Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2010-09-08, 23:41   #5 (permalink)
harzol
Adminisztrátor
 
Csatlakozott: 09-10-01
Összes hozzászólás: 107
Hírnév szint: 10
harzol a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás Skradin és Krka vízesés, Visovac-tó és Roski Slap

A Horvátország és a Horvát tengerpart témákban már írtam az idei nyaralásunkról, de a Krka vízeséseiről még nem és azt itt most pótolom.
A történethez tartozik, hogy szállásunk Skradin-ban volt, a Visovac apartmanban, ami tökéletes volt számunkra. Tágas szoba, fürdő, egy hűtő, légkondi és az általunk nem használt TV.
Kattints a képre a nagyításhoz

Cím: Skradin.JPG
Megnézték: 1102
Méret: 165,4 KB
Azonosító: 112
Skradin egy gyönyörű kisváros, remek hangulattal, szépen felújított főutcával és kellemes éttermekkel. A strandja nem nyűgözött le minket, de kellemes esti sétákhoz, vacsorázáshoz ideális hely. Gondolom aki hajóval érkezik az még inkább odáig van érte, hisz a kikötő fekvése sem utolsó.
Parkolni mi ingyen tudtunk a szálláshelyünk parkolójában, de egyébként mindenkiről legombolják a parkolásért a pénzt. Van aki kísérletezik helyet találni, de ez kivitelezhetetlen vállalkozás, mert ahol hely lenne az valakinek a házához tartozik és a saját vendégeinek tartja fent.
No szóval összefoglalva Skradin egy gyönyörű kis település, aminek lényegi részét negyed óra körbejárni.
A hely különlegességét az adja, hogy a Krka vízeséshez innen indulnak a hajók, melyek ingyenesek. A belépőt Skradinban és a Krka Nemzeti Park bejáratánál is meg lehet venni felnőtteknek 95 kunáért. A hajóút nem valami izgalmas, de az a közel fél óra még pont kellemes.
Ahogy megérkeztünk a parkba egyből mindenki megindult a nagy vízesés és az alatta átívelő kis híd felé. Itt rögtön a szemünk elé tárult a Skradinski buk, annak is a legalsó főbb vízesése. Mivel korán mentünk még nem láttunk fürdőzőket.
Kattints a képre a nagyításhoz

Cím: Skradonski Buk.JPG
Megnézték: 1443
Méret: 247,4 KB
Azonosító: 113
A Plitvicei tavaknál pár éve már jártunk és bizony ott ilyen hatalmas vízhozamú, látványos vízesést nem láttunk. Elindultunk fölfelé, fényképezgettük oldalról és felülről a nagy zuhatagot. Néhol egész közel lehet menni hozzá, ami megadja a dolog hangulatát. Viszont ahogy haladtunk felfelé úgy kezdett ellaposodni a dolog. Minket a vízimalom és a népművészeti dolgok olyan nagyon nem kötöttek le, de azért érdemes volt mindenen végigfutni. Az a helység például azért érdekes volt, ahol a földből tör elő a víz és hajtja meg a... fogalmam sincs mit.
Az épületek felett aztán becsatlakoztak az autóval érkezők és egyből túl sokan lettünk. A fa pallós részek Plitvicéhez viszonyítva bizony nem valami érdekesek. Csörgedezett víz a lábunk alatt, de mi azt vártuk mikor érkezünk már valami igazán izgalmas részhez. Pár helyen ki lehet menni kilátópontokhoz, de már csak távolról csodálhattunk meg egy-egy vízesést és ott is egymást taposták az emberek a porban, így kicsit alábbhagyott a lelkesedésünk.
Az különösen nem tetszett, hogy a növényeket még a víz fölött is motoros kaszával nyírták meg, ami nem volt egy túl szép látvány így a természetbe olvadva. Tulajdonképp úgy értünk vissza az alsó nagy vízeséshez, hogy a kör legnagyobb részén túl sok érdekes dolgot nem láttunk. Kicsit csalódottak is voltunk. Plitvice szerű dolgokat vártunk és bizony nem azt tapasztaltuk. Persze másban meg Krka a különlegesebb. Ilyen például az alsó vízesés és az alatta való fürdőzés.
Kattints a képre a nagyításhoz

Cím: Krka Nemzeti Park.JPG
Megnézték: 1709
Méret: 256,2 KB
Azonosító: 109Kattints a képre a nagyításhoz

Cím: Krka, fürdés a vízesés alatt.JPG
Megnézték: 14911
Méret: 256,2 KB
Azonosító: 110
Mire a kört befejeztük már rengetegen voltak a vízben. Mi is gyorsan kipróbáltuk a dolgot és meglepetésünkre igen kellemes hőfokú vízben fürödhettünk. A vízben aztán nem is volt egyszerű előrejutni. Párom hozott papucsot a vízbe és ő egész jól elközlekedett, simán átgyalogolt a köveken, ahol csak térdig ér a víz, én viszont eléggé csúszkáltam mezítláb. Vicces volt, ahogy pár lépés után úszni kellett, majd újra jött egy szikla, amin néha már négykézláb másztam át.
Sajnos egy bójasort valóban kihúztak majd 10 méterre a vízeséstől, így közelebb nem lehetett menni, de már ott is lehetett érezni rendesen a víz sodrását. Közben a hídról remekül lehetett a vízben lévő embereket fényképezni. Onnan nekem is sikerült lefényképeznem egy helyi csókát aki a vízesés tetejéről ugrott egy fejest a habokba. Gondolom ismerte a park embereit, mert ezt egy mezei turistának biztos nem hagynák.
Kattints a képre a nagyításhoz

Cím: Fejes1.jpg
Megnézték: 1082
Méret: 236,2 KB
Azonosító: 107Kattints a képre a nagyításhoz

Cím: Fejes2.JPG
Megnézték: 7284
Méret: 168,2 KB
Azonosító: 108
Egyszerre voltunk csalódottak és feldobottak a Krka vízesések hátrahagyása közben. Gyönyörű volt, vicces volt a vízesés alatt fürdeni, de valahogy hiányzott az, ami Plitvicében tetszett. Ami nekünk ezen felül még nagyon nem tetszett, hogy a belépőn felül fizethettünk még a WC használatért is.

Mivel a fenti Visovac tavi hajókázásra már nem fizettünk be egy újabb vagyonért, így gondoltuk megnézzük a Visovac szigetet és a fenti vízesést (Roski Slap) autóval. Mivel már kora délutánra végeztünk a Skradinski buknál, így készültünk fürdésre is, amit nagyon jól tettünk. Autóval 10 kilométerből odaértünk a Visovac tó partjára ahonnan vethettünk is egy pillantást az onnan nem túl nagy szám szigetre és kolostorára. Viszont innen visszafelé találtunk egy szuper strandot. Lehet sokaknak nem pont az ilyen jellegű helyek az ideálisak, de kavicsos, füves és persze árnyékos tág hely nekünk nagyon bejött.
Kattints a képre a nagyításhoz

Cím: Visovac strand.JPG
Megnézték: 1171
Méret: 164,3 KB
Azonosító: 114
Két beton stég, közte pedig kavicsos talajú víz, ami persze itt is nagyon kellemes volt. Még melegebb is volt, mint a tenger. Később tengerparti nyaralás ide, vagy oda még visszajöttünk ide strandolni, mert annyira bejött a hely. Szemközt ráadásul hatalmas sziklák közt folytatódik a Visovac tó a Roski Slap felé.
Autóba is ültünk és megnéztük azt is. Sajnos a fő vízesést itt csak hajóról lehet megnézni, de azért nem bántuk meg, hogy felmentünk oda is. Van ugyanis egy kis strandja, ahol egy nem túl nagy vízesés alá be lehet állni zuhanyozni. Ezen felül is van pár érdekes rész, de persze azért a Skradinski buk nyomába sem ér, de akinek van rá ideje az ne hagyja ki. (jegyet itt is kérték, de szerencsére érvényes volt ide is)
Kattints a képre a nagyításhoz

Cím: Roski Slap - zuhany.JPG
Megnézték: 10316
Méret: 192,2 KB
Azonosító: 111
Nagyon hangulatos volt körbeautózni és a legszebb részeken akár felülről is megcsodálni a Visovac tavat, azaz tulajdonképpen a Krka Nemzeti Parkot. Mindezekkel együtt a mi napunk is teljessé vált és nem maradt bennünk hiányérzet.
harzol nem elérhető   Válaszol idézettel