Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2010-11-28, 22:15   #32 (permalink)
Edit
Tag
 
Csatlakozott: 09-10-03
Összes hozzászólás: 87
Hírnév szint: 15
Edit már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.Edit már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.Edit már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás

Sok éves tervezés után, ma végre elmentünk Bécsbe az adventi vásárra. Engem nagyon sok meglepetés ért. Rögtön az első, hogy a hírekkel ellentétben beengedtek autóval a belvárosba. Ugyan tényleg nehéz volt parkolóhelyet találni, de végül Hofburgtól 2-300 méterre parkolhattunk. De lehet, hogy az első adventi napokon még nincsenek kitiltva a külföldiek. Mi fél 12 körül értünk oda, és városnézéssel kezdtünk. A Graben szépen van kidekorálva, de egyetlen vásáros bódé egy gesztenye és puncs árus volt. A Mariahilfer strasse szintén üres volt. Nagyon szép karácsonyi dekoráció, de talán 4-5 árus volt csak. Engem meglepett az is, hogy vasárnap zárva voltak a boltok. Tudom, hogy Ausztriában így szokás, de ezüst, arany és egyéb ilyen vasárnapokon azt hittem nyitva lesznek. Találtunk adventi vásárt 3-4 kis utcában kijjebb a városból, de azokban semmi érdekes nem volt, és nem is tudom, merre kószáltunk.

A legnagyobb meglepetés mégis csak az volt, hogy az adventi vásár nem adventkor kezdődik. Az információs füzet szerint idén november 13.- december 24.-ig tart. Mi két helyen sétáltunk végig, a Városháza téren, és a Hofburggal szemben, a Hősök tere mellett. Ez utóbbi volt a kisebb. A kínálat nagyjából egyforma volt a két helyen. Karácsonyi díszek, gyertyák, sapkák, dísztárgyak, sült gesztenye, forralt bor, puncs, játék, sült kolbász. A nagyon giccses dolgoktól az különlegességeken át a szolid tárgyakig minden volt, kivéve ruházat. A puncs 6 Euró volt (nekem nem ízlett), de ezért a bögrét megtarthattuk. Akinek nem kell a bögre, az vissza viszi, és kap vissza 2 Eurót. A gesztenye 2 Euró volt mindenhol, ezért 9 darab járt. De azok nagyok és finomak voltak. A vásárlást nem érdemes elkapkodni, mert bőven van kínálat, és van különbség az árak között.

Számomra meglepő volt a vásár gyerekbarát oldala is. A városháza előtti park fás részén nem árusok voltak, hanem Rénszarvas húzta Mikulásszánkó körhinta, zenélő villogó csodakastély, olvasósarok, Betlehem, Hókuszpók erdei háza, pónilovaglás, kreatív műhely (barkácsolás), Jézuska műhelye. Ez utóbbi a Városházában volt, ingyenesen, csak gyerekeknek. Karácsonyi díszeket, díszdobozokat és karácsonyi mézeskalácsot készítettek. Itt lehetett kicsit felmelegedni azoknak is, akik fáztak.
Karácsonyi koncertek vannak a Városháza dísztermében (péntek-vasárnapig) és a karácsonyfa alatt (minden nap).
A vásár helyszínén több helyen van kulturált és ingyenes mosdó.

Mi délután egy órakor kezdtünk a vásárban nézelődni. Már érezni lehetett az érdeklődést, de még nem volt tömeg. Mindenhova kényelmesen odafértünk, megnézhettünk. Ahogy sötétedett, úgy lett egyre nagyobb a forgalom szinte az egész belvárosban. Olyan 5 óra felé már alig lehetett lépni, és igencsak nehéz volt egy-egy érdekesebb árus portékáit alaposabban megnézni. Amik nekem nagyon tetszettek, és itthon nem nagyon láttam: Méhviasz és fa karácsonyfa díszek, kézre húzható bábok, természetes anyagokból (fa, toboz, ...) élethű erdei állatok (őz, sün, bagoly).
Edit nem elérhető   Válaszol idézettel