Téma: Kastélyok
Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2014-05-18, 14:28   #1 (permalink)
Kageroza
Új tag
 
Kageroza logója
 
Csatlakozott: 13-09-27
Összes hozzászólás: 3
Hírnév szint: 0
Kageroza a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás Kastélyok

A topikot Magyarország és a nagyvilág kastélyainak nyitódott. A témakör viszonylag nagy, bátran lehet beszélni és írni róla bőséggel.

Kezdetnek egy kis ízelítő.


De la Motte-kastély, Noszvaj
A De la Motte-kastély a magyar kastélyépítés miniatűr remeke, késő barokk, copf stílusban épült 1774-78 között. Építtetője, Báró Szepessy Sámuel később eladni kényszerült gróf Almásy Antal özvegyének, báró Vécsey Annának. A kastély közkeletű elnevezése az ő második házasságából származik: férje de la Motte ezredes Mária Terézia udvarából, neki tulajdonítják a kastély belső franciás díszitését és utalásait. Tervezője lehet Fellner Jakab vagy maga a kivitelező Povolni János. A falfestmények Kracker János Lukács és Zach József, Szikora György valamint Lieb Antal munkái.


Brezolay-kastély, Egerszólát
A XVIII. század második felében épült, műemlék jellegű kastélyt a források szerint 1773-ban építtette Csenus Sándor. Az államosítást megelőzően a Brezovay család lakta, ezért nevezik ma Brezovay kastélynak.
Szolgáltatások: 18 fő elhelyezése, 2-3-4 ágyas szobákban, étkezés, szauna, gőzkamra, tűzrakóhely, szabadtéri grill, borkóstolás a kastély pincéjében.


Khuen–Héderváry-kastély, Hédervár
A Héderváry család reneszánsz stí*lusú kastélyát nagyhírű mesterek kezdték építeni a 16. században. Az építők nem sejtették akkor, hogy a 21. század üdvözölni fogja munkájukat. A gyönyörűen helyreállított kas*tély ma a nyugalom szigete. A kiváló konyha, a korabeli boltíves pince, a minden igényt kielégítő konferenciaterem, a barokk kápolna, a lélegzetelállítóan szép szobák és lakosztályok, a hangulatos átriumos udvar és a hatalmas an*golpark ideális hely a tökéletes kikapcsolódára és méltó helyszíne társasági, vállalati valamint csa*ládi összejöveteleknek.


Zichy-kastély, Zichyújfalu

A kastélyt 1891 és 1894 között építette Zichy Nepomuk János Ybl Miklós tervei alapján. A kastély ekletikus stílusban épült. Az 1960-as évektől 2003-ig helyi mozi működött színjátszókörrel, itt kapott helyet a községi könyvtár, továbbá itt volt a bálterem is. Napjainkban a polgármesteri hivatal működik az épületben, valamint a nyugdíjasklub is itt tartja találkozóit.
__________________
Zichyújfalu fórum; Zichy-kastély
Kageroza nem elérhető   Válaszol idézettel