél, vagy érdekel valami, irj a facebook on,, szivesen válaszolok, adok több infot,, ÉS most mondom el mindenkinek, MAGYAR vagyok, szeretem a hazámat, büszke vagyok a magyarságomra, de a nagy SZERELMEM akkor is Egypt !!
AnnaMaria

AnaMi 2011-05-29 00:33

Idézet:

traveller eredeti hozzászólása (Hozzászólás 1918)
Most egy darabig mindezek ellenére senki nem nagyon fog menni Egyiptomba nyaralni. :(

Tévedtél,, sokan , köztük én is kint voltam március elejétől ,, most jöttem csak haza,,,

AnaMi 2011-05-29 00:35

Idézet:

Edit eredeti hozzászólása (Hozzászólás 643)
Terroristákkal kapcsolatban azért nem túl biztató, ha csak katonai kísérettel lehet közlekedni, és kilométerenként gépfegyveres áll. leginkább azért, mert mi egyénileg szeretünk utazni, nem csoportosan.

Sok hűhó semmiért,,,
évek óta járok ki, és mindíg egyénileg,,
utazgattam az országban minden gond nélkül,,

vezérállás 2011-06-06 23:07

Hurghadáról érdklődnék:Szűkitettük a kört:Grand Plaza,Tia,Tree corners Sunny,Titanic,Mamlouk és Ali baba!Aki tud valamit legyen szíves írjon! Köszönöm

AnaMi 2011-06-10 16:23

Idézet:

DaveeD eredeti hozzászólása (Hozzászólás 640)
Egyszer volt szerencsém Egyiptomhoz, és felejthetetlen élmény volt. Egyetlen gond volt, hogy elsődlegesen búvárkodás céljával mentünk, és így nem tudtunk túl sok mindent megnézni, mert a 7 napból 5-öt hajón, vagy a víz alatt töltöttünk (bár ezt is érdemes kipróbálni, mert nagyon szép és gazdag a vízi élővilág is).
A szárazföldön csak egy napot voltunk körülnézni, amikor is elmentünk busszal a királyok völgyébe és a karnaki templomba. Nagyon szép volt, csak kicsit a 2x6 órás buszút megviselt. Sajnos a piramisokat nem tudtuk megnézni, mert a csoport nagyobb hányada leszavazta a dolgot, mivel az már 2 x 10 óra buszozás lett volna oda vissza.
Sokan félnek a terroristáktól, de alaptalanul, mert az út mentén minden kiló méternél állt egy géppuskás katona, aki a rendet ügyelte, a buszút folyamán pedig katonai kísérettel haladtunk konvojba.
A szálloda csodás volt, hatalmas zöld oázis kerttel, és saját tengerparttal.

Azt kihagytam, hogy Hurgadában voltunk. :D

Mindenkinek ajánlom!


Javítanék,,, Hurghadábol , Cairoba az út max 6 óra, és ebben benne van a félúton tartott pihenő.
Minden évben leruccanok Cairo ból a Go busszal,, soha nem volt több, kényelmes, az úton filmvetítés, persze arabul, grátisz kajacsomag, és a jegy mindössze 160 Le ami kb 6000 ft.
Biztonságos, és meglepő, de én most 2011 márciusában sem láttam katonákat az út mentén,és a buszt sem kísérték.
3 hónapos kint tartózkodásom alatt , nagyobb biztonságban éreztem magam, mint itthon a 4-6 os villamoson, vagy a 7 es buszon.

pimpus 2011-06-12 18:02

az érdekelne hogy Hurghadából hajóval át lehet e menni Sharm El Sheikhbe vagy
forditva ha valaki esetleg tudja, és mennyi idő a hajóut meg kb mennyibe kerül

panna0722 2011-06-20 22:28

Szia! át lehet menni, nem tudom az árát, de hajóval érdemes átmenni a Giftun szigetre is. A Club Holiday Utazási irodával voltam én, nagyon jó kis hajóút, csodálatos a sziget, láttunk delfineket is. A szigeten van ebéd is, ami benne van az árban ami kb 50 Eur, de nagyon megéri, csak ajánlani tudom.

etrex 2011-06-22 11:00

Úgy tűnik kezd visszaállni az élet a normális kerékvágásba. Friss élményekkel valaki tud szolgálni?

pacsarézi 2011-08-04 18:06

Sziasztok! Nem tudtok véletlenül segíteni sharm-i repülőjegybe? Úgy nézem nagyon drágák lettek a jegyek, hátha tudtok valami olcsóbb megoldást! Mi is imádjuk egyiptomot ötször voltunk már. Októberbe készülünk a szállást egy barátunk intézi, de ez a repülőjegy ár bosszantó! Ha tudtok segítsetek! Előre is köszi

AnaMi 2011-08-17 01:13

Idézet:

pacsarézi eredeti hozzászólása (Hozzászólás 2631)
Sziasztok! Nem tudtok véletlenül segíteni sharm-i repülőjegybe? Úgy nézem nagyon drágák lettek a jegyek, hátha tudtok valami olcsóbb megoldást! Mi is imádjuk egyiptomot ötször voltunk már. Októberbe készülünk a szállást egy barátunk intézi, de ez a repülőjegy ár bosszantó! Ha tudtok segítsetek! Előre is köszi

Szia
Hivd az Egypt Airt 266 43 00
kb, 100 ezer

AnaMi 2011-08-17 01:24

Idézet:

etrex eredeti hozzászólása (Hozzászólás 2492)
Úgy tűnik kezd visszaállni az élet a normális kerékvágásba. Friss élményekkel valaki tud szolgálni?

Szia
Március elsejétől voltam kint 3 hónapot.
Normális volt az élet, semmi zavargás, Hurghadában nem volt tüntetés a forradalom alatt sem.
Cairo ban csak a kijárási tilalom volt az új, de,, ez nem vonatkozott a külföldiekre, és taxi is volt elég,, - márciusban éjféltől reggel 6ig, áprilistól éjjel 2 és reggel 6 között,
Egyébként Cairo sokkal tisztább lett, a forgalom gördülékenyebb, minden sarkon forgalomirányító rendőrök.
Junius óta meg szerintem még jobb lett a helyzet
AnaMi

0vok 2011-10-26 10:08

Ezt a hírt olvastátok már? - http://index.hu/gazdasag/magyar/2011...tomba_megyunk/

Most ősszel és különösen az őszi szünetben Egyiptom és Észak-Afrika a sláger. Gondolom innen is utaznak oda páran. Várjuk az élménybeszámolókat!

0vok 2011-11-30 09:53

Remélem innen senki nem volt érintett a buszbalaestben. Elég szörnyű lehetett.

maya214 2012-01-10 17:17

Sziasztok! Imadom Egyiptomot! Hisz itt elek.

Irjatok, :)

etrex 2012-01-10 22:34

No és merrefelé? Mit csinálsz odakint?

Kíváncsi vagyok mit dolgozhat Egyiptomban egy hazánkfia? Már a turizmussal kapcsolatos dolgokon kívül, de akkor viszont remélem nem akarsz itt utasokat toborozni. :)

fcseh 2012-09-22 13:52

Sziasztok!

Tavaly voltunk Egyiptomban. Egész pontosan sharm el sheikh-ben meg Kairóban.
Nagyon jó volt. Élveztük nagyon. Sok videót készítettünk, amit most nagyon szívesen megosztok veletek.
Ezért a videókat beteszem ebbe a fórum részbe is. Szerintem más nem készített ilyen minőségű videókat így mindenféle képen érdemes megnézni, hiszen akik még nem jártak ott azok is megcsodálhatják annak a világnak a szépségeit.

Repülővel érkeztünk oda. Shinai félsziget ilyen madártávlatból érdekes látvány.:)

http://www.youtube.com/watch?v=3gqFL...8&feature=plcp

Voltunk buvárhajón:
http://www.youtube.com/watch?v=_Eoak...9&feature=plcp

Láttuk a holdfogyatkozást. Ott sokkal nagyobbnak látszik a hold:
http://www.youtube.com/watch?v=Ig6aX...0&feature=plcp

Aztán kiruccantunk Cairóba megnézni a piramisokat. Ez a ravatalozó:
http://www.youtube.com/watch?v=-p5EL...2&feature=plcp

Piramisok:
http://www.youtube.com/watch?v=J7v6I...3&feature=plcp

Piramisok:
http://www.youtube.com/watch?v=VaU2e...4&feature=plcp

Piramisok:
http://www.youtube.com/watch?v=TwnIU...5&feature=plcp

Piramisok:
http://www.youtube.com/watch?v=NdUUO...6&feature=plcp

Aztán meg repülővel haza:
http://www.youtube.com/watch?v=QADhZ...1&feature=plcp

AnaMi 2013-09-08 20:20

Idézet:

maya214 eredeti hozzászólása (Hozzászólás 2969)
Sziasztok! Imadom Egyiptomot! Hisz itt elek.

Irjatok, :)

Szia
Októberben készülök visszamenni Cairo ba, Te merre élsz?? Bocsi ,, kérdezek..
Kint dolgozol?
Vagy férjhez mentél ??
Merre élsz ??
Tartod a kapcsolatot a kinti magyarokkal??
Minden hónapban van magyar nőknek találkozó a magyar kultura házában, down town,,
Szoktál menni??
Nem tudom, hogy lehet itt privát üzit írni.
Megadnám az email- em, vagy ,, ha akarod , küldd el a Tied.
Köszi
AnaMi

AnaMi 2013-09-08 20:23

Idézet:

etrex eredeti hozzászólása (Hozzászólás 2972)
No és merrefelé? Mit csinálsz odakint?

Kíváncsi vagyok mit dolgozhat Egyiptomban egy hazánkfia? Már a turizmussal kapcsolatos dolgokon kívül, de akkor viszont remélem nem akarsz itt utasokat toborozni. :)

Ez jó kérdés.
Én titkárnő vagyok egy ügyvédnél.
Nem csak idegen vezető lehet az ember.
AnaMi

Fannicheck 2015-03-12 11:40

Egyiptom a második otthonom!
 
Több okból is szerettem volna hozzászólni a fórumhoz. Az első, hogy nagyon régen volt az utolsó bejegyzés ;), a második, hogy én is imádom Egyiptomot, a harmadik, hogy elsőkézből tudok infókat a kinti helyzetről. Persze sok változás történt a forradalom óta, és a közbiztonság egy időre megzuhant, de ezt most kompenzálják, hogy sok lett a tourist police az utcákon. Persze sötétebb sikátorokban itt is történhetnek dolgok, de az hol nem??? Én például Pesten ezerszer jobban félek este, már nap lemente után is, mint itt akár éjszaka kettőkor. Akit érdekel több dolog Egyiptommal kapcsolatban, annak szívesen várom hozzászólását!!! Ha valaki jönne ide nyaralni, annak is van számtalan jó tippem ;) és szívesen segítek eligazodni Hurghadán, akit érdekel. ;)

Fannicheck 2015-03-14 10:24

Vagy ha csak az érdekelne, hogy milyen a kinti élet, vagy milyenek a szokások, arra is tudok válaszokat. ;)

Surf76 2021-07-12 11:14

Hughada
 
Sziasztok !
Van olyan aki Most érkezett haza egyiptomból és már a Kormányablak által kinyomtatott uniós Papír szerint ment ki ? A kérdésem elfogadták azt magában ... elvileg akkor nem kell a 72 orás pcr teszt !


A pontos idő 22:45 , a GMT +1 időzóna szerint.

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright © 2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.