Utazás Fórum  

Vissza   Utazás Fórum > Európán kívül > Észak-Amerika


Válaszol
 
LinkBack Téma eszközök Keresés ebben a témában Megjelenítési módok
Régi 2010-12-07, 12:53   #1 (permalink)
Szenior tag
 
Csatlakozott: 10-08-12
Összes hozzászólás: 171
Hírnév szint: 14
kvalcsi már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.kvalcsi már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.kvalcsi már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.kvalcsi már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás Guatemala

Fiam idén ismét egy távoli és túristák által kevésbé látogatott országot nézett ki magának a barátaival. Kicsit féltem, mert állítólag nem túl jó a közbiztonság a nagy szegénység miatt és bizony a tisztasággal is hadilábon állnak. Remélem idén nem lesz probléma és óvatosabb lesz mint eddíg. Tavaly Equadorban a fényképezőgépét lopták el trükkösen, míg az előző évben Mexicóban 3 napot töltött kórházban súlyos hányás és hasmenés miatt.
Szóval idén a cél: Guatemala, Belíz és Honduras.

Guatemala egy Magyarországnál nem sokkal nagyobb közép-amerikai ország. Neve indián eredetű. Az ország a hajdani Maja Birodalom központja volt. A maja kultúra 300 és 900 között élte virágkorát. A volt spanyol gyarmat, rövid kitérők után, 1839-ben nyerte el végleges függetlenségét. Felszínének jelentős részét a Kordillerák magas, vulkánokkal tűzdelt hegyláncai uralják. Északi része sík- és dombvidék, amelynek keleti részéből emelkedik ki a Maja-hegység. A Vulkáni-kordillera tűzhányókúpjai közt emelkedik Közép-Amerika legmagasabb csúcsa, a Tajumulco (4220 méter). A részben még ma is aktív vulkánoktól délre 30–70 km szélességben húzódik a Csendes-óceánt követő parti síkság.
Az ország közlekedése eléggé fejletlen. A vasúthálózat hossza 886 km, míg a közúthálózaté 14 118 km. Ezenkívül 11 repülőtér és 5 kikötő van az országban.
Bár a forró égövben helyezkedik el, klímáját a nagy magasság és a hegykoszorú kellemessé teszi. Évi középhőmérséklete 18 Celsius-fok. Guatemalának jellegzetes állatvilága van, de több értékes fafajta is megtalálható. Guatemala területének 5,4%-a védett. Legmagasabb szintű védelemben a 19 nemzeti park részesül. A Tikal Nemzeti Park ( a maja civilizáció egyik legnagyobb városa volt) neve az UNESCO világörökségi listáján is szerepel.
Az ország első spanyol települését, amely a Guatemala nevet viselte, Pedro de Alvarado alapította 1527-ben az Agua- és Fuego-vulkán között, a Guacalate folyó völgyében. 1541-ben a várost földrengés és iszapár pusztította el. Az új főváros ettől a helytől néhány km-rel északabbra 1543 és 1773 között épült föl. 1773-ban azonban egy hatalmas erősségű földrengéssorozat csaknem a földdel tette egyenlővé. A romba dőlt város, Antigua Guatemala falai közé többé sohasem tért vissza az élet. Történelmi emlékhely, idegenforgalmi nevezetesség lett belőle.
A mai Guatemalaváros építését 1776-ban III. Károly spanyol király kezdeményezte. Az új város az előző fővárostól és a veszélyes Agua-vulkántól 50 km-re keletre, a La Ermita fennsíkon épült fel. Guatemalaváros a Guetamalai Köztársaság fővárosa, és egyben legnépesebb települése is. A főváros nyújt otthont az ország legrégebbi és legnagyobb egyetemének a Szent Károly Egyetemnek, melyet még 1676-ban alapítottak, az 1879-ben alapított Nemzeti Könyvtár, és az 1880 óta fennálló Nemzeti Levéltár. De a fővárosban található a legtöbb múzeum is: a Természettudományi Múzeum, Nemzeti Régészeti és Etnológiai Múzeum, Nemzeti Történelmi Múzeum, Modern Művészetek Múzeuma, Popol Vuh Múzeum (Kolumbusz előtti tárgyak), Népművészeti Múzeum is.
Csatolt kicsinyítések
guatemala-guatemala-varos.jpg  
kvalcsi nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-12-31, 12:55   #2 (permalink)
Szenior tag
 
Csatlakozott: 10-08-12
Összes hozzászólás: 171
Hírnév szint: 14
kvalcsi már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.kvalcsi már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.kvalcsi már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.kvalcsi már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás

Sajnos nem biztos, hogy friss tapasztalatokat tudok írni, mert most kaptam e-mailt a fiamtól, hogy sajnos lekésték a Guatemalába induló gépüket. A rettenetesen rossz időjárás miatt 2 nappal később érkeztek meg Amszterdamból New Yorkba és a Chilei légitársaság gépe nélkülük szállt fel, így bukták az egész repjegy árát is. Most ott dekkolnak és próbálnak aránylag elfogadható áron ismét repjegyet szerezni, de csak olyan húzós áron van egyenlőre, ami sok már a pénztárcájuknak. Ráadásul az is sokba kerül és macerás, hogy átirassák a repjegyeket amennyiben úgy alakul, hogy haza kell jönniük, mert nem tudnak tovább utazni. Szóval nagyon sajnálom Őket, hogy ez a pocsék idő kibabrált Velük és egy csomó pénz ment a kukába miatta, mert az útiköltség a leghúzósabb egy ilyen túránál.
kvalcsi nem elérhető   Válaszol idézettel
Hirdetések
Régi 2011-01-13, 15:22   #3 (permalink)
Szenior tag
 
Csatlakozott: 10-08-12
Összes hozzászólás: 171
Hírnév szint: 14
kvalcsi már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.kvalcsi már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.kvalcsi már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.kvalcsi már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás Guatemala-Belíz

Sziasztok!

Sikerült repjegyet szerezniük elfogadható áron a fiaméknak, így egy hét késéssel eljutottak Guatemalába.

Kis beszámoló:
Végre van egy kis időnk internetet keresni és találni, hogy tudjak nektek kicsit tudósítani a kalandozásainkról. Szóval a new yorki hóvihar ellenére
kis minneapolis-i kitérővel ugyan, de eljutottunk Guatemalába. Mondjuk ehhez 1 hetet kellett eltöltenünk New Yorkban, hiszen az eredeti
repjegyünk (New York-Guatemala) elveszett a 2 napos késésünk miatt.
Szerencsénkre New Yorkban a Magyar Baptisták befogadtak minket a 80 utca és a 3 Av sarkán lévő kis villájukba. Jó kis helyünk volt, a végén még az esti
istentiszteletre is meginvitáltak minket (vagy inkább elvárták, hogy menjünk). Még énekeltünk is! Iszonyatos jó fejekkel találkoztunk itt.
A legtöbbjük erdélyi magyar, némelyikük igen sokra vitte pl. Feri, aki felhőkarcolókat, hidakat tervez. Jó volt látni az összetartásukat.
New Yorkban nagyon hideg volt és annál is több ember. Mintha a 4-6 villamoson próbálna meg mindenki közlekedni. Egymást tapossák az emberek, de senki nem türelmetlen.
Minden nagy, nem csak a hóvihar: felhőkarcolók, kocsik, hamburgerek, nők :-) New Yorkban drága az élet, próbáltunk spórolni, de kajálni azért kellett. Bejártuk a várost és az ingyen múzeumokat látogattuk. Nagyon nagy forgatag van mindenhol, főleg a szilveszteri buli miatt. Voltunk a Litl Italyban és a China thaunban. Igazi Coppolás digók voltak az utcán, de nagyon barátságosak. Mély rekedtes hanggal, kereszttel a nyakukban és kalapban. A kínai az itt is kínai. Igen izgalmas hely volt. Az időjárás kezdett javulni, megjött egy kis napsütés is. Most már kicsit jobb lett a kedvünk.

De kanyarodjunk vissza az utazásunkhoz. Sikerült elfogadható áron repjegyet kapnunk ( 580 $ ). Jan. 3-an repültünk tovább. Egy hét késéssel elértük Guatemala City-t, ahol nem sokat időztünk, rögtön nekivágtunk a Pacaya-vulkánnak. Vezetőnkkel végignéztük az aktív részeket, sajnos igazi lávafolyást nem találtunk, de pár lávabarlangból olyan forró levegő áramlott fel, hogy mályvacukrot tudtunk sütni rajta. Elmentünk két romvárosba (Tikal, Jaxha) is, de voltunk Floresben, amely egy tóparti kisváros.
Olasz barátunkat is sikerült megtalálnunk, akinek a gépe nem késett így Ö a rendes időben érkezett Guatemalába és már majdnem mindent meg is nézett
nélkülünk. Ezért döntöttünk úgy, hogy irány Belize, aztán majd a végén, mikor Ő már hazarepül megnézzük Guatemalát is nélküle.
Most itt ülünk a belize-i korallvilág egyik gyöngyszemén a Caulker korallzátonyon (Caye Caulker) és lógatjuk a lábunkat a pálmafák alatt. Mondhatom mesés hely. Amerre ellátni csak homokos tengerpart, ami a kék minden színében játszik - pálmafák, reggae zene és béke. Nagyon meleg van, de a Karib-tenger isteni és mindig kellemesen fuj a szellő. A közbiztonsággal semmi gond. Itt mindenki le van lassulva. Csak semmi kapkodás. A szigeten 1 közlekedési tábla van (slow go). Lépten-nyomon ki van írva, csak lassan! Vonatkozik ez a bicósokra és a golfautókra - ugyanis a szigeten nincsen benzinüzemű járgány! Ez egy földi paradicsom.
A kis lakóházikónk mellett rögtön kezdődik egy nagy mangrove-mocsár, ahol esténként krokodilokat is lehet látni, nem beszélve az integető rákok hadseregéről.
Egy sikeres alkudozás után ma eljutottunk a korallzátonyhoz snorkelingezni. Ide engedély és vezető kell, hiszen ez a Caye Caulker Marine Reserve része. A közel 3 óra alatt mondjuk majdnem szétégtünk, de annyi színes halat, csillagot, legyező korallokat, tengeri sünt láttunk mint eddig életemben összesen. Egyik megállónknál a sekély vízben együtt úszkáltunk vagy 30 rájával és 5-6 dajkacápával - ez már kicsit félelmetes is volt, hiszen olyan közvetlenek voltak a ráják. Aztán a távolból lassan kibontakozott egy barracuda alakja is, de csak békés kíváncsiság vezette oda hozzánk. Sajnos holnap 4 nap után itt hagyjuk ezt a valótlanul kék vízi világot és a belassult karibi négereket és elindulunk délre végignézni Belize nemzeti parkjait.
Csatolt kicsinyítések
guatemala-guatemala-pacaya-vulkan-1.jpg   guatemala-guatemala-pacaya-vulkan-2.jpg   guatemala-guatemala-tikal-1.jpg   guatemala-guatemala-tikal-2.jpg   guatemala-guatemala-yaxha-1.jpg   guatemala-guatemala-yaxha-2.jpg   guatemala-guatemala-flores-1.jpg   guatemala-guatemala-flores-2.jpg  
kvalcsi nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2011-01-13, 15:29   #4 (permalink)
Szenior tag
 
Csatlakozott: 10-08-12
Összes hozzászólás: 171
Hírnév szint: 14
kvalcsi már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.kvalcsi már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.kvalcsi már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.kvalcsi már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás Belíz

Ezeken a fotókon Belíz csodálatos tengerpartja látható.
Csatolt kicsinyítések
guatemala-beliz-caya-caulker-4.jpg   guatemala-beliz-caye-caulker-5.jpg   guatemala-beliz-caye-caulker-beach-2.jpg   guatemala-beliz-caya-caulker-3.jpg   guatemala-barrakuda.jpg   guatemala-raja.jpg  
kvalcsi nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2011-01-17, 11:57   #5 (permalink)
Szenior tag
 
Csatlakozott: 09-10-10
Összes hozzászólás: 339
Hírnév szint: 15
traveller már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.traveller már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.traveller már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.traveller már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás

Még egy hely, ahova el kell jutnom.

Szenzációs jó, hogy írsz és ilyen fényképeket teszel fel.
traveller nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2011-01-18, 19:41   #6 (permalink)
Szenior tag
 
Csatlakozott: 10-08-12
Összes hozzászólás: 171
Hírnév szint: 14
kvalcsi már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.kvalcsi már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.kvalcsi már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.kvalcsi már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás

Szia!

Kívánom, hogy sikerüljön Neked is eljutni ide. Amennyiben bírod a nomád életet és van kellő kondid, nem megvalósíthatatlan, mert olcsóbban jön ki, mint egy 2 hetes európai nyaralás valamelyik 3*-os hotelben ellátással.
kvalcsi nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2011-01-18, 22:51   #7 (permalink)
Szenior tag
 
Csatlakozott: 09-10-10
Összes hozzászólás: 339
Hírnév szint: 15
traveller már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.traveller már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.traveller már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.traveller már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás

Bírok én mindent és kedvem is van, de a listám a kiszemelt helyekkel végeláthatatlan.
traveller nem elérhető   Válaszol idézettel
Válaszol

Címkék
Csendes-óceán, Guatemala, Közép-Amerika, Maja-hegységJelenlévő aktív tagok böngészik ezt a témát: 1 (0 tag és 1 látogató)
 
Téma eszközök Keresés ebben a témában
Keresés ebben a témában:

Részletes keresés
Megjelenítési módok

Hozzászólás szabályai
nem indíthatsz új témát
nem válaszolhatsz
nem csatolhatsz
nem javíthatsz hozzászólást

BB code is bekapcsolva
Pofik bekapcsolva
Az [IMG] kód bekapcsolva
A HTML kód kikapcsolva
Trackbacks bekapcsolva
Pingbacks bekapcsolva
Refbacks bekapcsolvaA pontos idő 20:53 , a GMT +1 időzóna szerint.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright © 2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.