Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2010-05-18, 23:52   #1 (permalink)
ervin
Új tag
 
Csatlakozott: 10-05-18
Összes hozzászólás: 6
Hírnév szint: 0
ervin a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás Djerdap - Vaskapu

Kb. 200 km-re van a magyar-szerb határtól ez a nemzeti park, mégis aránylag kevesen járnak arrafelé.

Pedig aki szeret túrázni, annak nagyszerű terep: a Duna mentén végig jó minőségű aszfaltút van, relatíve kicsi forgalommal, úgyhogy kerékpártúrára kifejezetten ajánlott. De láthatók elvétve vizitúrások is, bár a nemzeti park felett, Galambóc előtt a duzzasztógát miatt 2km széles a folyó, ami - főleg gyorsabb vizeket kedvelőknek - nem olyan nagy élmény.

Viszont Galambóc után a Duna kb. 150-170m-esre szűkül és a sziklás talaj miatt a vize teljesen kikékül (itt éreztem át, mire mondják egyesek, hogy "kék Duna"). Az utat viaduktok és alagutak teszik színesebbé, ami egyben azt jelenti, hogy nem a legkönnyebb kerékpáros terep. Bár vannak hosszú sík szakaszok is, a hegyi részek nagyon ki tudják venni az ember erejét. De mindezért kárpótolja az embert a gyönyörű kilátás.

Szerencsére sok helyen meg tudunk állni, hogy energiáinkat pótoljuk egy frissen sült csevappal, pljeskavicával, burekkal, vagy éppen halászlével. Szálláshely is eléggé sűrűn akad: kempingek, panziók nyári szezonban szívesen fogadják a megfáradt túrázókat.

Látnivalók:

Galambóc vára: a 13. században épült, sokáig a Magyar királyság végvára volt. Története során rengetegszer "gazdát váltott": hol szerb, hol magyar, hol pedig török kézen volt. Sajnos a mai szerb vezetőség nem sokat tett e műemlék fenntartása érdekében. A váron keresztülhalad a főút, olykor a kamionok a várkapu boltívét karcolva tudnak csak átjutni rajta. Ennek ellenére naponta turisták százai állnak meg a várban.

Lepenski Vir: egy kb. 7000 éves őskori kultúra leletei találhatók az itteni múzeumban (házalapok, cserépedények, szobrok).

Kapetan Misin Breg: egy család birtoka egy domb tetején, akik falusi turizmusra rendezkedtek be. Az egész kert a gazda saját készítésű fafaragványaival van díszítve (nekem néha úgy tűnt, mintha Dalíra hajazna kissé a stílusa), esténként lehetőség van hagyományos vacsora elfogyaztásához autentikus hegyi muzsika mellett.

Kazán-szoros: a folyó itt a legszűkebb, mindkét oldalról sziklafal veszi körül, és helyenként 100m(!) mély, amivel Európa legmélyebb folyómedre. Gyönyörű.

Decebal-szobor: román oldalon egy hatalmas fej alakú szobor a sziklafalban.

Vaskapu vízierőmű: a folyó szintjét 35m-rel megemelték építésénél, több települést (köztük egy ittragadt török kolóniát is) víz alá taszítva.

Röviden ennyi... Bárkinek merem ajánlani, aki szereti a szép tájakat!
ervin nem elérhető   Válaszol idézettel