Tag
Összes hozzászólás: 87
Hírnév szint: 16
|
Sok éves tervezés után, ma végre elmentünk Bécsbe az adventi vásárra. Engem nagyon sok meglepetés ért. Rögtön az első, hogy a hírekkel ellentétben beengedtek autóval a belvárosba. Ugyan tényleg nehéz volt parkolóhelyet találni, de végül Hofburgtól 2-300 méterre parkolhattunk. De lehet, hogy az első adventi napokon még nincsenek kitiltva a külföldiek. Mi fél 12 körül értünk oda, és városnézéssel kezdtünk. A Graben szépen van kidekorálva, de egyetlen vásáros bódé egy gesztenye és puncs árus volt. A Mariahilfer strasse szintén üres volt. Nagyon szép karácsonyi dekoráció, de talán 4-5 árus volt csak. Engem meglepett az is, hogy vasárnap zárva voltak a boltok. Tudom, hogy Ausztriában így szokás, de ezüst, arany és egyéb ilyen vasárnapokon azt hittem nyitva lesznek. Találtunk adventi vásárt 3-4 kis utcában kijjebb a városból, de azokban semmi érdekes nem volt, és nem is tudom, merre kószáltunk.
A legnagyobb meglepetés mégis csak az volt, hogy az adventi vásár nem adventkor kezdődik. Az információs füzet szerint idén november 13.- december 24.-ig tart. Mi két helyen sétáltunk végig, a Városháza téren, és a Hofburggal szemben, a Hősök tere mellett. Ez utóbbi volt a kisebb. A kínálat nagyjából egyforma volt a két helyen. Karácsonyi díszek, gyertyák, sapkák, dísztárgyak, sült gesztenye, forralt bor, puncs, játék, sült kolbász. A nagyon giccses dolgoktól az különlegességeken át a szolid tárgyakig minden volt, kivéve ruházat. A puncs 6 Euró volt (nekem nem ízlett), de ezért a bögrét megtarthattuk. Akinek nem kell a bögre, az vissza viszi, és kap vissza 2 Eurót. A gesztenye 2 Euró volt mindenhol, ezért 9 darab járt. De azok nagyok és finomak voltak. A vásárlást nem érdemes elkapkodni, mert bőven van kínálat, és van különbség az árak között.
Számomra meglepő volt a vásár gyerekbarát oldala is. A városháza előtti park fás részén nem árusok voltak, hanem Rénszarvas húzta Mikulásszánkó körhinta, zenélő villogó csodakastély, olvasósarok, Betlehem, Hókuszpók erdei háza, pónilovaglás, kreatív műhely (barkácsolás), Jézuska műhelye. Ez utóbbi a Városházában volt, ingyenesen, csak gyerekeknek. Karácsonyi díszeket, díszdobozokat és karácsonyi mézeskalácsot készítettek. Itt lehetett kicsit felmelegedni azoknak is, akik fáztak.
Karácsonyi koncertek vannak a Városháza dísztermében (péntek-vasárnapig) és a karácsonyfa alatt (minden nap).
A vásár helyszínén több helyen van kulturált és ingyenes mosdó.
Mi délután egy órakor kezdtünk a vásárban nézelődni. Már érezni lehetett az érdeklődést, de még nem volt tömeg. Mindenhova kényelmesen odafértünk, megnézhettünk. Ahogy sötétedett, úgy lett egyre nagyobb a forgalom szinte az egész belvárosban. Olyan 5 óra felé már alig lehetett lépni, és igencsak nehéz volt egy-egy érdekesebb árus portékáit alaposabban megnézni. Amik nekem nagyon tetszettek, és itthon nem nagyon láttam: Méhviasz és fa karácsonyfa díszek, kézre húzható bábok, természetes anyagokból (fa, toboz, ...) élethű erdei állatok (őz, sün, bagoly).
|