Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2010-09-02, 22:06   #29 (permalink)
harzol
Adminisztrátor
 
Csatlakozott: 09-10-01
Összes hozzászólás: 107
Hírnév szint: 10
harzol a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás Paklenica Nemzeti Park

Mivel múlt héten Horvátországban nyaraltunk, így gondoltam megírom az élménybeszámolót, méghozzá több részben. Fogok még írni a Horvát tengerpart és Krka Nemzeti Park témákba is.
Mivel a szombati utazásról sok rosszat hallottunk és augusztus 20 is pont kapóra jött, így már pénteken leautóztunk az Adriáig. Összesen 5 percet kellett várnunk a határon és nagyon jól lehetett haladni, így jó korán ott voltunk. Mivel szállásunk csak szombat estétől volt, így sátraztunk egy éjszakát, méghozzá Seline településen úgy 50 méterre a tengertől egy kempingben.
horvatorszag-1-tengerpart.jpg
A helyszínt azért választottuk, mert szombaton a Paklenica Nemzeti Park bejárást terveztük, A kemping amúgy olyan szempontból iszonyat szívás volt, hogy a kis vacak cövekeket képtelenség volt beverni a köves talajba. Előbb görbültek el, minthogy bármit is sikerült volna velük kezdeni.
Másnap a terv szerint autóval felmentünk a Nagy Paklenica-vülgy (Velika Paklenica) bejáratához, megvettük a jegyeket, majd egy mountenbikosok számára kijelölt úton átgyalogoltunk a Male Paklanica bejáratához. Itt az amúgy rendkívül kedves hölgy felhívta a figyelmünket arra, hogy necces lesz sötétedésig megcsinálni azt a túrát, amit terveztünk, pedig még csak reggel fél 8 volt.
horvatorszag-2-barlang.jpg
A Kis Paklenica-völgy aztán nem okozott csalódást. Tulajdonképp egy kis turistaúton gyalogoltunk és összesen háromszor találkoztunk egy-egy két fős csoporttal. Az út néhol a patakmederben vitt, néhol még láncos szakasz is volt. Izgalmas volt, néhol kicsit küzdelmes is. Nem az a sétára való hely. A lényeg viszont a szurdok maga volt.
horvatorszag-3-voelgy.jpg
Jobbra, balra hatalmas sziklák, benne barlangok, dél felé pedig egy darabig a tenger is nagyon jól látszott. Elvileg 4 órát írtak erre a szakaszra, de nekünk 2,5 alatt sikerült megtenni. Ekkor már jó meleg volt, így jól esett a kis szél.
horvatorszag-6-kilatas_velebit.jpg
Fölfelé látszódtak az 1500-1700 körüli csúcsok, melyek közt ott volt a Velebit hegység legmagasabb pontja is.
horvatorszag-4-kilatas_tenger.jpg
Egész hazai terepnek tűnt ez a szakasz, míg át nem értünk a turistaházhoz. Vízvételi lehetőség egész idáig csak egyetlen egyszer volt, még a Male Paklenica völgyben. Erre külön felhívták a bejáratnál a figyelmünket és bizony nagyon gyorsan fogyott a melegben fölfelé a víz. Ez az egyetlen vízvételi lehetőség viszont érdekes volt. Egy barlangban gyűjtötték műanyag flakonokba a csöpögő vizet.
horvatorszag-5-viz.jpg
A turistaháznál még begyűjtöttünk egy virtuális geoládát, majd nagy várakozásokkal elindultunk a Male Paklenicán lefelé. Ez és a hőség nem volt jó előjel, mert kicsit csalódtunk. Többet vártunk a völgytől, pedig nem volt semmi így sem, csak épp egyáltalán nem volt a Male Paklenica után vadregényes és csak a távoli hatalmas sziklafalak és a sok sziklamászó jelentette a látványosságot.
horvatorszag-7-ut-lefele.jpg
Ez az út egyébként sokkal könnyebben járható, valaki még egy babakocsit is felszenvedett, bár azt nem tudom ebben mi volt neki az élvezet.
A méretek egyébként nem jönnek át a képeken. Szabad szemmel lehetett látni mászókat a 300 méteres falon, nagyjából félúton.
horvatorszag-8-sziklafal.jpg
Kicsit lejjebb már tőlünk pár méterre is másztak, méghozzá rengetegen. Sajnos az itt található Tito féle bunkerrendszerbe nem lehetett bemenni, mert épp felújítják, pedig biztos érdekesek lennének a sziklába vájt járatok.
Összességében egy egész komoly túrát sikerült összehoznunk és baromi jó is volt.
horvatorszag-9-velika.jpg
Lehet nem a nyár a legalkalmasabb az itteni túrázásra, mert kicsit túl meleg volt, de így is érdekes és szép volt.
harzol nem elérhető   Válaszol idézettel