Téma: Kréta
Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2012-02-14, 13:49   #17 (permalink)
kvalcsi
Szenior tag
 
Csatlakozott: 10-08-12
Összes hozzászólás: 171
Hírnév szint: 14
kvalcsi már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.kvalcsi már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.kvalcsi már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.kvalcsi már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás

Szia!
Nagyon szívesen segítek amiben tudok, de én nem mondanám magamat tapasztalt Kréta-utazónak. Krétán csak egyszer jártam és a sziget keleti részének kis töredékét jártuk be. Idén július elején megyünk két hétre megismeri a nyugati rész szépségeit.
Én már sajnos nem a "hátizsákos" túristák közé tartozom az egészségem és a korom miatt sem, így a számomra megeröltető túrákról csak kereshetek Neked infót a Krétával kapcsolatos könyveimben, de erre várnod kell, mert nagyon beteg vagyok és valószínűleg kórházba kell feküdnöm.


Idézet:
bemapoe eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
  • Arra gondoltunk, hogy autót bérlünk, mert négyünknek ez a legrentábilisabb, továbbá mivel nagyon kevés az időnk, nem hagyatkozhatunk a buszokra. Ezzel kapcsolatos, hogy szerinted hol érdemes bérelni? Internetes oldalakon, vagy helyszínen, közvetlenül az irodától?
    Én mindíg a helyszínen béreltem autót, mert esetenként alkudni is lehet és látom mit veszek ki.
    Fontos kérdés, hogy mivel várhatóan sok cuccunk lesz, és ezeket a kocsiban hagyjuk, olykor akár egy teljes napra is, mennyire biztonságos táskát az ülésen hagyni? Mert ha nem, akkor mindent hátra kell pakolni, ahhoz pedig nagyobb autó kell, ami drágább. De ha nem muszáj, nem költünk erre, ha biztonságos a sziget ilyen szempontból.
    Görögországban eddíg bárhol jártam soha semmi nem tünt el a kocsiból, még az ajtót is nyitva hagyhattad. A mostani gazdasági helyzetben viszont nem tudom, hogy maradt-e ez a jó szokásuk, hogy máséhoz nem nyúlnak vagy akár egy enyveskezű túrista nem jár-e arra.
  • A repülőn egyikünk feladott poggyászt is visz, mivel sátrat szeretnénk vinni. Kérdésem ezzel kapcsolatban: a vadkempingezés mennyire megengedett / megtűrt / elfogadott a szigeten? Elég sokat tudnánk ugyanis spórolni ezzel a megoldással, ráadásul kalandos is.
    Sougiában, Paleochorán és Lendas mellett (Dythikoban) volt vadkemping a parton régebben, gondolom most is lehetséges.
  • Másik kérdésem, hogy hol találok információkat túraútvonalakról? A szamáriai szurdokról biztos könnyen, de például nagyon szeretnénk megmászni a Psziloritiszt, ha lehetséges. Ide szerinted milyen felszerelés szükséges, mennyire van hideg augusztus végén? Egyáltalán megmászható? Ha nem, milyen magasabb hegyre igaz ez?
    Erre a kérdésre majd megpróbálok keresni választ.
  • Olvastam, hogy a Szamáriai-szurdoki túra 16 km, és jó szurdokhoz hűen nem ott végződik, ahol kezdődik. Ez mekkora problémát jelent kocsival? Például van-e útvonal visszafelé? (persze 32 km nyáron elég meredek...). Vagy van valamilyen buszjárat, ami visszavisz oda, ahol a kocsit hagytuk?
    Tudtommal ez ilyen formában nem megoldható. A Szamária szurdok végéről nem megy vissza közvetlen busz, hiszen maga a szurdok gyalogszerrel sem túl könnyen járható.
  • Hol tudunk bevásárolni? Mivel kocsival leszünk, érdemes hozni otthonról kaját, konzerveket, vagy a helyi Tescóban, Lidl-ben magyar árakat találunk? Ezek nagyjából hol találhatók, a város szélén, mint nálunk?
    Itthonről érdemesebb vinni felvágottakat, sajtokat, napolajat mert azok kinn jóval drágábbak. Egyébként is magasabb árakra számíts még a Lidlben is mint itthon. Nagyobb bevásárlóhelyeket nem csak a városszélen találsz, ben a városban is.
  • Népszerűbb turistahelyekre mennyi a belépő? Van belépő például a szurdokba, a Balos-lagúnába, Spinalongára, stb? Mivel tényleg olcsón szeretnénk kihozni, szeretnénk elkerülni a drága helyeket.
    Igen van belépő a Szamaria-szurdokba, de azt nem tudom mennyi. Spinalongára 4 euro/fő volt a belépő 2007-ben. Eloundából a hajójegy ami átvisz a szigetre 10 euró/fő. A Balos-lagunánál még nem voltam, de oda is hajóval kell menni, mert nagyon kockázatos bérelt kocsival megközelíteni fentről, olyan pocsék az út.
  • Olvastam sok helyen, hogy vigyázzunk a földutakkal, a kis falvakban nem nagyon vannak táblák, nehézkes a közlekedés. Például mennyire reális veszély, hogy eltévedünk? Hol tudunk pontos térképet beszerezni? Akár GPS- akár papíralapú.
    KOcsi bérlésekor kaptok térképet ami elég jó. Krétán egyébként nem olyan rossz a kitáblázás, Zakynthoszon lehetetlen megúszni az eltévedést. Amennyiben beszéltek kicsit angolul akkor akár segítséget is kérhettek valamelyik vendéglátóipari egységben, ha eltévedtek.
  • A konkrét kérdéseimről ennyit, ezen kívül a legjobban annak örülök, ha magad javasolsz az igényeinkhez passzoló (azaz nem zajos, inkább hátizsákos turistáknak való) helyszíneket, meglátogatni érdemes, szépséges öblöket, hegyeket, barlangokat, kis falvakat, stb. Bármilyen ötletet, javaslatot, amit esetleg nem tudhatok meg a napozós-strandolós turistákra kihegyezett beszámolókból, útvonaljavaslatokból

És még egyszer bocsi a sok kérdésért, de talán másoknak is hasznos lesz, ha ezeket leírja valaki egy helyre, úgy látam, hogy te jól ismered a szigetet, ezért kérdeztelek téged

Üdv
sok sikert a további utazásokhoz!
bemapoe
kvalcsi nem elérhető   Válaszol idézettel