Téma: Kenya
Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2011-11-10, 10:17   #2 (permalink)
keri
Tag
 
Csatlakozott: 11-01-07
Összes hozzászólás: 51
Hírnév szint: 8
keri már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.keri már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.keri már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.keri már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás

Üdv Mindenkinek
Ismét eltelt egy év ! És ez azt jelenti, sikerült újra egy fantasztikus helyre eljutni Ez a hely pedig Kenya .
Kenya Kelet-Afrikában az egyenlítő mentén fekszik, dél-keletről az Indiai-óceán határolja. Repülővel ( nem charter járat ) kb 9-10 óra. Természetesen ez csak a repülési idő.1 ill 2 átszállással, menetrend szerinti járatokkal. Mi Európán kívül a Kenya Airways járataival utaztunk. Hááááát,nem Qatar ! De nem kibírhatatlan azért !
Mint tudjuk, Kenyában igen nagy szegénység uralkodik.Első látásra talán riasztónak, picit félelmetesnek tűnik és mégis kíváncsi az odautazó. Mert érdekes, mert meg van a varázsa, és elgondolkodtat . Mindez ne riasszon el senkit ! Talán az én érzékeny lelkemet jobban megviselte. De szerintem mindenkit megérint... Nagy levegő...és folytatom

Október második felében 2 hét, óceán parti pihenés és szafari . A helyzet, kisebb bonyodalmak úgy hozták,h mi a pihenéssel indítottunk, és a szafarit hagytuk a végére. 10 napot töltöttünk a Diani Beachen. Ez a beach Mombasától kb 35km-re délre fekszik. A part szinte majdnem fehér homokos, és persze a víz hőmérséklete is tökéletes. Szállodánk hibátlan volt, mi egy 4 *-osat választottunk. Gyönyörű, pálmákkal teli kert,helyi stílusban épült kisebb házak,amiben a szobák vannak, hatalmas medence rendszer, sok és változatos program, barátságos, kedves személyzet, tiszta!, az ételek finomak és választékosak.
A szállodák területén biztonsági őrök vigyáznak az ott pihenők nyugalmára. Ez sajnos az ott kialakult helyzetből adódik, rengeteg a munkanélküli,és előfordulnak lopások. Senki ne értse félre ez nem az üdülő övezetre jellemző!!! A helyiek maximálisan a turisták nyugalmát,biztonságát,kényelmét szolgálják!!! Semmilyen atrocitásra nem volt példa. Ők nem fegyveresek! ,szintén barátságosak,nem zavaró a jelenlétük!!!
A szálloda területén laktak majmok is. Szinte minden nap jelen voltak, vagy az étteremben garázdálkodtak reggelente, vagy a szobák erkélyein, vagy pedig csak műsort adtak a kertben Tárgyainkat nem bántották, kajára utaztak csak. Minden reggelikor banánnal hagytuk el az éttermet, hogyha délután "vendégeink" lesznek meg tudjuk kínálni őket Simán etettük kézből.

Voltunk fél napos Mombasa városlátogatáson, piac, templom, fafaragó műhely, Mombasa-kapu,mind nagyon érdekes,már a látvány is. Nagy a szegénység, ami Mombasán,és Kenya egész területén érzékelhető. Kivétel ez alól a főváros, Nairobi. Ott nem jártunk, de a helyi idegenvezető (róla még írni fogok) elmondása szerint az országba beáramló pénzeket a kormány a fővárosba összpontosítja.
A fafaragók hihetetlen kéz ügyességgel rendelkeznek, csodás dísztárgyakat készítenek. Mindegyiküknek van egy száma, amit az általuk elkészített tárgyba vésnek, és mikor az eladásra kerül a szám alapján kapják a bérüket.
A piacon rengeteg zöldség, gyümölcs, fűszerek, és nagy nyüzsgés. A Mombasa-kapu az meg A Mombasa-kapu !

Van lehetőség különböző hajós kirándulásokra, sziget látogatás, búvárkodás, big game fishing stb.

Nem programszerű, lehet helyi iskolában gyerekeket látogatni. Senki ne menjen üres kézzel, ha elmegy iskolába, ha nem. Mindenki örül mindennek. Legyen az gyereknek játék, rajzeszközök, ruha, édesség vagy tisztálkodási szerek,bármi. Felajánlják,h add neki a pólódat vagy nadrágodat, cserébe pedig válassz nála valamilyen ajándéktárgyat.

Szafarink 3 nap volz utazással. Látogatást tettünk az Amboseli-Kilimanjaro és a Tsavo East Nemzeti Parkokban. Ez fantasztikus nagy élmény ! A környezet, a táj , a csend, a nyugalom a rengeteg vadon élő állat, akik egyáltalán nem zavartatják magukat. Csupán otthon érzik magukat ! És ez hihetetlen szép ! Szállásaink a szavanna közepén voltak, volt ami épületben,szobákban, rálátással egy itatóra ami megvolt este világítva. Jöttek a zebrák, antilopok, elefántok. És volt szállásunk sátorban is . Természetesen az összkomfort itt is megvolt. A lodge-ok villanypásztorral vannak védve a vadonélőktől.
Láttunk sok zebrát, gnút, antilopot, gazellát, elefántot, kevesebb zsiráfot, bivalyt, vizilovat, keselyűt, strucc családokat, és ami kihagyhatatlan, az oroszlán . 3nap alatt 19-et láttunk, volt papa-mama lion és baby is Idegenvezetőnk szerint nagyon szerencsések voltunk, h láttunk és hogy ennyit láttunk .
9 személyes kis busszal szafariztunk, aminek a teteje nyitható és állva tudtunk nézelődni.
Itt volt lehetőségünk Maszáj falu látogatásra is . A maszájok helyi tánccal fogadtak bennünket, majd betekintést kaptunk az életükről. Nem tudom hogy fogalmazzak. Talán sokk-ként ért a látvány, nem tudom mi a helyes kifejezés. Elefánt trágyából és sárból tapasztják kicsi kunyhóikat. Nincs víz,nincs áram, nincs ablak, egy bejárat, 3 helységgel. Kör alakban egymáshoz építve készítik falvaikat, amiket tüskös bozót kerítéssel védenek a vadállatoktól. Elég mélyen érintett a látvány.
A Kilimanjárót sajna nem láttuk,végig felhőben volt

Akik nem csak szafarira utaznak , hanem pihenést is terveznek, szerintem ne a szállodákban fizessenek be programokra. Van egy helyi emberke aki elég jól beszéli a mi bonyolult nyelvünket, ismeri a jó magyar házi pálinkát, sőt még szereti is,persze nem alkoholista. Ő idegenvezető. Előre le lehet szervezni nála a programokat, ( itthonról ), legyen az városnézés, hajókirándulás, vagy szafari . Még az árakból is lehet alkudni . Talán kell is Mathiasnak hívják, nagyon jó arc, és mindenben segít. Természetesen elérhetőségek vannak.

Pénzt vinni,eurót és dollárt . Mindkettőt elfogadják.Náluk kenya shiling van (KSH). Változó, hogy melyiket váltják jobban. 2003 előtti bankjegyet ne vigyen senki. Leváltják de jóval kevesebbért. Az utcai árak nagyon alacsonyak, írok egy példát : 0,33 literes coke kb 50 ft. Szállodában ugyanez kb 220 ft, egy pizza 1200 ft körül van.
Érdemes helyi sim-kártyát venni, feltölteni és arról telefonálni. Kb 3000ft-ból két hétig tudtunk többször hazatelefonálni, sms-t küldeni, e-mailezni, nem netezni mentünk, de kellett intézkednünk és így oldottuk meg. a 3000-ben a simkártya is benne van. Itthoni szolgáltató árai, hívás indítás-fogadás 6-700ft/perc , sms küldés-fogadás kb300 ft. azért nem mindegy.
Rengeteg helyi kínálja portékáját, semmiképpen ne legyünk udvariatlanok, ők ebből élnek. Kötelező alkudni. Hihetetlen árakat lehet kihozni a végén Behívnak az "office"-jükbe ami egy kis kunyhócska , leültetnek és kezdődik az alku: papír,toll , az ő ára majd a te árad, és így tovább, míg vagy megveszed vagy nem

Vízum van, 50$/fő. Beutazáskor fizetendő. Kilépéskor nem kell fizetni.

Kényes kérdés, a védőoltás. Ha oltóközpontot hívsz mindent beadatnának, mert neki nagyon eladó.és szinte meggyőznek, h kell is. Beszéltünk olyannal aki mindenféle védőoltást ellenez. Légy okos és döntsd el, hogy mi legyen. Mathias azt mondta szúnyog ellen száraz évszakban nem kell gyógyszer, elég a riasztó spray stb. Ha valaki csak szállodába megy nem kell védőoltás. Egyébként mindenki maga dönti el.

Számunkra ez a két hét nagy élmény volt ! Van egy ranglistánk, az eddig látogatott helyeket "osztályozzuk" saját szempontjaink szerint. Külön a szállodákat,azon belül is több mindent, a programokat, a kaját, vagy akár a légitársaságot stb, globálisan az egész nyaralást. Az eddigi első helyezettünk most veszélybe került

Röviden ennyit Kenyáról !
Képek az albumban
Jóéjt
keri nem elérhető   Válaszol idézettel
Hirdetések