Téma: Isztria
Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2010-10-21, 14:59   #4 (permalink)
kvalcsi
Szenior tag
 
Csatlakozott: 10-08-12
Összes hozzászólás: 171
Hírnév szint: 14
kvalcsi már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.kvalcsi már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.kvalcsi már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.kvalcsi már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás

Isztria legnagyobb városa Pula kb. 60 km-re van Rabactól. Pula már Kr. e. 10. században is lakott volt, az illírek által. A 19. századtól az I. világháborúig az Osztrák-Magyar Monarchia haditengerészetének központja volt.
Legfontosabb látnivalója a római amfiteátrum, a maga 112 méteres hosszával, 105 méteres szélességével, amelyet az 1. században építettek. Ez a világ 6. legnagyobb, ma is álló arénája. A létesítmény - ahol hajdan patakokban folyt az ember- és állatvér - közel kétezer év után is impozáns látvány. A 23 ezer néző befogadására képes és mészkőből készült arénában ma koncerteket, és operaelőadásokat tartanak.
A belvárosban sétálva lépten-nyomon római emlékekbe ütközünk: városfal- és színházmaradványok, kapuk, diadalívek, oszlopok, terek, sőt egy komplett római templomot is megcsodálhatunk. Ez az Augustus-templom, melyet az 1. században építtetett Róma akkori császára (Augustus), a római Mars-templom mintájára. Később katolikus templom lett, majd pedig bármilyen hihetetlen, csűrként használták. 1944-ben Pula bombázása idején súlyosan megrongálódott, de később restaurálták.
Az Augustus templom mellett található pulai városházát 1296-ban építtette Vitreus podeszta, akiről a Podeszta-palota nevet kapta az épület. A 17. században átépítették, ekkor reneszánsz homlokzatot kapott. Eredeti formájában csak a keleti oldalát láthatjuk egy sajnálatos tűzvész eredményeképp.
A Sergius diadalív (az Aranykapu) Kr.e. 31-ben épült és a városkapuval szemben fekszik, szinte bejáratként szolgál Pula óvárosának szűk utcáiba. Salvia Postuma Sergi építette a saját pénzéből, ajándékul három családtagjának, akik akkor fontos szerepet töltöttek be Pula életében.
A Mária Mennybemenetele Székesegyház Pula néhány más épületéhez hasonlóan valóságos stíluskavalkád. Egy római templom alapjaira, román stílusban épült, majd a 15. században átépítették. Gótikus részek, és a klasszicizmus jelei is felfedezhetők benne. Évszázadokig építették, számtalanszor átépítették és bővítették, a legidősebb része a 4. századból maradt fenn. Tornyát a 17. század második felében húzták fel, melynek építéséhez szégyenszemre az Amfiteátrum köveit használták fel.
Csatolt kicsinyítések
isztria-tn_1hpim1515.jpg   isztria-tn_1hpim1520.jpg   isztria-tn_1hpim1530.jpg   isztria-tn_1hpim1537.jpg   isztria-tn_1hpim1538.jpg   isztria-tn_1hpim1542.jpg   isztria-tn_1hpim1544.jpg   isztria-tn_1hpim1548.jpg   isztria-tn_1hpim1550.jpg   isztria-tn_1hpim1551.jpg   isztria-tn_1hpim1552.jpg   isztria-tn_1hpim1553.jpg  

kvalcsi nem elérhető   Válaszol idézettel