Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2010-12-07, 15:03   #9 (permalink)
planet
Új tag
 
Csatlakozott: 10-12-07
Összes hozzászólás: 1
Hírnév szint: 0
planet a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás Külföldre dolgozni - másképpen!

Sziasztok!
Én is dolgoztam külföldön, Angliában (majd Afrikában). Viszont én egészen más formában. NEM: pénzért munka, HANEM: önkéntes munka - majd további együttműködés! NAGYON BEJÖTT!
2004-ben mentem ki egy szervezethez önkénteskedni. Nemzetközi szervezet, több mint 30 éves múlttal. Nem kértek semmit, csak regisztrációs díjat (- azt is azért, hogy ne csatlakozzon már hozzájuk mindenféle hajléktalan.)
Afrikába és egyéb fejlődő országokba indítottak fejlesztési projekteket: gyermekek tanítása, AIDS megelőző felvilágosítás, környezetvédelmi projektek stb. Előtt felkészítés Angliában! 10 hónap.
"És hol lesz szállás, ellátás stb., ki fizeti? Mert nekem pénzem nincs." Tudakoltam. Válasz: náluk le lehet dolgozni. Nocsak! Ez a szervezet ugyanis nem csak támogatásokból él, hanem termel is valamit: használt ruhát gyűjt, eladja, és a befolyt pénzből biztosítják az önkéntesek szállását, ellátását stb. "És mi lesz a munka?" Kérdeztem. A használt ruha gyűjtéssel kapcsolatos feladatok ellátása (szórólap szórás, konténer festés, ruhagyűjtés, ruha csomagolás stb.), és magazin értékesítés (a szervezet programját ismertető magazin).
"Mi lesz az angollal? Nem beszélek túl jól!" - aggodalmaskodtam. Nem baj, ott mindenki megtanul - mondták. És úgy volt.
"És Afrika?" - kérdezősködtem tovább.
Afrikában választott projektben lehet dolgozni, ott már van heti fizetés. Szállás adott, egészségügyi ellátás nagyon jó.
És emellett kapok képzést, majd a végén NEMZETKÖZI OKLEVELET, amit elismernek nemzetközi szinten is! A szervezet angliai iskoláját akkreditálta a British Accreditaion Council!
Kimentem. Szállás koliban, ellátás nagyon jó, emberek: vagy 15 náció egy helyen, nagyon érdekes! Munka nem rossz. Pár hónap múlva már nem csak ruha gyűjtéssel kellett foglalkozni, hanem magazin értékesítéssel is. Ez már nem mindig volt olyan jó: volt olyan nap, hogy három darabot tudtam csak eladni. Ez nagyon idegesítő, ilyenkor kellett a kitartás, de kitartottam.
Közben felkészítés az afrikai projektre. Semmi köze a magyar oktatási rendszerhez. Ez teljesen gyakorlatias, vizsgák nincsenek, de egy-egy feladatot visszaadnak háromszor is, ha nem jó, és ha nem megy, akkor megtanítják a dolgokat. Minden a fejlődő országok problémáiról, annak okairól és a lehetséges megoldásokról folyik. Nagyon érdekes, és könnyen tanulható!
A suli a felkészítés részeként egy konferenciára is elvitte az önkénteseit Dániába. Itt egy hetet töltöttünk, színi előadást csináltunk, találkoztunk egy rakás emberrel, és nagyon érdekes dolgokat hallottunk Afrikáról, meg a szervezet mindenféle tevékenységéről.
10 hónap angliai munka és tanulás után perfekt angollal, oltásokkal a vállamban és vízummal a kezemben mentem Malawiba. Gyerekek tanítása, óvodafejlesztés volt a projektem. Nagyon érdekes volt, rengeteg mindennel lettel okosabb és tapasztaltabb.
A szállást biztosították, a kajára annyi pénzt adtak, hogy abból betegre ehettem volna magam.
Egyszer összeszedtem valami hasmenést (mert nem figyeltem oda magamra!). Mentem a kórházba, mivel mondták, hogy egészségügyi ellátás ingyen és bérmentve jár nekünk. Hát olyan kórházat csak Nyugat-Európában lát az ember, pedig voltam már egy-két színvonalas helyen... Teljesen fullos kórház, német, japán és amerikai orvosok, abszolút hozzáértés. A szervezet saját kórháza. És ilyen a többi kórháza is - Mozambikban, Angolában, Zambiában, Zimbabweben, Dél-Afrikai Köztársaságban, Kongóban, Botswanaban, Namíbiában (ezekben az országokban folynak projektek).
Szóval megvolt minden Afrikában is.
Vannak szabályok, amiket be kell tartani, és akkor nincs baj: pl. nem eszel főtt tojást, vagy pl. moszkitó háló alatt alszol, vagy sötétedés után nem mész sehová nagyobb társaság nélkül...

Afrikában 6 hónapot töltöttem. Ennyi a projekt. Aztán két hónapig még abban a suliban voltam Angliában, ahonnan elindultam. Itt már csak megírtam a projektemről egy beszámolót, értekeztem azokkal, akik szintén akkoriban jöttek haza Afrikából, elláttam tanáccsal azokat, akik akkor készültek kimenni, és élveztem az örömujjongást, amivel körülvettek, hogy megjöttem.

Aztán véget ért a program, letudtam a 18 hónapot. Megkaptam a nemzetközi oklevelemet. Ez áll benne: "international development instructor", azaz nemzetközi fejlesztési tanácsadó.
"Most már szakképzetten tehetsz valamit te is a fejlődő országokért, ha akarsz" - mondták. Én pedig mondtam, hogy szeretnék a szervezettel együttműködni. Nem sokat kellett várnom (három hetet), voltak lehetőségek - JÓ FIZETÉSÉRT: visszamehettem volna Afrikába a projektembe (ahol dolgoztam), vagy új projektbe, vagy felajánlották, hogy maradjak tanár a suliban Angliába (ahol én is felkészültem és dolgoztam). Én viszont átmentem a szervezet egy partner szervezetéhez, mert oda kellett egy középvezető használt ruha gyűjtés koordinálásához.
Egy házat (!) béreltek nekem London külterületén (Kentben) (- nekem szinte csak jelképes összeget kellett fizetni havi szinten), és kaptam egy céges autót, meg egy telefont is. Nemsokára egy laptopot is. A fizetés pedig... Egészen jól éltem, és így tettem félre havi 200 ezer forintot. Két évig csináltam ezt, aztán a lányom születése szólított haza.

Most Magyarországon élek, de együttműködök a szervezettel, és nem panaszkodom.

Van olyan ismerősöm, aki elvégezve a programot az oklevelét betette a fiók mélyére, majd 5 év múlva került olyan helyzetbe, hogy itthon elveszítette a munkáját... Megkereste a szervezetet, és két héten belül tudtak munkát adni neki. Azóta kint van, és van megtakarított pénze.

Egy másik barátom viszont eljött a programra, de pár hónap után abbahagyta, ugyanis az idő alatt talált magának munkát Angliában. Elment fizetésért dolgozni. Ennek 6 éve. Még mindig ugyanott dolgozik. Nem keres rosszul, viszont az összes pénze elmegy albérletre és utazásra, kint ugyanis ez nagyon drága. Így hiába nem keres rosszul, nem él jól. Hazajönni pedig csak üres zsebbel tud.

Egy másik ismerősöm pedig egy hazai nagy afrikás non-profit cégnél dolgozik, és igen jól keres....

Szóval ha van valakinek ideje és kitartása, ajánlom szeretettel ezt a 18 hónapos önkéntes fejlesztési programot!!
Rengeteg tapasztalat, rengeteg élmény, nagyon sok kapcsolat, és óriási lehetőség!


Ha érdekel valakit, szívesen segítek mindenben!
Ide írjatok: info@planetinfocenter.com
planet nem elérhető   Válaszol idézettel