Utazás Fórum  

Vissza   Utazás Fórum > Európa > Délkelet-Európa > Horvátország


Válaszol
 
LinkBack Téma eszközök Keresés ebben a témában Megjelenítési módok
Régi 2010-07-22, 22:49   #1 (permalink)
Adminisztrátor
 
Csatlakozott: 09-10-01
Összes hozzászólás: 107
Hírnév szint: 10
harzol a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás Krka Nemzeti Park és környéke

Alig 1 hónap múlva utazunk Skradin-ba, hogy egy hetet töltsünk el a Krka Nemzeti Park szívében, Horvátország egyik legszebb helyszínén.
Pár fényképen és ismerősök elbeszélésein túl eddig sok információnk nem volt sem Krka-ról, sem a környékről.
Most természetesen igyekszünk az interneten összeszedni minél több információt, de igazán mindenre kiterjedő információs oldalt még nem találtunk.

Azt térkép és Google Maps alapján már nagyon jól belőttük, hogy mi merre lesz tőlünk és milyen messze, így aztán már tudjuk, hogy a Skradinski Buk vízesései akár egy komolyabb sétával is elérhetőek a szállásunkról.

Amit most ki szeretnénk deríteni, hogy milyen túraútvonalak vannak a nemzeti parkban, mit érdemes Krka-n belül megnézni?
Gondolom az biztos, hogy Visovac-szigetig feltétlenül érdemes elmenni. Ezt hajóval érdemes, vagy van, akinek más forma jött be?
Mennyire érdemes még tovább menni fölfelé haladva ennél. A légifotók alapján a tó idővel egy mély szurdokban szorul bele, ahol tán már nem is tó, hanem folyó a Krka.

A másik érdekes kérdés, hogy meddig tart a folyó és hol kezdődik az Adriai-tenger? Egyes források azt írják, hogy Sibeniknél ömlik a tengerbe, míg a szállásunkhoz az van írva, hogy a tenger csupán 300 méter, amiből azt a következtetést vontam le, hogy egész a legalsó vízesésekig ér a sós tengervíz. Tán még a vízesés is közvetlen a tengerbe zubog bele?
harzol nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-07-25, 15:45   #2 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 10-07-25
Összes hozzászólás: 4
Hírnév szint: 0
Jozef a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Skradin-nál még édes a víz az biztos, de az lehet, hogy már 0 méteren van.

A vízesések tövében jól hallottam, hogy már nem lehet fürdeni?
Jozef nem elérhető   Válaszol idézettel
Hirdetések
Régi 2010-08-04, 10:55   #3 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 10-03-18
Összes hozzászólás: 16
Hírnév szint: 0
Bomi a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Hogyne lehetne. Az a fő program Krkán, mi legalábbis a fürdőzést élveztük legjobban. Van sodrása a víznek rendesen és azt sem árt nézni, hogy hova lépsz!
Egyik pillanatban még térdig ér, aztán nyakig beleesel a vízbe.

Remek hely Krka! Jó helyre mentek.
Bomi nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-08-05, 13:51   #4 (permalink)
Szenior tag
 
Csatlakozott: 09-10-10
Összes hozzászólás: 339
Hírnév szint: 15
traveller már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.traveller már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.traveller már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.traveller már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás

Én úgy tudom kitettek egy sor bóját, amin nem szabad belülre úszni. Fürdeni tehát szabad a vízesések alatt, de nem lehet közvetlenül odamenni, mint régen.
traveller nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-09-08, 23:41   #5 (permalink)
Adminisztrátor
 
Csatlakozott: 09-10-01
Összes hozzászólás: 107
Hírnév szint: 10
harzol a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás Skradin és Krka vízesés, Visovac-tó és Roski Slap

A Horvátország és a Horvát tengerpart témákban már írtam az idei nyaralásunkról, de a Krka vízeséseiről még nem és azt itt most pótolom.
A történethez tartozik, hogy szállásunk Skradin-ban volt, a Visovac apartmanban, ami tökéletes volt számunkra. Tágas szoba, fürdő, egy hűtő, légkondi és az általunk nem használt TV.
Kattints a képre a nagyításhoz

Cím: Skradin.JPG
Megnézték: 1114
Méret: 165,4 KB
Azonosító: 112
Skradin egy gyönyörű kisváros, remek hangulattal, szépen felújított főutcával és kellemes éttermekkel. A strandja nem nyűgözött le minket, de kellemes esti sétákhoz, vacsorázáshoz ideális hely. Gondolom aki hajóval érkezik az még inkább odáig van érte, hisz a kikötő fekvése sem utolsó.
Parkolni mi ingyen tudtunk a szálláshelyünk parkolójában, de egyébként mindenkiről legombolják a parkolásért a pénzt. Van aki kísérletezik helyet találni, de ez kivitelezhetetlen vállalkozás, mert ahol hely lenne az valakinek a házához tartozik és a saját vendégeinek tartja fent.
No szóval összefoglalva Skradin egy gyönyörű kis település, aminek lényegi részét negyed óra körbejárni.
A hely különlegességét az adja, hogy a Krka vízeséshez innen indulnak a hajók, melyek ingyenesek. A belépőt Skradinban és a Krka Nemzeti Park bejáratánál is meg lehet venni felnőtteknek 95 kunáért. A hajóút nem valami izgalmas, de az a közel fél óra még pont kellemes.
Ahogy megérkeztünk a parkba egyből mindenki megindult a nagy vízesés és az alatta átívelő kis híd felé. Itt rögtön a szemünk elé tárult a Skradinski buk, annak is a legalsó főbb vízesése. Mivel korán mentünk még nem láttunk fürdőzőket.
Kattints a képre a nagyításhoz

Cím: Skradonski Buk.JPG
Megnézték: 1452
Méret: 247,4 KB
Azonosító: 113
A Plitvicei tavaknál pár éve már jártunk és bizony ott ilyen hatalmas vízhozamú, látványos vízesést nem láttunk. Elindultunk fölfelé, fényképezgettük oldalról és felülről a nagy zuhatagot. Néhol egész közel lehet menni hozzá, ami megadja a dolog hangulatát. Viszont ahogy haladtunk felfelé úgy kezdett ellaposodni a dolog. Minket a vízimalom és a népművészeti dolgok olyan nagyon nem kötöttek le, de azért érdemes volt mindenen végigfutni. Az a helység például azért érdekes volt, ahol a földből tör elő a víz és hajtja meg a... fogalmam sincs mit.
Az épületek felett aztán becsatlakoztak az autóval érkezők és egyből túl sokan lettünk. A fa pallós részek Plitvicéhez viszonyítva bizony nem valami érdekesek. Csörgedezett víz a lábunk alatt, de mi azt vártuk mikor érkezünk már valami igazán izgalmas részhez. Pár helyen ki lehet menni kilátópontokhoz, de már csak távolról csodálhattunk meg egy-egy vízesést és ott is egymást taposták az emberek a porban, így kicsit alábbhagyott a lelkesedésünk.
Az különösen nem tetszett, hogy a növényeket még a víz fölött is motoros kaszával nyírták meg, ami nem volt egy túl szép látvány így a természetbe olvadva. Tulajdonképp úgy értünk vissza az alsó nagy vízeséshez, hogy a kör legnagyobb részén túl sok érdekes dolgot nem láttunk. Kicsit csalódottak is voltunk. Plitvice szerű dolgokat vártunk és bizony nem azt tapasztaltuk. Persze másban meg Krka a különlegesebb. Ilyen például az alsó vízesés és az alatta való fürdőzés.
Kattints a képre a nagyításhoz

Cím: Krka Nemzeti Park.JPG
Megnézték: 1719
Méret: 256,2 KB
Azonosító: 109Kattints a képre a nagyításhoz

Cím: Krka, fürdés a vízesés alatt.JPG
Megnézték: 14921
Méret: 256,2 KB
Azonosító: 110
Mire a kört befejeztük már rengetegen voltak a vízben. Mi is gyorsan kipróbáltuk a dolgot és meglepetésünkre igen kellemes hőfokú vízben fürödhettünk. A vízben aztán nem is volt egyszerű előrejutni. Párom hozott papucsot a vízbe és ő egész jól elközlekedett, simán átgyalogolt a köveken, ahol csak térdig ér a víz, én viszont eléggé csúszkáltam mezítláb. Vicces volt, ahogy pár lépés után úszni kellett, majd újra jött egy szikla, amin néha már négykézláb másztam át.
Sajnos egy bójasort valóban kihúztak majd 10 méterre a vízeséstől, így közelebb nem lehetett menni, de már ott is lehetett érezni rendesen a víz sodrását. Közben a hídról remekül lehetett a vízben lévő embereket fényképezni. Onnan nekem is sikerült lefényképeznem egy helyi csókát aki a vízesés tetejéről ugrott egy fejest a habokba. Gondolom ismerte a park embereit, mert ezt egy mezei turistának biztos nem hagynák.
Kattints a képre a nagyításhoz

Cím: Fejes1.jpg
Megnézték: 1089
Méret: 236,2 KB
Azonosító: 107Kattints a képre a nagyításhoz

Cím: Fejes2.JPG
Megnézték: 7294
Méret: 168,2 KB
Azonosító: 108
Egyszerre voltunk csalódottak és feldobottak a Krka vízesések hátrahagyása közben. Gyönyörű volt, vicces volt a vízesés alatt fürdeni, de valahogy hiányzott az, ami Plitvicében tetszett. Ami nekünk ezen felül még nagyon nem tetszett, hogy a belépőn felül fizethettünk még a WC használatért is.

Mivel a fenti Visovac tavi hajókázásra már nem fizettünk be egy újabb vagyonért, így gondoltuk megnézzük a Visovac szigetet és a fenti vízesést (Roski Slap) autóval. Mivel már kora délutánra végeztünk a Skradinski buknál, így készültünk fürdésre is, amit nagyon jól tettünk. Autóval 10 kilométerből odaértünk a Visovac tó partjára ahonnan vethettünk is egy pillantást az onnan nem túl nagy szám szigetre és kolostorára. Viszont innen visszafelé találtunk egy szuper strandot. Lehet sokaknak nem pont az ilyen jellegű helyek az ideálisak, de kavicsos, füves és persze árnyékos tág hely nekünk nagyon bejött.
Kattints a képre a nagyításhoz

Cím: Visovac strand.JPG
Megnézték: 1184
Méret: 164,3 KB
Azonosító: 114
Két beton stég, közte pedig kavicsos talajú víz, ami persze itt is nagyon kellemes volt. Még melegebb is volt, mint a tenger. Később tengerparti nyaralás ide, vagy oda még visszajöttünk ide strandolni, mert annyira bejött a hely. Szemközt ráadásul hatalmas sziklák közt folytatódik a Visovac tó a Roski Slap felé.
Autóba is ültünk és megnéztük azt is. Sajnos a fő vízesést itt csak hajóról lehet megnézni, de azért nem bántuk meg, hogy felmentünk oda is. Van ugyanis egy kis strandja, ahol egy nem túl nagy vízesés alá be lehet állni zuhanyozni. Ezen felül is van pár érdekes rész, de persze azért a Skradinski buk nyomába sem ér, de akinek van rá ideje az ne hagyja ki. (jegyet itt is kérték, de szerencsére érvényes volt ide is)
Kattints a képre a nagyításhoz

Cím: Roski Slap - zuhany.JPG
Megnézték: 10336
Méret: 192,2 KB
Azonosító: 111
Nagyon hangulatos volt körbeautózni és a legszebb részeken akár felülről is megcsodálni a Visovac tavat, azaz tulajdonképpen a Krka Nemzeti Parkot. Mindezekkel együtt a mi napunk is teljessé vált és nem maradt bennünk hiányérzet.
harzol nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-09-09, 00:00   #6 (permalink)
Tag
 
Barebow logója
 
Csatlakozott: 10-08-12
Hely: Horvátország, Mali Losinj
Összes hozzászólás: 32
Hírnév szint: 0
Barebow a hírnévhez vezető út elején jár.
Üzenetküldés Skype™-on keresztül Barebow részére
Alapbeállítás

Köszi. Ezek is szépek..:-) Mi majd átruccanunk Plitvicére, arra is van már nyitva topic? Sok képünk lesz..:-)
Barebow nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-09-09, 09:22   #7 (permalink)
Adminisztrátor
 
Csatlakozott: 09-10-01
Összes hozzászólás: 107
Hírnév szint: 10
harzol a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Külön téma még nincs, de akár nyitni is lehet, akár ide lehet posztolni: Horvátország

Mint látható én már megtettem.
harzol nem elérhető   Válaszol idézettel
Válaszol

Címkék
©ibenik, Adria, Horvátország, Krka, Krka Nemzeti Park, nemzeti park, Sibenik, Skradin, Visovac-sziget

« - | E85 benzinkutak »


Jelenlévő aktív tagok böngészik ezt a témát: 1 (0 tag és 1 látogató)
 
Téma eszközök Keresés ebben a témában
Keresés ebben a témában:

Részletes keresés
Megjelenítési módok

Hozzászólás szabályai
nem indíthatsz új témát
nem válaszolhatsz
nem csatolhatsz
nem javíthatsz hozzászólást

BB code is bekapcsolva
Pofik bekapcsolva
Az [IMG] kód bekapcsolva
A HTML kód kikapcsolva
Trackbacks bekapcsolva
Pingbacks bekapcsolva
Refbacks bekapcsolva


Hasonló témák
Téma Téma szerzője Fórum Válaszok Utolsó hozzászólás
Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark szeri Kulturális élvezetek 3 2011-07-07 21:17


A pontos idő 15:35 , a GMT +1 időzóna szerint.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright © 2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.