Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2013-09-30, 23:22   #45 (permalink)
gyorgyigabor
Új tag
 
Csatlakozott: 11-03-28
Összes hozzászólás: 11
Hírnév szint: 0
gyorgyigabor a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás Andalúziában bringával - videókamerával :)

Sziasztok !
Tavaly Andalúziában tett bringatúrám során (1448 km + 21873 m) 4 különböző emelkedőn tekertem 5-ször 2000m fölé: Tegnap elkészült az utolsóról is a videó, így megosztom őket. Egyikük elképesztően varázslatos, de azért másikokon is akadtak szép részek.
Az egész túráról írt tömörebb írás, élménybeszámoló:
http://gyorgyigabor.hu/2012_Veleta_Andaluzia_rov.html

A videókhoz rövid szösszenetek:
Az Alpokban és Pireneusokban már felkerestem az összes aszfaltos 2000m fölé vezető utat, ide azonban még el kellett jutnom és ott tekernem, hogy ne legyen semmi hiányérzetem, ami a számottevő emelkedőket illeti, ráadásul képek alapján a Pico Veleta (3396 m), Európa legmagasabbra vezető aszfaltos emelkedője (kb. 3280 m-ig aszfaltos, utána földút) szépnek is ígérkezett.
Az első napokban még tenger mentén tekertem, majd 1000m fölötti hegyeken melegítettem be a Veleta meghódítására: a Alpokban is tengerpartról tekertem fel málhával a 2802m-es Bonette csúcsra, itt is erre készültem, noha ez itt valóban őrültség, ugyanis az emelkedő igazi kezdetéig ez kb. 75 km-t + kb. 800 m szintet jelentett.
Varázslatos nap volt.... bár az idő szaladt, nem engedtem abból, hogy filmezzek, fotózzak és megörökítsem az egészet így viszont a 2500m fölötti, rosszabb minőségű aszfaltos utat csak naplemente környékén kezdtem meg. Néhol vad meredek hegyoldalban vak sötétben, lámpámmal világítva tekertem, közben időnként erős szél fújt.
A csúcs alatti hágótól vak sötétben nyílt a panoráma, ám így is csodás volt látni a tengerparti települések fényeit.
2 nappal később, csatlakozott túratársammal, Tamással is visszatértünk, már málha nélkül, ám odafönt erős szélben. ÖRÖK EMLÉK MARADT. Odafönt orkán erejű széllel dacoltunk. Ahogy Tamás inkább tolta egy szakaszon a bringát, láttam, amint a szél oldalt merőlegesen felemelte e kerékpárt !!
A Pico Veleta emelkedő két meghódításáról az alábbi (best of) videót készítettem:
http://www.youtube.com/watch?v=jsFzaebbuOw

Néhány nap múlva következett a Sierra Nevada másik 2000m-t elérő útja, az északról panorámaút: Puerto de la Ragua (2000 m). Végig egyenletes 6-7%-os meredek: noha végig erdő kíséri, mégis sok a kilátás: vagy a széles völgyre, vagy előre a Sierra Nevadára.
Íme videón:
http://www.youtube.com/watch?v=qtTNJWHiJpI
Ez volt a túra leghosszabb napja számomra, mivel az előző nap délelőtti bringaszerelős történet miatt kénytelen voltam egy napra tenni két komoly kaptatót és bevállalni éjszakai tekerést is a cél érdekében (187 km + 3954 m szint) .

A Puerto Raguán átkelve 34-36 fokban vertünk sátrat Fondon környékén, majd a délután a környező forró hegyoldalon tekertünk és kaptunk rálátást a tabernasi sivatagra (akárcsak Marokkóban tekerne az ember), majd este következett nekem egy kis hegylánccal odébb, szélkerekek tengerében a Puerto Escúllar (2036 m), amiről korábban nem találtam bringás videót a világhálón; én mutathattam be az érdeklődőknek
Elég unalmas kaptató volt, nem is meredek sehol, ráadásul az aszfalt minősége sem volt igazán jó kb. 1600m felett. A gerincen viszont hatalmas élmény volt vagy egy percen át békésen nézelődő, majd elballagó őzeket / szarvasokat filmezni és látni.
Hajnali 1/2 2-re értem vissza a kempingbe, ám másnap sem volt még rövid napom.
Ezt videóztam ott:
http://www.youtube.com/watch?v=cue4j6bhYro

Másnap sem lazíthattam, mert egy közeli emelkedőt még célként tűztem ki, ugyanakkor lemondtam a másikról (Calar Alto). Mindkettő nem fért a programba, azonban míg a Calar Altóról sok infó van a világhálón, mert sokszor keresi fel a Vuelta, addig a másik kaptatóról alig találni információt a világhálón, videót is "alighogy".

Túratársammal Tabernas (Mini Hollywood környékén ) váltunk szét, miután távolról megnéztük a westernfilmek filmstúdiójának látnivalóit. Tamás kényelmesen Almériába tekert (ahol este együtt kempingeztünk), én viszont újabb 2000m-es aszfaltos útra hajtottam fel: Tetica de Bacares (2080 m). Az emelkedő nagy része, a Puerto Velefique (1860 m-ig) hágóig már szerepelt a Vuelta a'Espagna-n is, így az aszfalton versenyzők neveit is olvashattam, sőt egy sziklafalon, az 1996-ban visszavonult legenda, Indurain nevét is.
A Puerto Velefique szépen tekergő, látványos hágóút: leginkább valóban a vonalvezetése miatt. A Tetica de Bacares tetejére, ahol TVtorony is található 3 km-es leágazó-út vezet; a vége megfelelően meredek, vonzó kaptató.
Az emelkedő videója:
http://www.youtube.com/watch?v=_VZvgf9OySI

Jó szórakozást!

A 2000m fölötti emelkedőlistám a videólinkekkel:
http://www.gyorgyigabor.hu/GYG_osszes_hago.php

Gábor
gyorgyigabor nem elérhető   Válaszol idézettel