Utazás Fórum  

Vissza   Utazás Fórum > Európa > Nyugat-Európa > Franciaország


Válaszol
 
LinkBack Téma eszközök Keresés ebben a témában Megjelenítési módok
Régi 2009-10-06, 08:58   #1 (permalink)
Hivatásos témaindító
 
Csatlakozott: 09-10-03
Összes hozzászólás: 72
Hírnév szint: 15
Utazás a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás Réunion

Ugyan Réunion földrajzi értelemben nem tartozik még csak Európához sem, hisz az Indiai-Óceánban található sziget, ám mivel Franciaország egy megyéje, így az Európai Unió legkeletibb területének tekintjük.
Vulkanikus eredetű sziget, trópusi környezetben, hatalmas hegyekkel és csodás tengerparttal. Igazán vonzó azok számára, akik a természeti értékeket kedvelik.

Te jártál már ott?
Utazás nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-06-11, 15:04   #2 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 10-06-11
Összes hozzászólás: 13
Hírnév szint: 0
Katalin a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás Szerelmem, Réunion - Az orchideák és szűzmadarak édenkertjében

Ilyen lehetett a Paradicsom, mielőtt Ádám és Éva, no meg a kígyó mindent elrontott. Efraim Kishon szerint persze mindennek az oka az almafa volt! Micsoda boldog Bábel! Kevés olyan csücske akad bolygónknak, ahol a különféle kultúrák és vallások ily harmóniában élnének egymással. Hétszázötven kilométerre Madagaszkártól és tízezerre Párizstól, egy darabka Franciaország, egy darabka egzotikus sziget: Réunion.
Csipkés, sziklás tengerpartok porlasztják a tintakék hullámokat, s noha errefelé nincsenek védelmet nyújtó korallzátonyok, mint Mauritiuson, a védett türkizkék lagúnák mégis fürdésre, búvárkodásra csábítanak. A tápanyagban gazdag talaj erdőségeket, liánokkal, orchideákkal felfuttatott örökzöldeket, különleges zöldségeket, gyümölcsöket, fűszereket teremt, úgy tűnik, nincs is szükség szorgos kezek irányítására. Még a tűz varázsa sem marad el. A Piton de la Furnaise még fiatal képződmény, ennek megfelelő temperamentummal köpködi láváját, s bár világszerte az egyik legaktívabb, mégis a legkevésbé veszélyes vulkán. Ördögi katlanjából óvatoskodva ereszti ki mérgét, vigyázva, hogy ne veszélyeztessen településeket.

Szivárvány népesség
A szigeten nem élnek őslakosok, mindenki jövevény, és ennek békés szellemében tolerálják egymást s egymás vallását. A lakatlan szigetre a XVII. századtól arab, portugál, angol és holland hajósok tévedtek, a franciák akkoriban még nem önszántukból, hanem büntetésből jöttek. A kellemes klíma azonban elviselhetővé tette a száműzetést: keresztények, hinduk, buddhisták, mozlimok keveredtek, vallási szokásokkal, jó adag népi hiedelemmel, babonával. E miatt az etnikai sokszínűség miatt becézik szivárvány népességnek a sziget 79 ezer lakosát, akik együtt ünneplik minden esztendőben szeptember 20-át: 1848-ban ezen a napon törölték el a szigeten a rabszolgaságot.
Vanília-, kávé-, kakaócserje, bambusz- és tamarinderdők... A cukornád gondoskodik a jólétről, a virágerdők a jókedvről. Nincs a szigetnek olyan zuga, mely ne lenne egyedülálló turisztikai látványosság. Az erózió követeztében látványos szakadékok, vízesések barázdálják a vidéket. A Fournaise-vulkán füves lankáin, akárcsak Normandiában, tehenek legelésznek, de közeledve a vulkánkráterhez már holdbéli a látvány: a Paine de Sables vörösesen aranyló sivatagát szürkészöld bokrok tarkítják, csupán a kráter porózus falai izzanak vörösen a napfényben.

Vaníliás puncs orchideával
Salazie, Mafate és Cilaos – három völgykatlan a sziget szívében – és a föléjük magasodó 3000 méteres Piton des Neiges „lehettek a tanúi” annak a hatalmas vulkanikus erőnek, amely két és fél millió évvel ezelőtt ilyenné alakította a szigetet. A Cirque de Mafate és a La Nuevelle a szakadékok és a sűrű trópusi erdők miatt ma is csak helikopterrel (vagy kimerítő gyaloglással) közelíthetők meg: csak így juthat ide élelmiszer, gyógyszer, egészségügyi személyzet és a pap is. A környéken feltűnően színesek, szépek és szelídek a madarak. A tec-tec is kíváncsiskodva közeledik, akárcsak a szürkésbarnás verébféleség, amelyet a helyiek szűzmadárnak neveznek. A szemüveges madár neve már találóbb a szemet keretező fehér pihék miatt. Bár az ember azt gondolná, hogy ebben az édenkertben csak a madár jár, a „cases”-nek nevezett szigetre jellemző, tarka színű faházak és a hangulatos, csipkésre faragott, teraszos épületek kényelmes szálláshelyeket nyújtanak. Ezekben a vándor olcsó és tiszta, házi koszttal is szolgáló szállást talál.
Akármekkora is a völgykatlan körüli trópusi esőerdő, a turista nyugodt lehet: a szigeten nincs kígyó vagy veszélyes rovar. Hatalmas pókok előfordulnak, de ezek elbújnak a fatörzsek közé szőtt függőágyaikban. A katlanba a sötétség 18-19 óra körül ereszkedik le, s ilyentájt a hegyi szállásokon a gyalogos és a biciklis turisták megízlelhetik a helyi italféleségeket: például a barna színű rumból készült puncsot, melynek illatos ízt kölcsönöz a Bourbon vanília és az aromadús orchidea. Ez utóbbiból mellesleg több száz fajta vadon terem errefelé…
Aztán másnap a hajnal kékeslila hegyekre tekint, csupán Cilaos házai világítanak fehéren a félhomályban, s eukaliptusz-, akác- és tűlevelű tropikus erdőkön át vezet hozzájuk az ösvény. Félúton elkötelezett környezetvédők kínálnak gyógyfüvekből készült fűszeres teát, amelyből nem árt vásárolni, mert a Saint Terése-kápolnához vezető meredek szerpentinúton kellemesen frissít. A Plaine des Sables holdbéli vidékén kapaszkodva érdemes megpihenni Fournaise Vulkánmúzeumánál, ahol a vulkanológusok intézete – oktatóközponttal és megfigyelőhellyel – működik.

Mi terem a fán?
A sziget keleti oldalán, Anse des Cascades és La Ravine Glissante között is található egy vándorút, közvetlenül az Indiai-óceán partjánál. Az út egyes szakaszait friss – nemegyszer még füstölgő – lávaszőnyeg borítja be. Az itt lakó falusiak a vulkánkitörések idején is tovább élik megszokott életüket, nem hagyják el házaikat, s az alig száz méterre az isteni tűzijátéktól található egyszerű vendégfogadóban a lávaömlés közepette is felszolgálták a rendkívül ízletes helyi ételeket.
Nem messze, a Salazie hegykoszorújától védett Hell-Bourg már 1850 körül nevezetes fürdőváros volt, hála egy Manouilh nevű hegyi vándornak, aki melegvíz-forrásra bukkant. A termálvizű fürdőhely fénykora azonban nem tartott sokáig: harminc évvel később a természet egy forgószéllel kísért hegyomlással visszavette nagyvonalú ajándékát. A környék lakóitól megtudhatjuk, hogy miért vegetáriánus a malac, hogy a WC-papír tulajdonképpen a fán terem, a szappant pedig a kamélia virágából készítik. A kicsinyke múzeumban pedig kiderül, hogyan készítenek konzervdobozokból főzőedényt, kukoricaháncsból díszes női kalapokat. A szebbnél szebb porták között a legnevezetesebb a Folio család háza, amely a XIX. században még a kormányzó villája volt, ma a helyi életmód múzeuma: a kert bájával, számtalan saját készítésű edénnyel, háztartási eszközzel, fürdőkáddal és vízvezetékkel, a helyi kézműipar valamennyi emlékével, s persze teknőcökkel, melyek között a tenyérnyi nagyságú már ötéves. Az idős háziúr, a virágok, fák szerelmese pedig nagy szeretettel és szakértelemmel vezeti látogatóit birtokán.

Csengettyűk és harangok
Réunion legrégebben felfedezett és lakott vidéke a sziget északi partja, Saint Denis-vel. A főváros utcáin történelmi épületek, remek vendéglők, színes piacok sorjáznak, s a délutáni séta közepette hallhatjuk, amint a minaretből éneklő müezzin szavát felváltja a katolikus templom harangszava, melyet a tamil templom csengettyűi szakítanak félbe. Az Hôtel Juliette Dodu meghitt családias fogadó, ahonnan a főváros és környezete kényelmesen megközelíthető. A sziget déli részén élők állattenyésztéssel és cukornádültetvényekkel foglalatoskodnak, a hegyoldalakon a gyümölcs- és zöldség-, a lankákon pedig a dohánytermesztés otthonos. Napozáshoz és vízi sportokhoz a nyugati partvidék ajánlható.
A sziget legszebb strandja Boucan Canot-ban található, s talán a legszebb szállodája Saint Gilles les Bains-ben a Saint Alexis Hôtel. Ez utóbbi hajóra emlékeztető formáját báj és eredetiség jellemzi, komfortja remek, vendéglátása minőségi. S persze elnevezése annak a hajónak a nevét viseli, amelyik elsőként fedezte fel a szigetet a fűszerútvonalon érkező hajósok közül.
Katalin nem elérhető   Válaszol idézettel
Hirdetések
Régi 2010-07-12, 13:09   #3 (permalink)
Tag
 
Hiccs logója
 
Csatlakozott: 10-04-27
Összes hozzászólás: 55
Hírnév szint: 15
Hiccs már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.Hiccs már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.Hiccs már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás

mennyibe kerül/ill mennyiből lehet legolcsóbban megúszni az utazást és a szállást Réunionba? Egy barátom akar menni és vele tartanék, mutatott képeket és tényleg gyönyörű. És állítólag nem túl drága
Hiccs nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-09-04, 18:22   #4 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 12-09-04
Összes hozzászólás: 2
Hírnév szint: 0
szegus a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Sziasztok,

Gondoltam felélesztem kicsit a forumot, tegnap jöttünk vissza a szigetrôl és örök szerelem lett! Sôt, annyira, hogy januàrban költözünk oda. Ha érdekel, teszek fel képeket az utazàsrol.
szegus nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-09-04, 20:35   #5 (permalink)
Adminisztrátor
 
Csatlakozott: 09-10-01
Összes hozzászólás: 107
Hírnév szint: 10
harzol a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Engem nagyon érdekel. Pár éve voltunk a "szomszédban" (Mauritiuson) és akkor felmerült bennünk, hogy egyszer majd Réunion-t is meg kellene nézni.
harzol nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2013-01-20, 11:01   #6 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 13-01-20
Összes hozzászólás: 1
Hírnév szint: 0
amosis a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Szia!

Nagyon érdekelne engem és a páromat a sziget, elgondolkodtunk az odaköltözésen is. Sajnos az interneten keresztül elég kevés információt sikerült megtudni az aktuális gazdasági helyzetről, munkalehetőségekről, szálláslehetőségekről. (Elsősorban turistáknak szóló információk vannak fent.)
Nagyon érdekelne, hogy azon kívül, hogy voltatok ott, mi alapján döntöttetek úgy, hogy odaköltöztök. Milyen információkat és honnan sikerült beszereznetek? Mennyi ideig voltatok kint és mit tapasztaltatok, mennyire van munkalehetőség? Mennyire fontos a francia nyelvtudás?
amosis nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2013-01-22, 12:20   #7 (permalink)
DOM
Új tag
 
Csatlakozott: 13-01-18
Összes hozzászólás: 2
Hírnév szint: 0
DOM a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Szia!

Engem is pont azok a kérdések érdeelnek, amit amosis tett fel. Ezen felül milyen utvonalon lehet odajutni. És alán mennyi a minimum amiből ki lehet jönni szerényen.
DOM nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2013-02-24, 16:27   #8 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 12-09-04
Összes hozzászólás: 2
Hírnév szint: 0
szegus a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Sziasztok Amosis és DOM.

Igyekszem vàlaszolni a kérdéseitekre. Közben màr ideköltöztünk, két honapja vagyunk a szigeten.

Hogy lehet ide eljutni? A legegyszerûbb Pàrizson keresztul az Air France, Corsair vagy Air Austral jarataival. Esetleg Air Mauritiussal is. Az Air Madagascart nem ajanlom, elvileg az EU-ban feketelistan vannak (bar ide repulnek, ezt nem tudom hogyan). Repjegy évszaktol fuggo, olyan 800 es 1200 euro kozott mozog altalaban.

Hogy mi miert jottunk? Nekem a ferjem itt szuletett, a csaladja apai oldalrol itt el a mai napig. Megtetszett a sziget, eleg volt Parizsbol, es ugy dontottunk,hogy itt telepszunk le.

A gazdasagi helyzet persze nem epp rozsas, kb 30%-os a munkanelkuliseg, de ha jo diplomaja van az embernek akkor lehet allast talalni azert. A francia nyelv viszont elengedhetetlen, mivel szinte senki sem beszel angolul (sem). Mi sajat vallalkozast inditottunk, egyelore meg csak nagyon az elejen vagyunk...

Informaciot akkor szereztunk amikor itt voltunk helyben, csaladtol, emberektol, ujsagokbol, beadogattuk par helyre az oneletrajzot, stb...

Ami bonyolultabb, az a lakaskerdes. Ha nincs az embernek jo allasa jo fizetessel, akkor szinte lehetetlen lakast talalni, eppugy mint Parizsban, mivel ezermillio papirt kernek itt is a lakasberleshez. Az arak viszont valamivel olcsobbak Parizsnal, nekunk a 2 haloszobas lakasert havonta 800 eurot kell kipengetni ami eleg realis ar.

Ha az ember jon akkor a kovetkezokre kell felkeszulni: januar-februar a ciklonok es az esok idoszaka, nagyon meleg van, rengeteg a szunyog es nagyon nedves a levego. A ciklonok miatt elofordul hogy az ember 3-4 napig ki se tud mozdulni otthonrol (ezert ezt az idoszakot turistaskodasra nem ajanlanam). Julius-augusztusban huvos van (18-21 fok, este kicsit huvosebb) de szaraz az ido viszont a repjegyek dragak es sok a turista. A legjobb szerintem a szeptember-november illetve a marcius-majus kozotti idoszak.

Ami az arakat illeti, az attol fugg hogy milyen nyaralast akartok. Hostelek es hotelek vannak a szigeten, tobbfele arkategoriaban. Az ettermek, bisztrok arai parizsiak, egy menu fejenkent olyan 20 euro korul jon ki, viszont a kifozdekben nagyon finom carry-t (helyi etel) lehet kapni 5-6 euroert, ebbol mi pl a ferjemmel ketten eszunk egy adagot. A belepodijak, programok arai Nyugat-europaiak.

Remelem tudtam valaszt adni par kerdesre, ha pontosabb kerdes van irjatok nyugodtan es igyekszem ra valaszolni.
szegus nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2013-06-15, 07:53   #9 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 13-06-15
Összes hozzászólás: 1
Hírnév szint: 0
gallokovacs a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Kedves Reunionra utazók!

Jó sorsom révén már négy alkalommal volt szerencsém nyaralni a szigeten, az élményeimet megörökítettem és a blogomban olvashatóak. Szíveseb osztom meg ismereteimet erről a csodálatos világról, mindekinek jó utat kívánok és várom a kérdéseket. üdv:gallokovács
http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?SID=...meg%E9rkez%E9s
gallokovacs nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2013-06-26, 14:37   #10 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 13-06-26
Összes hozzászólás: 1
Hírnév szint: 0
jasmine78888 a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Gondoltam felélesztem kicsit a forumot, tegnap jöttünk vissza a szigetrôl és örök szerelem lett! Sôt, annyira, hogy januàrban költözünk oda. Ha érdekel, teszek fel képeket az utazàsrol.
__________________
click here
jasmine78888 nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2013-06-26, 21:03   #11 (permalink)
Adminisztrátor
 
Csatlakozott: 09-10-01
Összes hozzászólás: 107
Hírnév szint: 10
harzol a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Naná, hogy érdekel.

Azt is elmesélhetnéd, hogy hogyan sikerült ott a letelepedést megszervezni. Munka, lakás...
harzol nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2013-10-27, 16:35   #12 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 13-10-27
Összes hozzászólás: 2
Hírnév szint: 0
Anse a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Szia Szegus
Bizok benne talán hamarosan meg látogatod a forumot, szeretném felvenni veled a kapcsolatott, én is Reunionon élek La Tampon-ban Lakom most,email címemen elérhetsz engedélyezve van.

Üdv Anse
Anse nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2014-02-17, 04:50   #13 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 13-10-27
Összes hozzászólás: 2
Hírnév szint: 0
Anse a hírnévhez vezető út elején jár.
Post

szia szegus itt vagytok még üdv Anse
Idézet:
szegus eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Sziasztok,

Gondoltam felélesztem kicsit a forumot, tegnap jöttünk vissza a szigetrôl és örök szerelem lett! Sôt, annyira, hogy januàrban költözünk oda. Ha érdekel, teszek fel képeket az utazàsrol.
Anse nem elérhető   Válaszol idézettel
Válaszol

Címkék
Indiai-óceán, Réunion, sziget, trópusok, Vulkán, vulkánokJelenlévő aktív tagok böngészik ezt a témát: 1 (0 tag és 1 látogató)
 
Téma eszközök Keresés ebben a témában
Keresés ebben a témában:

Részletes keresés
Megjelenítési módok

Hozzászólás szabályai
nem indíthatsz új témát
nem válaszolhatsz
nem csatolhatsz
nem javíthatsz hozzászólást

BB code is bekapcsolva
Pofik bekapcsolva
Az [IMG] kód bekapcsolva
A HTML kód kikapcsolva
Trackbacks bekapcsolva
Pingbacks bekapcsolva
Refbacks bekapcsolvaA pontos idő 06:49 , a GMT +1 időzóna szerint.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright © 2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.