Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2011-06-08, 08:54   #4 (permalink)
Tesco Utazás
Új tag
 
Csatlakozott: 11-06-02
Összes hozzászólás: 8
Hírnév szint: 0
Tesco Utazás már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.Tesco Utazás már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás

Sziasztok! Korfu és Bulgária után most Törökországba kalandozunk, és megtanítunk titeket törökül is.

Törökország
Az ország 3 százaléka európai, a maradék 97 pedig az ázsiai földrészen terül el. A kb. 8111 km hosszú tengerpartját északon a Fekete-tenger, északnyugaton a Boszporusz, a Márvány-tenger és a Dardanellák, nyugaton az Égei-, délen pedig a Földközi –tengeri övezi.

Az országnak 67 millió lakosa van, aminek a fele nagyvárosokban – Izmin, Ankara, Isztambul – él.

Isztambul
A világ egyetlen két kontinensen fekvő városaként Isztambul az Aranyló Szarv ès a Boszporusz két partjánál terül el, azon vízi út mentén, mely Európát elválasztja Ázsiától ès a Fekete-tengert összeköti a Márvány-tengerrel. Kedvező fekvésének köszönhetően több, mint másfél évezreden át három világbirodalom központja és fővárosa volt. Isztambul természetesen nemcsak egy történelmi hely, hanem egyben egy lenyűgöző, mindig újabb változatosságot kínáló nagyváros is. A város képét vékony minaretek, kupolák uralják, melyek az elmúlt évszázadok megfizethetetlen örökségét és csillogását őrzik. Az óváros utcácskáiban pezsgő élet folyik. Az európai és ázsiai part között kis csónakok és büszke gőzösök róják az utat. Isztambul maga a sokoldalúság és határtalanság

Alanya
I. e. II. században a félsziget hegyére várat építettek a kalózok, amit később a rómaiak lebontottak. Antonius és Kleopátra itt töltötték mézesheteiket és Antonius Kleopátrának ajándékozta az akkor még sűrű cédrus erdővel borított területet. A hely a 13 században vált igen jelentőssé, ekkor építették ki tengerészeti támaszponttá és húztak fel egy várat is. A város jelképe mindenhonnan jól látható, 250 méter magas. Ha erre jártok, feltétlenül másszátok meg az erődítményt, hiszen a citadelláról csodálatos kilátás nyílik a környékre.

Alanya kikötőjében áll az 1225-ben épült, 50 méter magas, nyolcszögletű Vörös Torony, amely valamikor a közelben lévő hajógyár védelmére szolgált. Öt csarnokát egy sziklába vájták és itt építették egykor a hadihajókat. A Várhegy másik oldalán egy csodálatos cseppkőbarlangot fedeztek fel, amely 15 méter magas és kb. 15.000 éves lehet. Ha szeretitek a halat, keressétek fel a kikötők éttermeit és kóstoljatok meg egy igazi török módra elkészített halvacsorát. Innen pár méterre van a negyed, ahol számos bárt, ajándékboltot, bankot, gyógyszertárat és zöldségest találtok. Pénteken érdemes ellátogatni a piacra is, ahol Ázsia és a Kelet áruiból válogathattok.

Antalya
Antalya közigazgatási központja a Földközi-tenger mentén húzódó, 1100 km hosszú Riviérának. A tartományi székhely egy, a tengerből kiemelkedő hegytömbön fekszik. A város jelképe a téglából épült, szeldcsuk Yivli minaret, ami Keykubat szultán uralkodásának idejéből, a 13. századból származik. Ugyanebből az időből való az Alaeddin mecset és a tőle nyugatra fekvő Türbe is, ami egy nyolcszögletű, fehér kőből faragott sír. Az Atatürk utcában emelkedik a hadrian-kapu, amit a császár látogatásának tiszteletére emeltek. Ha végigkövetitek a császár valamikori útvonalát, a jacht kikötőbe érkeztek, ahol üljetek be egy hangulatos kávézóba, rendeljetek finom, meleg teát és élvezzétek a panorámát. Nem messze innen találjátok a Karaalioglu-parkot, ahol egy kis állatkert várja a pici gyerekeket. Ha pedig már kigyönyörködtettétek magatokat a látnivalókban, vessétek bele magatokat a bazár negyed forgatagába, ahol a keleti fűszerektől az ékszerekig minden megtalálható. Egy dologról ne feledkezzetek meg: alkudjatok!!

Side
A várost kezdetben egy anatóliai népcsoport lakta, tőlük származik az elnevezés is, az nyelvükön a side gránátalmát jelent, ami a termékenység szimbóluma. A város egy 1 km hosszú félszigeten terül el, ami észak-déli irányban a tengerbe nyúlik. A tengerpartot és a települést összekötő aszfaltozott út mentén az egykori vízvezeték romjait találhatjátok, de a városkapu is jó állapotban maradt. Ezzel szemben láthatjátok a Nimfák templomának nevezett épület romjait, a legmegragadóbb látvány pedig annak a színháznak a maradványa, amely egykor 25.000 néző befogadására volt alkalmas. A színház mögött találjátok az Agorát, piacteret, kicsit távolabb pedig az Apolló- és Artemisz templom romjait.

A török konyha
A törökök ételei nagyon ízletesek és nem feltétlenül erősen fűszerezettek. A húsfélék közül a birkát, a halat és a szárnyasból készült ételeket preferálják, a vallásuk ugyanis tiltja a disznóhús fogyasztását. Íme, néhány tipikus étel az étlapról!

Előétel:
Cacik - fokhagymás uborka joghurttal leöntve
Sigara börgeri - darálthússal vagy túróval töltött leveles tészta
Karniyarik - darálthússal töltött padlizsán

Levesek:
Balik corbasi - halleves
Tavuksuyu corbasi – tyúkhúsleves

Húsételek:
Döner kebab - fűszerezett hús nyárson
Kuzu güvec - bárány zöldséggel párolva

Zöldséges ételek:
Musakka - padlizsán hagymával, darálthússal
Biber dolmasi - rizzsel töltött paprika

Ha szívesen elutaznátok ti is Törökországba, hogy megcsodálhassátok a látnivalókat, a gyönyörű tengerpartot, akkor íme egy kihagyhatatlan ajánlat: http://www.tescoutazas.hu/szallas/tl...ite-hotel/nyar . Foglaljátok le már most az utazásotokat a www.tescoutazas.hu weboldalon! Ha pedig bármi észrevételek van, vagy szívesen megosztanátok saját úti beszámolótokat, akkor ne habozzatok, kommenteljetek.
Tesco Utazás nem elérhető   Válaszol idézettel