Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2011-05-14, 09:33   #15 (permalink)
Gréti
Tag
 
Csatlakozott: 09-10-25
Összes hozzászólás: 39
Hírnév szint: 0
Gréti már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.Gréti már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás

Életem első külföldi nyaralása Görögországban volt a szüleimmel. Mivel az iskolában akkor tanultuk az ókori görögöket, lelkesen terveztem, mit szeretnék látni. A mi szállásunk Tolo faluban volt, ami a Peloponészoszi félszigeten van, egy kis apartmanban. Utunk során alig vártuk, hogy felbukkanjon a tenger. Minden dombtetőről azt néztük, látszik e már. A pálmafák is nagy örömet okoztak. Az első éjszakát egy kempingben töltöttük, valahol Korfuval szemben. Én nagyon szerettem volna, de nem volt időnk átmenni. Másnap értünk le Toloba. Nagyon hangulatos kis város volt. Igazi nyaralóhely. Nekem nagyon tetszett, ahogy mindenhol boltok, butikok vannak, és sok helyen magyar nyelvű a kiszolgálás. Nem tudom, ma hogy működik, de akkoriban alkudozni kellett a boltban, és sokat engedtek az árból. A tengerpart is gyönyörű volt. lassan mélyülő, széles homokos part. Ami nem tetszett, hogy kicsit beljebb úszva már medúzák is voltak. Akkoriban nem a tisztaságról voltak híresek számomra a görögök. Az apartmanban gyíkok és sáskák voltak, de mások patkányt is láttak. Engem nem zavart, de mi nem is voltunk sokat ott. Ami gyerekként különösen tetszett, az az utcasöprés volt. Mindenkinek csak az volt a lényeg, hogy előtte tiszta legyen, ezért csak a szomszéd elé söpörte a szemetet. Fél órával később a szomszéd meg visszasöpörte.
A mi nyaralásunk leginkább kirándulással zajlott, és csak esténként strandoltunk. Mi bejártuk Olimpiát, Thébát, Athént, Spártát, a Meteora kolostorokat, meg mindent, amiről csak a törikönyvben olvastam.

Spárta nagyon tetszett, de semmi ókori nem volt ott. Ellenben narancsfák szegélyezték az utakat, és éppen értek. Leszedtünk egy két szemet, de elég keserűek voltak. Végül megkérdeztünk egy helyi lakost, itt hol találunk romokat. Ő javasolta Mystrast, ami 5 km volt, és egy ókori város állt egy várral a közepén. Ami nagyon tetszett, hogy az épületek elég jól megmaradtak, még a falfestmények is látszottak a templom falain, és a várban is.
Tolo felé eltévedtünk kicsit, és beértünk egy kicsi faluba, ahol irgalmatlan szűk utcák voltak. Az egyik utcát teljesen elfoglalták egy kávéház asztalai, ahol a pap kártyázott a falubeliekkel. Mi nagyon zavarba jöttünk, hogy megyünk itt tovább, ám ők nyugodtan felemelték az asztalokat, odébb vitték egy partba, és visszaültek iszogatni, meg kártyázni. Mi meg mehettünk tovább.
A másik kedvenc utam egy hajókirándulás volt. Hydra és Spetz szigetére hajóztunk át. Az út kb 3 óráig tartott Hydrára. Ennek a szigetnek az a jellegzetessége, hogy nincs rajta egy autó sem. Az emberek öszvérrel és szamárral közlekednek. Mi is szamaragoltunk egyet, körülnéztünk a szigeten, és indult a hajó tovább. Spetz egy átlagos kis sziget, de a strandja nagyon jó volt.
A többi kirándulás is tetszett, de azok elég sablonosak. Olimpiában versenyt futottunk, Thébában jósoltattunk, mint gondolom mindenki.
A mai napig egy nagyon jó élmény a görög utunk. Ami nekem még az országból hiányzik, az Korfu és Kréta, de remélem egyszer oda is eljutok.
Gréti nem elérhető   Válaszol idézettel