Utazás Fórum  

Vissza   Utazás Fórum > Európa > Észak-Európa > Finnország


Válaszol
 
LinkBack Téma eszközök Keresés ebben a témában Megjelenítési módok
Régi 2009-10-06, 08:23   #1 (permalink)
Hivatásos témaindító
 
Csatlakozott: 09-10-03
Összes hozzászólás: 72
Hírnév szint: 15
Utazás a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás Finnország topik

Aki szereti az északi országokat, az minden bizonnyal így van Finnországgal is. Induljon hát a beszélgetés az ezer tó országáról.

Ki és mikor volt ott? Merre járt? Mi tetszett és mi nem tetszett neki?
Utazás nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-10-09, 19:52   #2 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 09-10-09
Összes hozzászólás: 8
Hírnév szint: 0
Dávid a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Most novemberben Helsinkibe fogok utazni. Felmerült bennem néhány kérdés, főleg azért, mert ez lesz az első igazán nagy utazásom.

1, Szerintetek 8 éjszakára mennyi költőpénzzel számoljak?
2, Milyen helyeket érdemes felkeresni? Gondoltam egy kis történelmet magamra szedek és fotózok is.
3, Milyen szórakozóhelyeket tudtok ajánlani? Pubok, klubok.

Előre is köszönöm a segítséget.

Dávid
Dávid nem elérhető   Válaszol idézettel
Hirdetések
Régi 2009-10-10, 10:13   #3 (permalink)
Szenior tag
 
Csatlakozott: 09-10-10
Összes hozzászólás: 339
Hírnév szint: 15
traveller már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.traveller már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.traveller már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.traveller már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás

Szia!

Szállásra minimum 20 eurót kell számolni éjszakánként. Remélem ezt nem Helsinkiben akarod intézni, mert könnyen lehet 30 alatt nem találsz. Az étel, ital, utazás hazai, sőt még nemzetközi összehasonlításban is nagy drága Finnországban. Ha nem fektetsz különösebb energiát az olcsó helyek felkutatásába, akkor ötszörös árral számolhatsz.

Amit javasolni tudok:
Suomenlinna erőd
Helsinki katedrális
továbbá a várostól vonattal fél órára található Nuuksio Nemzeti Park
A belvárosban szerintem keress fel egy turista információs irodát és kérj valami szóróanyagot. Mindenkinek más az ízlése és sok a látnivaló.

Harmadik részére nem tudok részletes választ adni. Finnországi tartózkodásaim alatt nem sokat jártam ilyen helyekre. A Baker's-ben voltam (http://www.ravintolabakers.com/), ahova legalább nem kellett fizetni a belépésért.
Pub-ról meg egy Ír pub jut az eszembe: Molly Malone's

Remélem segítettem.

traveller
traveller nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-06-11, 10:21   #4 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 10-06-11
Összes hozzászólás: 1
Hírnév szint: 0
Tomi a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás Finn Rallye

Sziasztok!

2010.08.5.-7. lessz Finnországba a Hiscotic Rallye EB. www.lahtihistoricrally.com

Lelkes kis csapatunkal részt kivánunk venni a versenyen egy 1965-ös 911-es Porscheval valamint egy Ford MK1-el.

Ha bárki bármilyen segítséget tudna hozzá adni vagy csak jó tanácsokkal el tudna látni minket megköszönnénk!

Üdv Tomi

www.felianhistoric.eu
Tomi nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-06-11, 15:15   #5 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 10-06-11
Összes hozzászólás: 13
Hírnév szint: 0
Katalin a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás Hyvää päivä! - Európa legészakibb fővárosa Helsinki

Csak annyit kell mondani, hogy „az ezer tó országa” vagy a „télapó és a rénszarvasok hazája”, és szinte mindenki azonnal tudja, hogy melyik országra gondoltam. Igen, ez Finnország, az az ország, ahol a természet és az ember állandó egyensúlyban, örök összhangban él egymással és amelynek fővárosa Helsinki.

Finnországban a környezettel köttetett tiszteletet és alázatot mi sem bizonyítja jobban, mint az a finn fagazdálkodási terv, miszerint minden egyes kivágott fa után új facsemetét kell ültetni, amely háborítatlan békében növekedhet, akár 100 évig is.
Helsinki Finnország déli részén, a Balti-tenger mentén, a 315 aprócska szigettel és félszigettel csipkézett Finn-öböl partján fekszik. A szigetek mindegyike közterület és van közte olyan kicsi is, amelyen csak egy hangulatos étterem található. A fontosabbak közé tartozik a Deurasaari, a Lauttasaari és az állatkertnek otthont adó Korkeasaari. Elbűvölő múlt tárul a szemünk elé a Helsinki legdélebb pontján fekvő varázslatos szigeten magasodó Suomenlinna Martine erőd falai között. A környező szigeteket komppal, hajóval, motorcsónakkal lehet elérni – az utazás már önmagában is egy sok élményt ígérő kaland.
Helsinki történelme 1550. június 12-én kezdődött, amikor Wasa Gusztáv svéd király megalapította a Voltaa folyó torkolatánál, Tallinnal szembeni stratégiai pontnak. A város több évszázadon keresztül a svéd királysághoz tartozott. Fővárosi rangját 1812-ben kapta, amikor I. Sándor cár az orosz uralom kezdetén ide helyezte Turkuból a közigazgatási központot. 456 éves történelme során Helsinki a Kelet és a Nyugat keresztáramlatában létezett, aminek színes és sokszínű nyomai építészetében is fellelhetők. Így a számtalan kulturális látványossággal és építészeti remekművel büszkélkedő városban együtt él a múlt, a jelen és a jövő stílusa.

Stresszmentes álom

A félmilliós lélekszámú város utcái – a skandináv viszonyokhoz képest – zsúfoltak és lendületesek, de tiszták és rendezettek, a közlekedési dugók szinte ismeretlenek, a közbiztonság tökéletes, mondhatjuk úgy is, hogy a stresszmentes életre vágyók álma ez a város. Aki repülővel érkezik a fővárosba, a Vantaa nevű nemzetközi repülőtérről menetrendszerű busszal mindössze fél óra alatt be is juthat a belvárosba. Egyetlen metróvonal van, ezenkívül buszok és villamosok szinte percnyi pontossággal szállítják utasaikat: menetjegyeket 2 euróért válthatunk. A bicikli szerelmesei igazán kiélvezhetik járműveiket, ugyanis a Helsinki egész területét behálózó kiépített bicikliutak lehetőséget teremtenek a város minden pontjának elérésére.
Mivel a lakosság több mint 50 százaléka svéd anyanyelvű, az utcaneveket először svédül, majd finnül írják a táblákra. Ha már a nyelvnél tartunk, érdekesség, hogy a finn anyanyelvűeknek kötelező három évig svédül tanulniuk -, a svédeknek pedig finnül. Sokan beszélnek angolul is, amit szintén minden iskolában oktatnak. A finnek a közlekedésben számos szigorú intézkedést vezettek be, miszerint az autósoknak a sárga jelzésű lámpa egyenlő értékű a pirossal, a gyalogosoknak úgyszintén tilos piros jelzésű lámpánál áthaladniuk, ennek megszegése 40 euró büntetést von maga után. A „lógósoknak” sem igazán ideális város Helsinki, mivel a jegy nélkül utazókat 60(!) euróra büntetik.

Valami új, valami régiről

A belváros a XIX–XX. században nyerte el mai arculatát. A fiatal város több pontján a felújított és modern építészet érdekes alkotásait járhatjuk körbe. A modern látványosságok kapcsán, kezdjük sétánkat a Sibelius-emlékműnél, ami a város peremén egy szép parkban található. Sibelius a legismertebb finn zeneszerző volt, akiről az a hír járja, hogy színek szerint komponált. Feltehetőleg a sötét színeket kedvelhette, mert zeneművei többnyire szomorú hangvételűek. Az Eila Hiltunen által tervezett emlékmű több száz fényes acélcsőből álló, szabadtéri orgonára emlékeztető alkotás. Amikor elkészült, nagy port kavart azzal, hogy közvetlenül a zeneszerzőre semmi jel nem utalt, így a közvélemény nyomására készítette el a művésznő Sibelius arcmását, amit az emlékmű tövében helyezett el.
A modern építészet másik látványossága a Tempeliaukio-templom, a Suomalainen testvérek remekműve. Eredetileg a sziklás talajba parkolót terveztek, de a munkálatok közben szemet gyönyörködtető gránitfalakkal találták szemben magukat. Így változott a terv, és kihasználva a természet eme ajándékát, megszületett a Sziklatemplom (bal felső kép). A hely varázsát az adja, hogy a templomba lépve, a csodálattól, az ember egész lényét áthatja valamiféle áhítat és nyugalom.
A következő fontos állomás, a belváros és egyben Helsinki jelképe, a Szenátus téren álló katedrális. Az 1840-es években épült impozáns méretű lutheránus templom az előtte álló II. Sándor cár szobrával monumentális egységet alkot. A közelben található Észak-Európa legnagyobb ortodox temploma, az Uspenski-katedrális.
Aki múzeumkedvelő, mindenképp látogasson el a finn Nemzeti Múzeumba. Érdekessége a stílus megnevezése, a finnek szerint „nemzeti romantikus” stílusban épült. Szlogenje: „Valami új – valami régiről”. Falai közt az emberek életének múltja és jelene elevenedik meg előttünk, az őskortól egészen napjainkig. A XX. századot bemutató teremben hazánk egyik büszkeségét, a Rubik-kockát is megtalálhatjuk. A Nemzeti Múzeum közelében áll a Finlandia Palota - aki rajong a politika színtereiért, feltétlenül látogasson el a Parlament és az elnöki palota épületéhez.
Aki mozgalmasabb helyre vágyik, annak a kikötőnél elterülő piactér ajánlható, amely délelőttönként telik meg élettel. Ilyenkor árusok sokasága kínálja portékáit a gyümölcsöktől kezdve a halakon át egészen a kézművesportékákig. Aki szereti a nyüzsgést és a piacok hangulatát, feltétlenül szánjon rá akár csak egy órácskát is, hogy ellátogasson ide és a mellette lévő vásárcsarnokba, ahol kedvére vásárolgathat, illetve ha megéhezett, biztos talál magának néhány különleges ételt.

Finn finomságok

És ha már az ételeknél tartunk, nem mehetünk el szó nélkül a finn gasztronómia mellett. A finnek egyik fő eledele a tengeri hal, ezek közül is a lazac. Bármilyen formában próbáljuk ki, garantáltan csak legekben beszélhetünk róla. Az alap persze a burgonya, amihez nagyon kedvelik a szószos húsokat, húsgolyókat. Aki azonban igazán különlegességre vágyik, feltétlenül kóstolja meg a rénszarvashúst - akár pörköltként, akár steakként. Én inkább azt mondanám, hogy inkább különleges, mint finom, de tény, hogy sokan rajonganak érte.
A leveseket is előszeretettel fogyasztják a finnek: többségében krémleveseket, és természetesen a tenger gyümölcseiből.
A Finnországról szóló írások központi témája sok esetben az alkohol. Úgy tartják, hogy a finnek e nedűből jócskán fogyasztanak -, különösen a pálinkát és a sört szeretik. Pedig a kormány szabályozza fogyasztást: alkoholt kizárólag az italokat árusító boltokban lehet vásárolni. Az éttermeknek is engedéllyel kell rendelkezniük az árusításához. Apropó éttermek: nem árt tudni, hogy arrafelé este 10 óra után már nem szolgálnak fel ételt, és vasárnap egyetlen étterem sincs nyitva. Hogy miért nem vállalja be valaki, hogy a hét utolsó napján is kinyit. Hát a válasz egyszerű! Az állam olyan magas bírságot ró ki a szabályszegésért, ami nem éri meg a tulajdonosnak.
Vagyis ebben is különbözünk egymástól, annak ellenére, hogy a szakemberek máig meggyőződéssel beszélnek a nyelvi rokonságról. De azért aki jó reggelt szeretne kívánni, arrafelé inkább úgy köszönjön, hogy Hyvää päivä!
Katalin nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-11-05, 12:13   #6 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 10-03-26
Összes hozzászólás: 17
Hírnév szint: 0
Vicic a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Kimerítő leírás és érdekes is. Hogyhogy ilyen sokat tudsz Finnországról?
Vicic nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2011-01-19, 10:52   #7 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 09-10-09
Összes hozzászólás: 8
Hírnév szint: 0
Dávid a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Jó rég jártam itt.
Katalin leírása így, hogy személyes élményeim is vannak igen érdekes volt.

Egy biztos. Finnország jó hely, de nem olcsó.
Mivel kint ismerősnél laktam, így a kérdéseimre végül a választ ő maga adta meg és folyamatos programokat szervezett nekem.

Ami meglepett, hogy többször is rokonnak tituláltak ismerősöm Finn barátai. Természetesen a Magyar-Finn rokonságra gondoltak. Volt akivel közösen meg is néztük a Nightwish híres bizonyítékát a rokonságra (Kell ránk vaj...) és fordítottuk neki. Ő nem igazán értette.
Jó lenne visszamenni, mert sok mindenről lemaradtam. Se az igazi télből, se a Finn nyárból nem jutott semmi, pedig mindkettőről rendkívül jókat meséltek.

Tudtátok, hogy télen sok helyen egyszerűen a tavak jegén járnak be autókkal a szigetekre?
Biztosra mehetnek, mert ha egy hirtelen felmelegedés miatt ott ragadnak, akkor egész évben nem tudnák használni az autót. Ott dekkolna a parányi szigeten, ahol sehova nem tud vele menni.
Dávid nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2011-05-18, 06:43   #8 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 11-05-18
Összes hozzászólás: 2
Hírnév szint: 0
jimmyke a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Sziasztok!!! Az idén nyáron megyek Finnországba dolgozni.Olyan személyt keresek akinek megfordult a fejében hogy szeretne kinn dolgozni esetleg letelepedni!Együtt könnyebb lenne!
jimmyke nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2011-06-04, 12:13   #9 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 11-06-04
Összes hozzászólás: 1
Hírnév szint: 0
Pedrito a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Szia Jimmyke! Engem érdekel a dolog. A finn nyelvvel még nem foglalkoztam mélyebben (nem látszik túl egyszerűnek de angolul, németül, keveset spanyolul beszélek és tudom, hogy nyelvkörnyezetben gyorsan tanulok. A szakmámban kifejezetten hiány van ott.
Pedrito nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2011-10-01, 14:44   #10 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 11-10-01
Összes hozzászólás: 2
Hírnév szint: 0
nikosz2004 a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Jimmyke!

Engem is érdekelne a finn munkavállalás!
Megkérdezhetem mire jutottál a munkával és a letelepedéssel kapcsolatban?
nikosz2004 nem elérhető   Válaszol idézettel
Válaszol

Címkék
Finnország, Helsinki

« - | - »


Jelenlévő aktív tagok böngészik ezt a témát: 1 (0 tag és 1 látogató)
 
Téma eszközök Keresés ebben a témában
Keresés ebben a témában:

Részletes keresés
Megjelenítési módok

Hozzászólás szabályai
nem indíthatsz új témát
nem válaszolhatsz
nem csatolhatsz
nem javíthatsz hozzászólást

BB code is bekapcsolva
Pofik bekapcsolva
Az [IMG] kód bekapcsolva
A HTML kód kikapcsolva
Trackbacks bekapcsolva
Pingbacks bekapcsolva
Refbacks bekapcsolvaA pontos idő 07:08 , a GMT +1 időzóna szerint.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright © 2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.